Haberler

İZTO: İzmir İş Dünyası Başbakandan Vergide Yeni Yıl Müjdesi Bekliyor

Torba Kanun Tasarısında, Spor Kulüpleri ve Belediyeler İçin Yapılan Düzenlemenin Ardından, İş Dünyası İçin de Ödeme Süresinin 3 Yıldan 7 Yıla Çıkartılmasını İstedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kamuya olan borçlara ödeme kolaylığı getiren torba kanun tasarısında, spor kulüpleri ve belediyeler için yapılan düzenlemenin ardından, iş dünyası için de ödeme süresinin 3 yıldan 7 yıla çıkartılmasını istedi.

Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda borçlu spor kulüplerini rahatlatmak üzere kamuya olan borçlarını 7 yılda 42 taksitle ödenmesine olanak sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, İzmir iş dünyası olarak vergide yeni yıl müjdesi beklediklerini belirtti ve "Sayın Başbakanımız sıra bizde mi?" diye konuştu.

-DÜZENLEMEYİ DESTEKLİYORUZ ANCAK DAHA UZUN VADE İSTİYORUZ-

Birikmiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılması konusundaki taleplerini başta Başbakan Erdoğan olmak üzere siyasi parti temsilcilerine ilettiklerini, ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu'nun kurduğu alt komisyona katılarak İş aleminin görüşlerini dile getirdiklerini ve komisyon üyeleri Harun Öztürk ile Bülent Baratalı ve Manisa MHP Milletvekili Erkan Akçay ile Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural ve AKP milletvekillerinin de desteğini aldıklarını belirten Demirtaş, "İzmir iş alemi olarak, açıklanan paketi memnuniyetle karşılıyoruz. Kanun Tasarısını, dünyanın yaşadığı en büyük ekonomik krizin etkilerini azaltma konusunda, dengeli bir vergi barışı olarak görüyoruz. Ancak diğer yandan, yandan krizin etkileri hem dünyada hem de ülkemizde devam ediyor. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülke durgunlukla boğuşuyor. Ekonomisi büyük ölçüde ihracata dayalı İzmir'de, mükelleflerin büyük çoğunluğu bırakın vergisini ödemeyi, öncelikle piyasa olan borçlarını ödemeye ve ekonomik yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. Bu nedenlerle düzenlemeyi olumlu bulmakla birlikte yeniden yapılandırmanın daha uzun vadeli olmasını talep ediyoruz" dedi.

2011 yılına ülke olarak yeni bir şevk ve heyecanla girildiğini ve iş aleminden yeni yıldaki hedeflere tam destek verebilmek için büyük borçluların yeni bir düzenleme beklentisi içinde olduğunu belirten Demirtaş, "Kamuya olan borçlara ödeme kolaylığı getiren torba kanun tasarısında, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda borçlu spor kulüplerini rahatlatacak bir değişiklik yapıldı. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında yapılan değişiklikle, spor kulüplerinin vergi ve sosyal güvenlik prim borçları dahil olmak üzere devlete olan tüm borçlarını 2 ayda bir 42 eşit taksitte ödeyebilmelerine olanak sağlandı. Böylece, normalde diğer mükellefler için 3 yıl olan borçları azami ödeme süresi spor kulüplerinde 7 yıla çıktı. İş alemi olarak bizler de aynı beklenti içerisindeyiz. Böyle bir yeniden yapılandırma ile borçların tasfiyesi ve ödenmesinde büyük kolaylık sağlanacaktır" diye konuştu.

-SPOR KULÜPLERİNDE OLDUĞU GİBİ 7 YILA ÇIKARTILSIN-

Düzenlemenin uygulama tarihinin yasanın çıktığı tarih olarak belirlenmesini istediklerini belirten Demirtaş, üyelerinden gelen en büyük talebin de yeniden yapılandırmanın daha uzun vadeli olması olduğunu kaydetti. Demirtaş, "Biriken vergi borçlarının ve cari ödemelerin ikisinin birden yapılması çok kolay olmayacaktır. Pazarda düzelme yavaş yavaş olmakla birlikte, karlar minimize oldu. Sabit kıymetlerin ve gayrimenkul satışlarının yapılarak borç ödenmesi de hemen mümkün değil. Bu nedenle vadenin, spor kulüplerinde olduğu gibi 7 yıla çıkartılmasını istiyoruz" dedi.

Vergi davalarında mükellefin uzlaşmaya yanaşması için vadenin uzun olmasının büyük önem taşıdığını belirten Demirtaş, "Bu vadenin uzaması masaya oturmaya ve ihtilafı sonlandırmaya da büyük etken olacaktır. Çünkü, özellikle gümrükle ilgili çok yüksek miktarlı yazılan cezalar var. Bunlar genellikle mükellef lehine sonuçlanıyor. Bu nedenle vade uzatılması tasarıyı etkileyen, mükellefi barışa yönelten çok önemli bir etken olacaktır" diye konuştu.

2006-2008 yıllarında beyan edilen kurumlar vergisi matrahlarının arttırılarak denetim muafiyeti getirilmesi vergi barışı açısından olumlu olmakla birlikte, bu artırımın makul seviyede olmasına dikkat çeken Demirtaş, "Bu paketin, Petrol Piyasası Kanunu, LPG Piyasası Kanunu ve EPDK tarafından getirilen düzenlemeler nedeniyle verilen idari para cezaları ile diğer cezaları da kapsayacak hale getirilmesi üyelerimizden gelen bir diğer önemli talep" diye konuştu. (ANKA)

(BRŞ/HF/ORH)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title