Haberler

Kaptanların İsim Tutkusu Teknelerinde

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde deniz tutkunlarının teknelerine verdikleri birbirinden ilginç isimler bazen güldürüyor, bazen düşündürüyor.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde deniz tutkunlarının teknelerine verdikleri birbirinden ilginç isimler bazen güldürüyor, bazen düşündürüyor. Bir teknenin karakterini yansıtacak isim seçimi için bazen yarışmalar bile düzenleniyor. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Arif Yılmaz, denizcilerin teknelerine isim koymalarının yaklaşık 5 bin yıllık bir gelenek olduğunu belirterek, "İsimler denizcilerin ruhlarını, sevgilerini, özlemlerini ve sevinçlerini yansıtır" dedi.

Bodrum'da bulunan yaklaşık 3 bini yabancı 8 bin 500 teknenin ilginç isimleri görenleri bazen güldürüyor, bazen düşündürüyor. Konulan isimler arasında tekne sahiplerinin adları, eşlerinin, çocuklarının adı, soyadları, lakapları, ünlü kahramanlar, film yıldızları, futbolcular, sanatçılar ve çiçekler dikkat çekiyor.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Arif Yılmaz, denizcilerin teknelerine isim koymalarının yaklaşık 5 bin yıllık bir gelenek olduğunu belirtti. Yılmaz, "Teknelerin isimleri çoğu zaman denizcilerin ruhlarını, sevgilerini, özlemlerini, sevinçlerini ve karakterini ortaya koyar. Tarihsel gelenek daha sonra yasal bir zorunluluk haline geldiği için her tekneye bir isim ve bağlı bulunduğu limanın adının yazılması durumu ortaya çıktı. 3 bin liradan 60 milyon dolara kadar mal olan, Ege ve Akdeniz'de dolaşan teknelere isim bulmak için çoğu zaman yarışmalar bile düzenleniyor. Deniz tutkunu amatör denizciler ise emekliliklerinde yaptıracakları teknenin ismini tekne yapılmadan yıllar öncesinden tespit ediyor. İsmini beğenmediği için tekneye binmeyen veya sadece tekne ismi için tercih yapan turistleri biliyoruz" dedi.

'Çapkın' teknesinin sahibi Ali Bülüç, teknesinin ismini eşinin verdiğini belirtti. Bülüç "Teknemi 3 yıl önce satın aldım. Şu an hayatımdaki en önemli yere sahip. Teknemizin ismini eşim koydu. Gençliğimde çapkınlığımla tanındığım için Çapkın olmasını istedi. Ben de esprili olduğu için bu ismi koydum. Bodrum'da değişik tekne isimleri, her zaman tercih edilir. Kaptanlar, teknelerinin isimlerine çok düşkün olurlar" dedi.

--- KUTU ---

İlginç tekne isimleri

Hadigari, Gelivegari, Çökertme, Tıfılım, Keçiboynuzu, Harnup, Balıkçı, Karya, Artemisya, Halikarnas, Papalagi, Gıdıgıdı, Zeynepim, Keçi, Çömez, Pilaçi, Çipura, Orfoz, Mercan, Fırtına, Poyraz, Meltem, Kuçukuçu, Zührem, Hergele, Turunç, Efe, Zeybek, Kadınım, Aşkım, Tutkum, Şöhret Neco, Kimsesiz Mehmet, Kılıç Ali, Kamilim, Yampiri, Firavun, Zırdelim, Fırıldak, Öpücük, Istakoz, Şans, Sis, Rüzgar, Kılçık, Eğriboğaz, Aslı, Çilelibülbül, Alevim, Ayaz, Soğuk, Murat Reis, Piri Reis, Hızır Reis, Marco Polo, Macellan, Kristof Kolomp, Turgut Reis, Zeynom, Deden, Germi, Orşen, Deniz Büyücüsü, Sihirbaz, Şef, Garip, Meze, Kısmet, Derviş, Paşa Gönlüm, Kronik, Budak İsmet, Elele, Çoban Yıldızı, Begonvil, Gaplı, Gaptıkaçtı, Kilimci, Dayı, Pilaçi, Şehirli, Gurbet Kuşu, Miyase, Madenci, Sürgün, Şeker Ayşe, Benek, Tombul Can, Çömez, Samba, Gülçem, Yetimoğlu, Kerimoğlu, Alangül, Ganioğlu, Sabah Rüzgarı, Meze, Oy Nurcanım, Boksör, Damlam, Pembe Panter, Çimçim, de Gidi De, Bora Bora, Alarga, Bezure, Canımsın, Sempati, Kamilim, Keleş, Beleş, Van Kedisi, Patı, Arabesk, Cinbeş, Kanaryam, Bıçkın, Istakoz, Cey, Hey Yavrum Hey, Ney, Tramtano, Şaşkınım, Amigo, Edip, Karanfil, Morsümbül, Kahkaha, Vurgun, Dalgıç, Alibaba, Patronum, Fukara, Şahboylum, Pıtırcık, Hadilen, Kaçarım, Minnoş, Yumak, Verevere, Çıt Kırıldım Zehra, Kuşgözlüm, Doydoy, Kimene, Şıkıdım ve Zıkkım. - Muğla / Bodrum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arif Yılmaz Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title