Haberler

Kabuğundan Enerji, Yağından İhracat

Tolga Albay - Türkiye'nin En Büyük Bitkisel Yağ Üreticisi Küçükbay Yağ ve Deterjan Sanayi Aş Firmasının Ham Yağ Üretmek Amacıyla Kuracağı Tohum Kırma Tesisinin, Çekirdeğin Kabuğundan Elde Edilen Enerjiyle Çalışacağı Belirtildi

Tolga Albay - Türkiye'nin en büyük bitkisel yağ üreticisi Küçükbay Yağ ve Deterjan Sanayi AŞ firmasının ham yağ üretmek amacıyla kuracağı tohum kırma tesisinin, çekirdeğin kabuğundan elde edilen enerjiyle çalışacağı belirtildi. Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Ahmek Küçükbay, ihracatı 2010 yılında ikiye katlamayı hedeflediklerini belirtti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Küçükbay, İzmir'in Bornova ilçesindeki tesislerinde günde bin 200 ton yağ işleme kapasitesine sahip rafineriyle iç pazarda yüzde 15 paya sahip olduklarını, ihracatta da çevre coğrafyanın en büyük şirketi olduklarını kaydetti.

İhracatta son dönemde pazar genişlemesiyle 80 ülkeye ürün gönderir hale geldiklerini, zeytinyağı da dahil olmak üzere tüm bitkisel yağ ürünleri ihracatında hızlı bir ilerleme kaydettiklerini ifade eden Küçükbay, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri pazarlarında etkili bir konumda olduklarını kaydetti.

Krizin gıda sektörünü fazla etkilemediğini, iç ve dış satışlarda bir olumsuzluk yaşanmadığını dile getiren Küçükbay, şunları söyledi:

'2010'da ihracatı iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Bu sene 250 bin ton üretimle 150 milyon dolar ihracat ve 500 milyon lira ciro hedefliyoruz. Şirket stratejisini yüzde 35 ihracat, yüzde 65 iç pazar olarak kurguladık. Geçen yıl 55 bin ton olarak gerçekleşen ihracatı bu yıl 100 bin tona çıkarmış olacağız. Bu artış hedefinde özellikle Irak'ın yapacağı yüklü alımın etkisi olacak.' Rusya, Ukrayna ve AB ülkeleri gibi ayçiçek yağı üreticisi ülkelerden firmalarla rekabet ettiklerini, Dahilde İşleme Rejimi sayesinde fiyat tutturmaya çalıştıklarını belirten Küçükbay, geniş bir coğrafyada ihracat başarısı elde etmelerinde, bu ülkelerdeki firmaların güvenlerini kazanmalarının büyük etkisinin bulunduğunu ifade etti.

- TÜRK OKULLARI VE TİCARET-

Son tüketici bazında özellikle Arap ülkelerinde Türk mallarına olan olumlu imajın da büyük faydasını gördüklerine işaret eden Küçükbay, geniş bir coğrafyaya yayılmalarında, Türk okullarının katkısını gördüklerini ifade etti.

Küçükbay, şöyle devam etti:

'Dünyada 120 ülkede Türk okulu var. Oraya gidenler, o okulları kuranlar halkla içiçe olmuş, itibar gören insanlar. İhracatımızda da bu okullardan istifade ediyoruz. 80 ülkeye ihracatı nasıl yapıyoruz? Onların bize tavsiyeleriyle. Onların verdiği referanslar bize yetiyor. Bu ülkelerden tedarikçiler de artık Türkiye'yi tercih ediyor. Örneğin benden yağ alan bir şirket makarna, salça da istiyor, Türkiye'deki şirketlerle tanıştırıyoruz' diye konuştu.

- YENİ YATIRIMLAR-

Ahmet Küçükbay, bitkisel yağın sadece rafinaj aşamasında faaliyet gösteren grubun bir önceki adıma geçmek için de yatırıma başlayacağını belirtti.

Trakya Bölgesi içinde ayçiçek tohumu kırma tesisi kurmak üzere çalışma başlattıklarını dile getiren Küçükbay, iki yıl içinde devreye girecek tesisin Türkiye'nin ilk entegre kırma tesisi olacağını kaydetti.

Tesisin ayçiçeği tohumunun çekirdeğini yakarak üreteceği enerjiyle çalışacağını ifade eden Küçükbay, 'Kendi enerjisini kendi üreten bir tesis olacak. 25 milyon dolara mal olacak tesis günlük bin 500 ton kırma kapasitesine sahip olacak.

Bu fabrikayla maliyetimizi önemli oranda düşürmüş olacağız. Fabrikadan çıkan küspeyi de yem fabrikalarına satacağız. İleriki vadede bir yem fabrikası da kurabiliriz' dedi. Küçükbay, kendilerine Avrupa, ABD ve Orta Doğu'daki bir çok firmadan ortak iş yapma teklifleri geldiğini, bunları değerlendirme aşamasında olduklarını, yabancı ortaklıkla Sudan ve Etiyopya gibi ülkelerde bitkisel yağ yatırımı yapabileceklerini ifade etti.

(TLA-MV-KUM) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title