Haberler

Kanadoğlu'nun 367 Israrı

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Cumhurbaşkanlığı Seçimiyle İlgili 367 Milletvekili Israrının Sürdüğünü Söyledi.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili 367 milletvekili ısrarının sürdüğünü söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) "Çağdaş Demokrasi ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi" konulu konferans vermek için Samsun'a gelen Sabih Kanadoğlu, Kongre ve Kültür Merkezi'nde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Her Türk yurttaşının Anayasa'yı yorumlama hakkı bulunduğunu belirten Kanadoğlu, "Bizim yorumumuz da 367 milletvekili olmasıdır" dedi.

Rektörler Komitesi'nin de aynı yorumu ortaya koyduğunu vurgulayan Kanadoğlu, "Tabii bağlayıcı yorum Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Anayasa Mahkemesi burada son sözü söyleyecek tek makam. Onun sonucu beklenecek. Yani burada herhangi bir bölünme, çatışma söz konusu değil. Ama elbetteki fikir ayrılığı olabilir" diye konuştu.

"Erdoğan Köşk'e çıkarsa Türkiye tehlike sürecine girer mi?" şeklindeki bir soruya Kanadoğlu, "Elbette girer, bundan bir şüpheniz var mı. Biz uzlaşılmasını istiyoruz. Uzlaşı diyoruz. Eğer uzlaşmazsanız seçimler yenilenir diyoruz. Dayatmayla cumhurbaşkanı seçimi, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk birliğini temsil edecek bir kişinin seçilmesi doğru değil. Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin milletin çoğunluğunun oyunu alması gerekir" şeklinde cevap verdi.

Başbakan Erdoğan'ın, "Şimdiye kadar uzlaşma konusu gündeme getirmiyorlar da şimdi neden getiriyorlar?" sözünün hatırlatılması üzerine Kanadoğlu, "Şimdiye kadar yüzde 45'in Meclis dışı kaldığı bir kompozisyon ortaya çıkmadı. Bugün yüzde 34, yani kullanılan oyların yüzde 34'ünü alan bir siyasi parti var. Uzlaşıya gitmeden cumhurbaşkanı seçiminde bulunabilir. Yüzde 34, nasıl Türk milletinin tamamının arzusunu ve milletin kucakladığı bir cumhurbaşkanını seçebilir. Onun için uzlaşma elbetteki şart" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşılması gerektiğine işaret eden Sabih Kanadoğlu, "Uzlaşı olmadan seçim olursa meşru olarak cumhurbaşkanı seçerler. Bu cumhurbaşkanı Türkiye'nin tamamının onayını almış olur mu, bu tartışmalı. Ama 367'yi bulduktan sonra meşru bir cumhurbaşkanı seçilir. Ama bu meşru cumhurbaşkanı Türkiye'nin gerginliğe, kaosa sürüklenmesini engelleyemez. Bunu başaramaz. Gerginlik her zaman kaosa götürür. Siz devletin başını seçiyorsunuz, elbette milletin çoğunluğunun onayı alınmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Uzlaşmada AK Parti'nin içinden birisinin olup olmayacağının sorulması üzerine Kanadoğlu, şunları kaydetti:

"Uzlaşma AK Parti'nin içindeki isim de olur, dışındaki isim de olur. Meclis içinde, Anayasa'nın 103. maddesinde yazılı olan ant içme metnindeki nitelikleri taşıyan bir kişi üzerinde uzlaşılırsa bu olur."

Sabih Kanadoğlu, daha sonra OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde, "Çağdaş Demokrasi ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi" konulu bir konferans verdi.

(AG-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title