Haberler

Kimse Yatırımdan Vazgeçmez

Duayen Sanayici Asım Kocabıyık, Ekonomideki Durgunluğun Küresel Ekonomideki Sorunlardan Kaynaklandığını Söyledi ve 'AKP Anayasa Mahkemesi'ne Düştü Diye Kimse Yatırımdan Vazgeçmez.

Duayen Sanayici Asım Kocabıyık, ekonomideki durgunluğun küresel ekonomideki sorunlardan kaynaklandığını söyledi ve "AKP Anayasa Mahkemesi’ne düştü diye kimse yatırımdan vazgeçmez. Dava ile durgunluk ilişkisi kurmuyorum. Dava yüzünden neden ekonomi durulsun daralsın. Biz Borusan olarak yatırıma devam ediyoruz. Eylül’de Gemlik’te 500 milyon dolarlık yatırımın temelini atacağız" dedi.

TÜRK sanayisinin duayenlerinden Borusan’ın kurucusu Asım Kocabıyık, Anayasa Mahkemesi’de devam eden "AKP’nin kapatılması" davasının ekonomiyi etkilemediğini, yatırım yapacakların da yatırımlarını ertelemediklerini ileri sürdü. Kocabıyık, ekonomideki durgunluğun küresel ekonomideki sorunlardan kaynaklandığını belirterek "AKP Anayasa Mahkemesi’ne düştü diye kimse yatırımdan vazgeçmez. Dava ile durgunluk ilişkisi kurmuyorum. Dava yüzünden neden ekonomi durulsun, daralsın. Ülkede hükümetlerin devam etmemesi diye bir şey mevzu bahis olmaz. Biz Borusan olarak yatırıma devam ediyoruz. Eylül’de Gemlik’te 500 milyon dolarlık yatırımın temelini atacağız. 16 milyon ton olan kapasiteyi 4.6 milyon tona çıkaracağız" dedi. 24 Mayıs’ta Gemlik’te yapımını tamamladıkları Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kompleksi ile Asım Kocabıyık Kültür ve Eğitim Vakfı’nın (AKKEV) faaliyetleri hakkında bilgi vermek için gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Kocabıyık, bir duayen sanayici olarak gündemle ilgili sorulara da kayıtsız kalmadı.

Gül, piyasayı sordu

Önceki akşam İngiltere Kralicesi İkinci Elizabeth ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yemek yiğen sanayiciler arasında olan Kocabıyık, yemekte, Kraliçe’nin kendisine ne iş yaptığını sorduğunu kendisinin de "Sanayiciyim, ayrıca Rover satıyoruz" dediğini anlattı. Kraliçe’nin AKP’yle ilgili kapatma davasına da Türkiye’nin iç işi olarak baktığını söyleyen Kocabıyık, aynı yemekte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de "Piyasa nasıl" diye sorduğunu belirterek şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı piyasayı sordu. ben de biraz ’durgunluk var’ dedim. Ben kendisine piyasadaki durgunluğun Türkiye’ye mahsus bir durum olmadığını, dünyanın her yerinde yaşanan küresel bir sıkıntı olduğunu söyledim. Cumhurbaşkanı’nı zaten tanırım. Kendisiyle aynı fakültedeniz (İstanbul İktisat), aramızda 30 yıl fark var ama aynı okuldan mezunuz."

Böyle dönem görmedim

60 yıldır iş hayatının içinde olduğunu söyleyen 84 yaşındasi Asım Kocabıyık, ekonomideki durgunluğun neden kaynaklandığını da şöyle açıkladı: Ben 60 yıldır şu sıralarda yaşanan kadar büyük değişim görmedim. Bakın demir çelik fiyatları 6-7 ayda 5.5 misli yükseldi. 200 dolardı şimdi 1.100 dolara çıkmış durumda. Petrol fyatları da 150 dolara doğru gidiyor. Gıda da inanılmaz fiyat artışları yaşanıyor. Ben 1956’da tonu 15 dolardan demir almıştım. Petrolünde 2 dolar olduğunu, sonra 10 dolarda yıllarca kaldığını biliyorum."

