Haberler

İzmir Gündeminde 2012 Yılında Neler Vardı?

Güncelleme:

MTM verileriyle İzmir'de yıl boyunca en çok öne çıkanlar.

EXPO 2020 dillerden düşmedi…

İzmir'de 2012'de en çok konuşulan konuların başında, EXPO 2020 yer aldı. İzmir'in EXPO 2020'ye adaylığı çerçevesinde yapılan çalışmalar, hazırlanan sunumlar basının gündeminden düşmedi. Daha önce EXPO 2015 için de aday olan İzmir, yaşadığı hayal kırıklılığını tekrar yaşamamak için gerek yurt içindeki etkin çalışmaları, gerekse yurtdışında yürüttüğü güçlü lobi faaliyetleri ile dikkatleri de üzerine çekmeye çalıştı.

İzmir'de tarihi dava…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çıkar amaçlı suç örgütü lideri olmaktan 397 yıl hapis talebiyle yargılandığı dava, 2012 yılına damgasını vurdu. Başkan Kocaoğlu' nun yanı sıra onlarca belediye bürokratının da yüzlerce yıl hapis istemiyle yargılandığı davada, 18'i tutuklu olmak üzere toplam 130 sanık vardı. Tutuklu bulunan bürokratların çoğu serbest bırakılsa da dava hala sonuçlanmadı.

Foça'daki patlama Türkiye'nin gündemindeydi…

İzmir Foça'da askeri servis aracının geçişi sırasında, önceleri yalnızca askerlerin kullandığı ve bir süre önce sivillerin de kullanıma açıldığı yolda, terör örgütü PKK tarafından mayın saldırısı düzenlendi. Gerçekleştirilen bombalı saldırıda 1 asker şehit oldu, 11 asker ise yaralandı. Saldırı haberinin ardından binlerce İzmirli yaralı askerlere kan vermek için hastanelere akın etti. Saldırı, gerek İzmir'de gerek yurdun diğer köşelerinde düzenlenen eylemlerle kınandı.

İzmir'de düşen eğitim uçakları can aldı…

İzmir Foça'da bir eğitim uçağı denize çakıldı. Sinyal alınamayan uçağın denize düştüğünün anlaşılmasının ardından, arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. İçinde Pakistanlı Pilot Binbaşı Masood Hussain Chhachhar ile pilot adayı Teğmen Serkan Sağır'ın bulunduğu askeri eğitim uçağına Yenifoça'nın 5 kilometre açığında, 125 metre derinlikte ulaşılabildi.

Bir diğer uçak kazası ise öğretmen pilotun can vermesine neden oldu. İzmir Selçuk Havaalanı'ndan kalkan Türk Hava Kurumu'na ait eğitim uçağı, İzmir Beydağ İlçesi Çomaklar köyü yakınlarında düştü. Öğretmen pilot, uçağı ağaçlara indirmeye çalışmasına rağmen hayatını kaybederken, öğrencisi ise uçağın ağaçlara takılarak hızının kesilmesi sayesinde yaralı kurtarıldı.

İzmir'de gemi battı, mülteciler hayatlarını kaybetti…

İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli köyü açıklarında Avrupa'ya yasa dışı yollardan çıkmak isteyen ve içinde çoğu çocuk ve kadın kaçakların bulunduğu balıkçı teknesi, kayalıklara çarparak battı. 11 erkek, 18 kadın, 28 çocuk, 3 bebek olmak üzere 61 kişi hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma açılırken, yaşanan facia birçok sivil toplum kuruluşu tarafından da kınandı.

İzmir'de bu yıl kutlamalar ve 10 Kasım konuşuldu…

19 Mayıs'ta büyük bir coşkuyla kutlanan Gençlik ve Spor Bayramının aksine, İzmir'in düşman işgalinden kurtulduğu 9 Eylül törenleri, yönetmelik gerginliği nedeniyle dikkatleri üzerine çekmişti. İzmir Valiliği tarafından, 89 yıllık geleneğin yapılmayacağının açıklanmasının ardından, İzmir'deki sivil toplum örgütleri ayağa kalktı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, törenlere müdahale edip bayrak çekme seremonisinin yeniden programa konulmasını sağlayarak tepkileri yatıştırdı.

Ankara Valiliği'nin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ise, alınan istihbarat sebebiyle yasak getirmesi yurdun birçok yerinde tepkiyle karşılandı. CHP, DSP ve İP'nin katılımıyla 30'a yakın sivil toplum kuruluşu, yasağa karşı Anıtkabir'e "Seferberlik Yürüyüşü" yapma kararı aldı. 28 Ekim gecesi çeşitli şehirlerden Ankara'ya hareket eden otobüsler, çıkışta durduruldu. Bu yaşanan olay İzmir'de de gerginliklere sahne olurken, kutlamalar akşam saatlerinde yerini coşkuya bıraktı. 10 Kasım Atatürk'ün vefatı için ise İzmir'de insanlardan yapılan Atatürk silueti, izleyenleri kendine hayran bıraktı.

