Haberler

Kalehöyük Arkeoloji Müzesine Uluslararası Ödül

Kalehöyük Arkeoloji Müzesine, Avrupa Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Sanat Çalışmaları ile Chicago Kütüphanesi Tarafından "En İyi Yeşil Tasarım" Ödülü Verildi.

Mustafa Yıldız - Kırşehir'in Kaman ilçesinde Japon Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle kurulan Kalehöyük Arkeoloji Müzesine, Avrupa Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Sanat Çalışmaları ile Chicago Kütüphanesi tarafından "En İyi Yeşil Tasarım" ödülü verildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1986 yılında Japon bilim adamlarının da katkısıyla başlayan Kaman Kalehöyük kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin sergileneceği müze yapılması için 2005 yılında Türk ve Japon hükümetleri arasında görüşme yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı proje çerçevesinde Japon Dışişleri Bakanlığı'nın, "Kültürel Mirası Koruma Programı" kapsamında sağladığı fonla höyüğün bulunduğu Çağırkan beldesinde müze inşa edilmesine karar verildi.

Bir Japon mimarlık şirketince hazırlanan projeye uygun olarak 25 Nisan 2008'de temeli atılan müze inşaatı, 16 Mart 2009'da tamamlandı. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teşhir tanzim ve çevre düzenlemesi yaptırılan müze, 10 Temmuz 2010 tarihinde, Japon Prens Tomohito Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.

Bina inşaatı için Japon hükümetince 436 milyon Japon Yeni, Kültür ve Turizm Bakanlığınca da teşhir, tanzim ve çevre düzenlemesi işleri için 1 milyon 200 bin lira harcandı.

Kalehöyük'ün formunu ve 1986 yılından bugüne sürdürülen kazı çalışmalarını yansıtan mimari projesi ile müzecilik açısından Türkiye'de bir çok ilki bünyesinde barındıran müze, açıldığı tarihten itibaren çok sayıda ziyaretçinin dikkatini çekti.

Özellikle çocukların eğitimini de hedefleyen müzede, Türkiye'de ilk defa 3 boyutlu canlandırmalar kullanıldı. Hitit dönemini ve Demir Çağını 3 boyutlu animasyon ile canlandıran ve ziyaretçileri bilgilendiren müzede bulunan mühürler de 3 boyutlu olarak ekranda incelenebiliyor.

Japonya'dan getirilen 1/100 ölçekli Kalehöyük ören yeri maketi, ziyaretçilerin tarihi esere dokunabilmesi için yapılmış tasnif ve teşhir dışı arkeolojik malzemenin olduğu kısım da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Projenin, "dünyada ilk kez kazı alanı, enstitü ve müzenin bir arada olduğu proje" özelliği taşıdığı belirtiliyor. Anadolu arkeolojisine büyük katkı sağlayacak kompleks, aynı zamanda Türkiye ve Japonya arasındaki dostluğun ve kültürel ilişkilerin de önemli sembolü durumunda.

-MÜZEYE ULUSLARARASI ÖDÜL-

Kaman-Kalehöyük'ün yanı sıra Kırşehir'e bağlı Çayağzı beldesinde bulunan Yassıhöyük ve Kırıkkale Karakeçili İlçesine bağlı Büklükale'de yürütülen kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin sergilendiği müze, uluslararası ödül kazandı.

Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Genel Sekreteri Deniz Erbişim, AA muhabirine, müzenin özgün tasarımı, aynı zamanda çevreye duyarlı özellik taşıdığını, ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi işletme giderlerinin en aza indirilmesi için elektrik ve mekanik aksamların çevre ve iklim koşulları dikkat alınarak projelendirilip, imal edildiğini söyledi.

Müzenin toprakla kaplanan üst kısmının çimlendirilerek Japon Bahçesi ile birleşen büyük bir yeşil alan yaratıldığına dikkat çeken Erbişim, şu bilgileri verdi:

"Müze, bu özellikleri sayesinde 'Green Good Design Award 2010' (En İyi Yeşil Tasarım) ödülünü kazanıp, en çevreci müze tasarımına sahip olduğunu tescilledi. Alanında saygın kurumlardan olan ve 1950'den bu yana faaliyet gösteren 'The European Center Architecture Art Design and Urban Studies' (Avrupa Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Sanat Çalışmaları) ve Chicago Kütüphanesi tarafından 46 ülkeden bini aşkın proje arasından seçilen Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, bu özelliği ile yine Türkiye'de bir ilktir."

-"AVRUPADA YILIN MÜZESİ 2012"YE DE ADAY-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün Müze European Museum Forum'a başvurarak, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ni

"European Museum of the Year 2012" (Avrupada Yılın Müzesi 2012) yarışmasında aday gösterdiğini de anımsatan Erbişim, bu yıl bu dalda İstanbul Oyuncak Müzesi'nin yarışmaya katılacağını, daha önceki yıllarda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin bu ödülü kazandığını sözlerine ekledi.

- KIRŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title