Haberler

Kamu-Sen, Cumhurbaşkanı Gül'ün Torba Yasayı "Veto" Etmesini İstedi

Türkiye Kamu-Sen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Bir Mektup Göndererek TBMM'de Kabul Edilerek Onayına Sunulan Torba Yasanın "Veto" Edilmesini İstedi.

Türkiye Kamu-Sen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup göndererek TBMM'de kabul edilerek onayına sunulan torba yasanın "veto" edilmesini istedi Türkiye Kamu-Sen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup göndererek TBMM'de kabul edilerek onayına sunulan torba yasanın "veto" edilmesini istedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Genel Sekreteri İsmail Koncuk'un imzasını taşıyan bir mektup Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilerek, torba yasanın taraflarınca "veto" edilmesi talep edildi. Kamu-Sen tarafından Cumhurbaşkanı'na gönderilen mektupta, "Kamu hizmetlerinin sunumunda özel sektör anlayışını yerleştirme amacı taşıyan kanun ile kamu hizmetlerinin sunumunu ön plana çıkaran kamu istihdam mantığı, kâr odaklı, esnek, güvencesiz özel sektör anlayışına teslim edilmektedir" denilerek "Kanunun kamuya özel sektörden müsteşar, genel müdür ve başkan gibi üst düzey yöneticilerin transfer edilebilmesinin önünü açan 101. maddesi de Anayasa ve kanunlar açısından sorun teşkil etmektedir" ifadelerine yer verildi.

-"MEMURLARIN SÜRGÜN EDİLMESİNE YASAL DAYANAK GETİRİLİYOR"-

Torba yasa ile memur kesimine getirilmek istenilen "hak kayıplarına" değinen Kamu-Sen, "Memurların kurumlar arası geçici süreli görevlendirilmelerine süre sınırı getirilmektedir. Geçici görevlendirmelere bir üst sınır getirilmesi olumlu olmakla birlikte, toplu görüşmelerde mutabakat altına alınmasına ve konuya ilişkin 2005/14 sayılı Başbakanlık Genelgesi hükmünün toplu görüşmelerde sağlanan mutabakata uygun olarak geçici görevlendirmeleri bir yılda 2 ay olarak sınırlamasına rağmen, kanunun bu süreyi 6 ay olarak belirlemesi, hem mutabakata hem yürürlükteki Başbakanlık Genelgesine hem de kadro gereklerine aykırıdır. Bu denli uzun bir süre personel ihtiyacı duyulan bir kadroya asaleten atama yapılması esas olmalıdır" dedi.

1 yılda 6 ay boyunca geçici görevlendirme yapılabilmesine imkân tanınmasının memurların adeta "sürgün" edilebilmelerinin yasal dayanağını oluşturacağını savunan Kamu-Sen "Özellikle sendikalarımıza üye olan memurlar için geçici görevlendirme yoluyla uygulanan baskılar yargı konusu olmuştur. Bu madde ile baskı ve yıldırma politikalarına yasal dayanak oluşturulmaktadır" ifadelerini kullandı.

-"KANUN KAZANILMIŞ HAKLARI GERİYE GÖTÜRÜYOR"-

İlgili kanunun, kazanılmış hakları geriye götüren, kamuda çalışma ilişkilerini değiştiren, kamuda güvencesiz, örgütsüz ve düşük ücretli, çağrı usulüne göre veya kısmi zamanlı çalışanların istihdam edilebilmesine imkân tanıyan ve kamu personel sistemini, özel kesim istihdam biçimine yaklaştıran bir yapı arz ettiğini savunan Kamu-Sen, yapılmak istenilen düzenlemelerin 657 sayılı kanuna ve kamu personel sisteminin özüne aykırı olduğu ifade etti.

Kamu-Sen bu nedenle Cumhurbaşkanı Gül'den TBMM'de kabul edilerek onayına sunulan 6111 Sayılı Kanunun 101, 103, 104, 111 ve 113'üncü maddelerinin yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilmesini istedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title