Haberler

Doğuştan Rahmi Olmayan Genç Kıza Kasık Derisinden Vajina Yaptılar

Güncelleme:

Doğuştan rahmi olmayan ve vajinasının bir kısmı bulunmayan İzmirli 23 yaşındaki K.S.'ye kasıktaki derisinden yapay vajina yapıldı.

Doğuştan rahmi olmayan ve vajinasının bir kısmı bulunmayan İzmirli 23 yaşındaki K.S.'ye kasıktaki derisinden yapay vajina yapıldı.

DOĞUŞTAN RAHMİ YOKMUŞ

Yeni evli 23 yaşındaki K.S., ergenlik yaşlarında adet görememe şikayeti ve rutin kontrollerini yaptırmak üzere hastaneye gitti. Yapılan kontrollerde doğuştan rahminin olmadığı ve sadece 'kör bir vajinaya' sahip olduğunu öğrenen K.S., soluğu hastanede aldı.

YAPAY RAHİM YAPILDI

Rokitansky-kuster-hauser-mayer sendromu olarak bilinen ve 5 bin doğumda bir görülen hastalığa sahip olan K.S.'ye, kasıktaki cildinden yapay vajina yapıldı.

BEŞ BİN DOĞUMDA BİR GÖRÜLÜYOR

Kadın Hastalıkları doktorlarından Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, şöyle konuştu:

"NADİR RASTLANAN BİR DURUM"

"Bu doğumsal olarak kaynaklanan bir durumdur. 5 bin doğumda bir karşımıza çıkmaktadır. Aileler genelde ergenlik çağlarında adet olamama ya da gecikme nedeniyle başvurur. Hastamıza yapılan tetkiklerde rahmin olmadığını ancak yumurtaların çalıştığını gördük. Vajinanın 3'te 1 üst kısmının olmadığını, 3'te 2 kısmının olduğunu ve kör şekilde olduğunu gördük. Bu kişilerde cinsel hayatın daha konforlu geçmesi için bazı ameliyatlar öneriyoruz. Bu ameliyatlardan biri kalın bağırsaktan yapılırken biri de kasıktan alınan cilt derisi ile yapılan ameliyattır. Doç. Dr. Akın Sivaslıoğlu ile ekip olarak bu hastamıza kasık cildinden yapay vajina yaptık. Ameliyatımız ortalama üç saat sürdü. Bundan sonraki aile yaşantılarında cinsel konforu artırmak için eğitim verilerek yaşamlarına devam edecekler."

"YURT DIŞINDA TAŞIYICI ANNELİKLE BEBEK SAHİBİ OLABİLİRLER"

Rokitansky-kuster-hauser-mayer sendromu olan hastalarda üreme olmadığını, ancak Türkiye'de yasal olmasa da taşıyıcı annelik ile bebek sahibi olunabileceğini kaydeden Özsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hastalarda üreme olmaz, ancak ileride düşünülürse yurt dışında donör annelik tekniği ile çocuk sahibi olabilirler. Hanımefendinin eşinden sperm alınır, hastamızın yumurta gelişimi sağlanarak dışarıda döllenir ve bir taşıyıcı annede bebeğin gelişmesi sağlanabilir. Taşıyıcı annelik sistemiyle çocuk sahibi olabilirler. Türkiye'de yasal değil, ancak Avrupa ülkelerinde yasal bir yöntem."

AİLELER ve YENİ EVLİ ÇİFTLER HASTANEYE GİTMELİ

K.S.'ye yapılan ameliyatın Türkiye'de çok nadir yapılan ameliyatlardan biri olduğunu anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, "Anne ve babaların, ergenlik çağına gelen kız çocuklarının adet düzenini çok iyi kontrol etmeleri gerekiyor; yeni evli çiftler de mutlaka jinekoloğa görünmeliler." dedi.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Türkiye Sağlık Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (10)

KÜRT:

Kim ne derse desin erkekler kadar temiz değil kadınlar ya ama yarattıllıs gereği kadınların pesınden erkekler kosuyo bu tam tersı olmalıydı Bırsuru bakteri yuvaları var

8
53
yanıtYanıtla
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...:

BURDA KADININ SUÇU NE ERKEĞİN SUÇU NE. YORUMUN OLAYA NE ALAKA????

yanıt21
yanıt1
ebru:

kadinlara takilma o zaman

yanıt6
yanıt1
ref:

ıyyykk hele mantar enfeksiyonu yokmu hepsinde mantar var pislikten iğrencler tiskincler

yanıt0
yanıt0
GEÇMİŞ OLSUN KARDEŞİM:

İNŞALLAH DÜZELİR. ANCAK BU HABERDE RESİM ŞART DEĞİL OLMASAYDI İYİ OLURDU. BU RESİM MAALESEF HİÇ OLMAMIŞ.

21
0
yanıtYanıtla
celel:

allah. yar. yardımcın. olsun. kardeşim

20
0
yanıtYanıtla
Alican:

Ne kadar iğrenç bir resim ya. Başka resim mi yoktu. . . . . .

14
2
yanıtYanıtla
doktor:

resim mide bulandırıcı

9
5
yanıtYanıtla
0647468035nl (derya)Mobil-IOS:

Allah yardimciniz olsun

1
0
yanıtYanıtla
TRABZONLU KIZ:

Allah yardımcısı olsun. Acil şifalar dilerim.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title