Haberler

Kaymakam, Çulfalıkta Kilim Dokudu

Mersin'in Silifke İlçesinde Belediyeye Ait Mürüvvet Hanım Konağı'nda Silifke Yöresine Ait Çulfalık ile Kilim Dokuyan Kaymakam Ahmet Beyoğlu, Silifke'nin Tarihi, Kültürel ve Turistik Açıdan Önemli Bir İlçe Olduğunu Söyledi.

Mersin'in Silifke ilçesinde belediyeye ait Mürüvvet Hanım Konağı'nda Silifke yöresine ait çulfalık ile kilim dokuyan Kaymakam Ahmet Beyoğlu, Silifke'nin tarihi, kültürel ve turistik açıdan önemli bir ilçe olduğunu söyledi.

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emrullah Büyük ve İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yüceli ile birlikte Mürüvvet Hanım Konağı'nı gezen Kaymakam Ahmet Beyoğlu, çulfalık dokuma tezgahına oturarak kilim dokudu.

Kaymakam Beyoğlu, Belediye Başkanı Öngel'in eşi Rahime Öngel tarafından dizayn edilen Mürüvvet Hanım Konağı'nın ikinci katının "Eski Silifke Evi" müzesi olarak kullanılacağını söyledi.

Konağın ikinci katında otantik çul, heybe, kömür ütü, eski radyo, şömine, bazlama yapan heykeller, otantik divanlar, kaneviçeli örtüler, eskiden tercih edilen sandalyeler ve buna benzer eski ev eşyalarının bulunduğunu belirten Beyoğlu, "Konağın zemin katında ise eski tarım malzemeleri, bayanların el işi yaptığı, çul dokuduğu çulfalık dokuma tezgahları, çıkrıklar yer almaktadır" dedi.

Konağı kusursuz bir bulmacanın parçalarına benzettiğini ifade eden Beyoğlu, "Göz okşayan Mürüvvet Hanım Konağımız oldukça zengin görünmektedir. Eşyalar yerine tek tek oturmuş. Konağın dekorasyonu adeta eskiye götürmektedir. Dokumacılık dalında yer alan mekikli dokumalar çulfalık denilen tezgahlarda bugün savan, tor, bez gibi adlarla bez ayağı tekniğinde sürdürülmektedir. Düz kirkitli dokumalar grubundan kilim, çul, çuval gibi dokumaların zili, cicim, kilim ve sumak tekniğinde, ıstar adı verilen tezgahlarda dokunmakta olduğunu öğrendik. Bu kültürümüzü buraya taşıyan ve misafirlere tanıtma imkanı sunmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

(MŞ-MT-Y) 17.05.2008 12:35 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title