Haberler

Keşan'da 'Bocuk Gecesi' Şöleni

Edirne'nin Keşan İlçesine Bağlı Çamlıca Beldesi'nde '7

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca Beldesi'nde '7. Bocuk Gecesi' şöleni yapıldı.

Kültür evi bahçesinde düzenlenen gecede Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı, Bocuk Gecesi'nin eski yıllarda Balkanlarda da kutlandığını söyledi.

Gecenin günümüzde unutulmaya yüz tuttuğunu ve Çamlıca Kültür ve Dayanışma Derneğinin bu olaya sahip çıktığını ifade eden Büyükyatıkçı, şunları söyledi:

'Örf adet, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak adına beldemizde çok eski yıllarda yapılmakta olan kültürel değerimize, yeniden sahip çıkmak adına belediye ve kültür turizm derneği ile müştereken düzenlediğimiz gecemizde maksat insanlarımızı bir araya toplayıp, protokol yapmadan, şölen havasında kutlamaktır. Eski yıllarda atalarımız kış ayının en soğuk gecesinde akrabalar ve komşular bir araya gelip, büyük ateşler yakarak ısınır, yiyeceklerini pişirir yerlermiş ve soğuk gecenin bitmesini beklerlermiş. O geceye has ateşte en çok pişirilen yiyecek bal kabağıymış. Kabaktan yemeyenin sırtına bocuk bineceği söylenerek küçüklerin tatlıdan yemesi için zorlama yapılırmış. Son yıllarda bu kültürel değerimiz kaybolmaya yüz tutmuştu. Kültürel değerlerimize sahip çıkmak adına kültür ve turizm derneğimiz ile birlikte bu değerimizi yeniden yaşatmak istedik. Bu yıl 7.sini yapıyoruz.'

Konuşmanın ardından yüzleri boyalı gençler, mahalle ve sokaklara girerek evlerin camlarını tıklayıp, camdan bakanları korkutmaya çalıştı. Kabak tatlısının dağıtıldığı ve yakılan büyük ateşin etrafında sohbetlerin yapıldığı geceye Keşan Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Küçükkarakaş, Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü İlknur Kumkale, CHP Edirne İl Başkanı Nejat Gencan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- BOCUK GECESİ-

'Bocuk Gecesi orta çağdan kalma bir gelenek. Balkanlardaki Hristiyanların bojic adetleriyle ilişkisi yok. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçasıdır. Bocuk Gecesi, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıtığı, ceviz gibi yiyecekler yenir.

İnanışa göre Bocuk karısı, kabak pişen eve gelip kötülük yapmazmış. Kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını 'Bocuk geliyor' diye korkuturlar.

Gecede 'Bocuk' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk gecesi kışın en sert gecenin simgesidir. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.'

(UY-RC-SAR-ÜNS) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title