Haberler

Kapadokya'daki Yassıhöyük Kazıları Sona Erdi

Kapadokya bölgesinin yaklaşık 2 bin 700 yıllık tarihini ortaya çıkaracak olan Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesindeki Yassıhöyük'te yürütülen arkeolojik kazıların bu yılki bölümü tamamlandı.

Kapadokya bölgesinin yaklaşık 2 bin 700 yıllık tarihini ortaya çıkaracak olan Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesindeki Yassıhöyük'te yürütülen arkeolojik kazıların bu yılki bölümü tamamlandı.

Anadolu'nun yerleşik hayata geçişinin ilk evresinden başlayıp, Bizans, hatta Osmanlı dönemine kadar süreklilik arz eden alanda, 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile başlanan arkeolojik çalışmaların bu yılki bölümü de Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığındaki ekip tarafından yürütüldü.

Kazı çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Şenyurt, yaklaşık 25 hektarlık bir alanda hem Orta Demir Çağ hem de Geç Demir Çağ'a ait bulgulara rastladıklarını belirterek, içinde saray ya da bir mabet olduğunu tahmin ettikleri kazı alanında, yine buna ait olduğunu düşündükleri bir de kapıya rastladıklarını söyledi.

Kazılara gelecek yıl devam edeceklerini dile getiren Şenyurt, bugüne kadar demir, ok ve mızrak uçları, pişmiş toprak ağırşaklar, kemikten yapılmış iğne, dokumacılıkta kullanılan ağırşaklar, çanak-çömlek kalıntıları ile 12 hektarlık bir alanı kaplayan büyük bir kent ve kenti çevreleyen taş surların açığa çıkarıldıklarını dile getirdi.

Surların Hitit döneminde yapıldığını, Demir Çağı'nda iki kez onarım gördüğünü, surlardaki en son yapıların da MÖ 8. yüzyılda hüküm süren Tabal Krallığı'na ait olduğunun anlaşıldığını belirten Şenyurt, höyüğün içinde yapılan kazılarda da Demir Çağı'na ait mekanlar ortaya çıkarıldığını anımsattı.

Şenyurt, kazılarda, Demir Çağı'nda da yoğun yerleşime sahne olan surlarla çevrili kentin gerek Hitit İmparatorluk gerekse Geç Hitit Dönemi'nde özellikle Tabal Krallığı'na bağlı önemli kentlerden biri olduğuna dair bulgulara rastlandığını belirtti.

Bu yıl yaklaşık 45 gün süren kazıların tamamlandığına değinen Şenyurt, önümüzdeki yıl yine çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- NEVŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title