Haberler

Karayolları Bölge Müdürlüğünün Bölünmüş Yol Çalışmaları

Karayolları 8. Bölge Müdürü Yasin Altunyuva, bölünmüş yol çalışmalarıyla ilgili, "Doğu-batı güzergahlarımız bitmek üzere, bundan sonra güney-kuzey güzergahlarına yoğunlaşacağız" dedi.

Altunyuva, müdürlük misafirhanesinde düzenlediği basın toplantısında, Elazığ'da bu yılki çalışmalarının rekor seviyeye ulaştığını, sene başı ödeneğine göre yüzde 1500 artış sağlanarak çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Elazığ'da bölünmüş yol ağının 301 kilometreye ulaştığını ifade eden Altunyuva, "2009 başından itibaren bölgemizde ilk defa uygulanan bitümlü sıcak karışım çalışmaları da aynı hızla devam ederek belirlenen güzergahlar yapılmış, Elazığ'da 43 kilometre bitümlü sıcak karışım çalışması tamamlanmıştır. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte ihaleleri yaparak bu tür yolları devam ettireceğiz" dedi.

Altunyuva, Elazığ bölgesinde büyük ve küçük köprüler yönünden çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Elazığ-Bingöl- Tunceli karayolunda Keban Baraj Gölü üzerinde yapılacak olan Gülüşkür Köprüsü'nün ihalesinin yapıldığını, ancak su seviyesinin yüksek olması nedeniyle çalışmalara başlanamadığını anlatan Altunyuva, yıllardır sadece ayakları yapılmış halde duran Elazığ ile Ağın ilçesi arasında yine Keban Baraj Gölü üzerine yapılacak Ağın Köprüsünde de sözleşmenin imzalandığını, bu yıl itibariyle çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Altunyuva, Ağın Köprüsünde sistemin kablo sistemine dönüştürüldüğünü, 520 metre açıklıktaki özel bir köprü olacağını belirterek, köprünün 3,5-4 yıl içerisinde biteceğini kaydetti.

Elazığ-Malatya arasında Kömürhan Köprüsü yapımı için proje çalışmalarının son aşamaya geldiğini, projenin bu yıl içinde tamamlanmasının ardından ihalesinin yapılacağını ifade eden Altunyuva, şöyle dedi:

"Türkiye'de bir ilk uygulanacak tek ayak üzerinde gergin eğik kablo sistemiyle bir çalışma planlanmasına göre proje neticelendi. Onunla birlikte Elazığ için bir prestij olacak tünel bağlantısının da proje çalışmaları devam ediyor. Orada da son noktaya gelindi. Yaklaşık 2200 metrelik bir tünel, 2 gidiş-2 geliş, yaklaşık maliyeti 50 milyon dolar civarında. Köprü, tünel aracılığıyla yol Kuşsarayı yol ayrımı mevkisine bağlanacak. Oradaki 4 kilometrelik kesimden 2 kilometrelik bir tasarruf sağlanmış olacak. 2013 başında tüneli de ihale etmeyi planlıyoruz. Bunlar ufuk ve vizyon projeleri. Genel müdürlük projeksiyonunda baktığımızda Türkiye'deki vizyon köprülerin tamamına yakını Elazığ bölgesinde."

Altunvuya, Elazığ-Diyarbakır istikametinde tünelin bitirildiğini, 3 tane viyadük yapılacağını belirterek, "Elazığ'dan Maden ilçesine kadar yolu bu yıl mutlaka yetiştirmeyi planlıyoruz" dedi.

-Kavşak çalışmaları-

Altunyuva, şehirde Kekliktepe, Çayda Çıra kavşaklarında ve güney çevre yolu-Malatya karayolu bağlantısında çalışmalar yürüttüklerini anımsattı. Güney çevre yolu bağlantısının yarım yonca kavşağı halinde tamamlandığı, Elazığ-Diyarbakır karayolundaki Kekliktepe kavşağında alt geçidin yüzde 95 oranında tamamlandığını, zemin ve üst geçit çalışmalarına başlandığını belirten Altunyuva, "Çayda çıra alt geçit olarak olarak planlamıştı. Alt geçit olarak çalışmalar yaklaşık olarak kiriş seviyesinde tamamlandı. Tabii mahkemenin verdiği karar var. Şu an için çalışmalar durdurulmuş durumda" dedi.

-Bölünmüş yol çalışmaları-

Altunyuva, bölge müdürlüğü sorumluluk sahasında doğu batı güzergahları olduğu kadar kuzey güney güzergahlarında da çalışmaların yürütüldüğünü söyleyerek, şunları kaydetti:

"Doğu batı güzergahlarımız bitmek üzere, bundan sonra güney-kuzey güzergahlarına yoğunlaşacağız. Bu güzergahlardan Erzurum- Bingöl ve Bingöl-Diyarbakır yollarının 2014 sonunda bölünmüş yol haline gelmesini istiyoruz. Batıda Malatya-Hekimhan-Sivas 2012 yatırım programına alındı, bu yıl ihale yapılıyor. 2014, yaklaşık en geç 2015'te bölünmüş yol haline gelecek. İliç-Refaiye-Kemaliye-Arapgir-Yazıhan bağlantısı arazi şartlarına göre uygun olduğu yerde bölünmüş yol, uygun olmadığı yerde üç şeritli tırmanma şeritli yol olacak şekilde çalışmalara başlamışız. Zor bir güzergah ama kısa sürede bitirmek istiyoruz. Elazığ-Tunceli arası tamamen bölünmüş yol olacak. Tunceli-Pülümür de coğrafi şartlardan dolayı tırmanma şeritli proje çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki yıl ihale çalışmalarına başlanacak. Tunceli-Pülümür-Erzincan dolayısıyla bu bölgeyi Karadeniz'e bağlayacak yol da standart hale gelecek."

- ELAZIĞ

Kaynak: AA / Yerel

Tunceli Elazığ Bingöl Ağın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title