Gemlik’te dev yatırım yapıyoruz, çalışan sayısı 2 bine çıkacak

ASIM Kocabıyık, Borusan Holding olarak, yabancı ortakları Arcelor (Mittal) ile Gemlik’te yapacakları yatırım hakkında da bilgi verdi ve Gemlik’in Borusan Grubu için önemini şöyle anlattı: "Biz Afyonluyuz. 1938’de İstanbul’e geldik, ben o zaman orta okul talebesiydim. Sonra İstanbul Lisesi’ni sonra da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdim. 1944’ten itibaren fiilen ticarete başladım. 1958’de Florya’da, sonra Pendik’te ve sonra da Sefköy’de fabrikalarımız oldu. Sonra da daha büyük yatırımlar için Gemlik’i tercih ettik. 1976’da Gemlik’e gittik ve 800 binmetrekarelikbir alanda yatırıma başladık. Şu anda orada bin 300 kişi Borusan’da çalışıyor. Bu yıl ki yatırımımız tamamlandığında Gemlik’te Borusan’da çalışan sayısı 2 bin kişiye çıkacak. Biz gittiğimizde Gemlik’in nüfusu 22 bindi, şimdi 78 bin."

TOBB eskiye göre daha müstakil ama bana göre yeterli değil

DUAYEN Sanayici Asım Kocabıyık, bir soru üzerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TÜSİAD hakkındaki görüşlerini de şöyle açıkladı: "TOBB’un başkanını tanıyorum, beğeniyorum ama çok da yakından tanımıyorum. Zaten 5 yıldır fiilen işlerin içinde değilim. TOBB eskilere (bizim zamanımıza) göre daha müstakil (bağımsız) oma yeterli bulmuyorum. TÜSİAD’da ise 15 sene görev yaptım. Şimdi TÜSİAD’ı yönetenler bize göre çok farklı. Onlar yabancı dilde, yabancı ülkelerde tahsil görmüş bir kuşak. Bence eksikleri Türk tarihini pek iyi bilmiyorlar. Yabancı dilde eğitim görünce biraz böyle oluyor."

Atatürk’ün kurduğu fabrika hukuk fakültesi binası oldu

AKKEV Vakfı olarak Türkiye’nin eğitimine katkı sağlamak için uzun süredir destekler verdiklerini söyleyen Asım Kocabıyık, 24 Mayıs’ta Gemlik’te açılışını yapacakları Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin, Atatürk’ün kurdurduğu Türkiye’nin ilk ağır sanayi tesisleriden Suni İpek Fabrikası’na ait tarihi binalarda eğitim vereceğini belirtti. Kocabıyık şöyle devam etti: "Bu binaları 300 bin metrekarelik alanıyla Uludağ Üniversitesi’ne vermişler. Onlar geçen yıl Hukuk Fakültesi’nin kuruluşunu da yapmışlar. Ancak bina olmadığı için fakülte eğitime başlayamamış. Bize geldiler, biz de ’olur’ dedik. Eski fabrika binalarını 4.2 milyon YTL’lik bir harcama ile Hukuk Fakültesi için hazırladık. 200 öğrenci bu yıl eğitime başlayacak. Çok özel bir Hukuk Fakültesi olacak. Çünkü burada eğitim 6 yıl sürecek. 1 yılı yabancı dil eğitimi olacak. Bana söylediklerine göre ’AB Hukuku’ konusunda çok uzman ve öne çıkan bir fakülte olacakmış."

Rahmi Bey orkestra yönetmeyi Ahmet’ten daha zor öğrenmiştir

ASIM Kocabıyık, Borusan İstanbul Flarmoni Orkestrası’nın konserlerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de davet ettiğini belirtti ve Gül’ün bir sonraki konsere geleceğini söyledi. Oğlu Ahmet Kocabıyık’ın orkestrayı yönetmesiyle ilgili birsoru üzerine de "Ahmet kolay yönetmiştir, çünkü nota bilir ve müziğe özel ilgili var. Ancak Rahmi Bey (Koç) herhalde biraz zor öğrenmiştir, çünkü o nota bilmiyor" dedi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, iş dünyasından bağışta bulunacak işadamlarına ’orkestrayı yönetme’ hakkı tanıyan ilginç bir gelenek başlatmıştı. Bu kapsamda orkestraya Ahmet Kocabıyık ve Rahmi Koç birer kere şeflik yapmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title