Haberler

"Kıbrıs'ın Meçhul Tutsakları"

Meçhul Tutsaklar belgeselinin ilk gösterimi 22 Temmuz'da gerçekleşti.

Kktc'de görev yapan Gazeteci Cem Kar tarafından hazırlanan Meçhul Tutsaklar belgeselinin ilk gösterimi 22 Temmuz'da gerçekleşti.

Belgeselin yanı sıra yayınlanan yaptığı birinci harekâtın hemen ardından yaşanan ve bilinmeyen bir olay anlatılıyor kitapta da Türkiye'nin Kıbrıs'a 20 Temmuz 1974 yılında. Bu olay KKTC'nin batısında kalan Lefke'nin 22 Temmuz 1974'de Rum ve Yunan saldırılarına daha fazla dayanamayıp teslim olması ile başlıyor. Belgeselde, teslim olan bölgedeki komuta kademesinden 75 mücahidin bir gece ansızın evlerinden toplanıp gizli bir şekilde Limasol Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmesi ve oradan bir isim listesi yaparak kurtulmasını anlatılıyor. Mücahitlerin oradan kurtulmasını sağlayan ve onlarla kader birlikteliği yapan gazetecilerin de öyküsünü içinde barındıran belgesel'de ayrıca dönemin Turizm, Tanıtma Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Orhan Birgit, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve gazetecileri Limasol'a götüren Rum Muhafız Ordusu Komutanının açıklamaları da yer alıyor. Belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Cem Kar 2 yıllık bir hazırlık sürecinin ardından röportaj vermeyi kabul eden ve olayı yaşayan 57 kişiye ulaşarak 'HD' kalitesinde 1500 dakika röportaj yapmış ve belgelere ulaşmış. Farklı kurgusu ile dikkat çeken belgeselin en önemli özelliği ise bilinmeyen bu olayı 57 kişinin tek bir kişiymiş gibi anlatıyor olması. Ayrıca belgesel ve kitapta Kıbrıs'a çıkarma kararının ilk olarak nerede alındığı ve Türk Televizyon tarihinin ilk gizli çekimi yer almakta. 14 Ağustos 1974'de başlayan ikinci harekâtı dünyaya duyurmak için gelen ve yanlış bir yola sapıp esir düşen gazeteciler ise Time'dan Mete Akyol, TRT'den Ertürk Yöndem ve Ziya Ergun, Sabah Gazetesinden Yücel Hacaloğlu, Zafer Gazetesinden Hüdai Bayık, Yeni Ortam Gazetesinden Ahmet Kahraman, Anadolu Ajansı'ndan Teoman Fehim, Türk Haber Ajansı'ndan Hami Sami Coşar ve Sermet İpekçioğlu, Son Havadis Gazetesinden Eyüp Sabri Kapıdağ, Hürriyet Gazetesinden Cengiz Kapkın ve Günaydın Gazetesi'nden Ergin Konuksever

10 TÜRK GAZETECİ 75 CAN KURTARDI

Gazeteci Cem Kar yaptığımız söyleşide, Meçhul tutsaklar belgeselinde anlatmaya çalıştığı öykünün 1974 yılında 1 inci harekât sonrasında esir düşen 75 Kıbrıs'lı Türkün yaşam mücadelesini anlattığını söyledi. Gazeteci Cem Kar Belgeselin, 1974 tarihinde esir düşen 75 Kıbrıslı Türk ile 10 Türk gazetecinin nasıl kurtardığını ve bu esirlerin Türk gazeteciler sayesinde serbest kaldıklarını anlatıyor dedi. Kar, Belgeselin yapımına başlanması ile birlikte o günü yaşayan 75 esirin 41 tanesi ile teker, teker konuşulma imkânı bulduğunu kaydetti. Gazetecilerden ise hayatta olan hemen hemen hepsine ulaşıldığını kaydeden Kar, TRT'den Ertürk Yöndem ve Ziya Ergun, Time'dan Mete Akyol, Sabah Gazetesinden Yücel Hacaloğlu, Zafer Gazetesinden Hüdai Bayık, Yeni Ortam Gazetesinden Ahmet Kahraman, Anadolu Ajansı'ndan Teoman Fehim, Türk Haber Ajansı'ndan Hami Sami Coşar ve Sermet İpekçioğlu, Son Havadis Gazetesinden Eyüp Sabri Kapıdağ. Bu listede yer alan Kıbrıslı gazeteci Teoman Fehim ve Eyüp Sabri Kapıdağ ölmüş, Ahmet Kahraman ise Almanya'da yaşıyor. Ancak diğerlerine ulaşmayı başardım. Onlarla yaptığım konuşmada Hürriyet Gazetesinden Cengiz Kapkın ve Günaydın Gazetesinden Ergin Konuksever'in de aynı yerde esir alındığını öğrendim ve o nedenle onlarla da röportajlar yaptım dedi.

Gazeteci Cem Kar, Bunun yanı sıra o dönemin yetkililerinden olan KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, Turizm, Tanıtma Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Orhan Birgit, ve gazetecileri Limasol'a götüren Rum Muhafız Ordusu Komutanının açıklamaları yer alıyor dedi . Meçhul tutsaklar belgeselini kitap haline de getirildiğini kaydeden kar, bu kitapta her şeyi anlatıldığını söyledi.

20 TEMMUZ BARIŞ HAREKÂTI KARARI NASIL ALINDI

Belgeselin yapımında ilginç bir bilgiye de ulaştığını söyleyen kar, dönemin Turizm Tanıtma bakanı ve hükümet sözcüsü Orhan Bilgit'in anlatımı ile 20 Temmuz 1974'te çıkartma kararının nerede alındığını bu belgeselde görülebileceğini kaydediyor.

TÜRK TV TARİHİNDEKİ İLK GİZLİ ÇEKİM

Bu belgeselde ayrıca Türk televizyon tarihinde il kez yapılan gizli çekimi de yer aldığını anlatan Gazeteci Cem Kar TRT kameramanı Ertürk Yöntemin savaş ortamında esir düştükleri anlarda bu çekimi yaptığını anlatıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title