Osman Özgüven başkanlıktan düşürüldü…

Suyu 10 metreküpe kadar ücretsiz yaptığı için yargılanan ve beraat eden İzmir'in Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, başka bir davada 8 yıl 4 aylık hapis cezasının onanmasının ardından, başkanlık görevinden düşürüldü. Onama kararı, İzmir'in Dikili İlçesi'ni ayağa kaldırdı. Dikili Atatürk Meydanı'nda binlerce kişi toplanırken, miting gibi açıklamaya CHP milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticileri, Özgüven'e destek verdi. Özgüven'in yerine geçecek kişi ise, Dikili Belediye Meclis Üyelerinin yaptığı seçim sonucunda mevcut başkan vekili Yusuf Altıparmak oldu.

İZBAN'da iş bırakma eylemi…

İzmir'de günde 170 bin yolcu ile toplu ulaşımda etkin olan Aliağa-Menderes arası 80 kilometrelik banliyö hattında; sendikalı makinist, bakım teknikeri ve istasyon görevlileri toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı. Yolcuların mağdur olması nedeniyle İZBAN, sefere çıkmayan ilk 13 makinisti yasadışı eylem gerekçesiyle telefon mesajıyla işten çıkardı. İlerleyen günlerde ise, 13 işçi dilekçe vererek İzmir halkından özür dilediklerini ilettiler ve yapılan görüşmelerin ardından tekrar iş başı yaptılar.

Bir diğer eylem ise, atanamayan itfaiyeciler tarafından gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni açtığı sınavı kazanmalarına karşın Danıştay 12. Dairesi'nin İtfaiye yönetmeliğinin yazılı ve sözlü sınavla ilgili 16. maddesinin yürütmesini durdurması üzerine görevlerine atanamayan 286 aday oturma eylemi başlattı. Söz konusu değişiklik iptal edilerek, itfaiyecilerin atanması önündeki engel kaldırıldı.

Umut kaza kurşununa yenik düştü…

İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde parkta oynarken, nereden geldiği belli olmayan kurşunla hayatını kaybeden 6 yaşındaki Umut Ceylan, hayatını kaybetti. Umut'un katil zanlısının yakalanması için Türkiye'nin her yerinde emniyet seferber oldu ve zanlı C.K. karıştığı bir suç nedeniyle yakalandı. Küçük Umut'un serseri bir kurşunla hayata gözlerini yumması, hem yakınlarını hem de ülkeyi üzüntüye boğmuştu.

Rabia Öğretmen'in ölümü İzmir'i isyan ettirdi…

Karabağlar İlçesi'nde 15 yaşındaki 8'inci sınıf öğrencisi, geç gelince kendisini müdürün yanına gönderdiği için tartıştığı 40 yaşındaki öğretmenini karın ve kalçasından bıçakladı. Evli ve 2 çocuk annesi öğretmen, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Öğretmen, olaydan önce öğrencinin kendisini bıçaklamakla tehdit ettiğini okul müdürüne söylediği, okul yönetiminin de polisten yardım istediği, ancak olayın önlenemediği ortaya çıktı. Öğrenci olaydan sonra gözaltına alındı. Tutuklanan 8'inci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki H.K. hakkında, 'kasten adam öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İzmir'de NATO Kara Komutanlığı faaliyete geçti…

NATO Müttefik Kara Komutanlığı, İzmir Şirinyer'deki Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'nda düzenlenen törenle faaliyete geçti. Törende, yeni komutanlığın komutası ABD Kara Kuvvetleri'nden Korgeneral Frederick Ben Hodges'a verildi. Komutanlık, Almanya Heidelberg ve İspanya Madrid kuvvet komutanlıklarının sorumluluklarını üstlenecek ve ittifakın kara kuvvetlerinin denetlenmesi ve değerlendirmesi, hazırlık, yeterlilik ve standardizasyonu ile NATO Müttefik Harekat Komutanlığı'nca emredildiğinde kara harekatının icrasından ve senkronizasyonundan sorumlu karargahın çekirdeğini oluşturuyor.

İzmir, KPSS ile gündemde…

Yurt genelinde gerçekleştirilen son KPSS' de soruların çalındığı iddiası kamuoyundan büyük tepki çekerken, İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce soruşturma başlatıldı. İzmir merkezli 8 ayrı kentte, başkalarının yerine sınava giren 'joker' diye adlandırılan başarılı kişileri başkasının yerine 10-20 bin lira alarak sınava soktukları belirlenen KCK bağlantılı çeteye karşı, KPSS'nin hemen ardından çalışmalar başlatıldı. Elebaşılığını KCK üyesi Diyarbakırlı bir kişinin yaptığı şebekenin, aynı yöntemle, yüzlerce kişiyi, devletin kademelerindeki önemli görevlere sokmayı başardığı, aralarında bakanlıklarda çalışanların da olduğu kaydedilmişti.

Altay taraftarı ve BDP'liler arasında gerginlik...

İzmir'de Yeni Malatyaspor ile Altay'ın maçını izleyen stattan çıkan taraftarlarla, cezaevlerindeki açlık grevlerine destek yürüyüşü yapan BDP'liler arasında arbede çıktı. Olay sırasında bir polis memuru başından yaralandı. Cezaevlerinden devam eden açlık grevlerine destek vermek isteyen bir grup BDP'li, Ak Parti İzmir il binası önüne gelerek açıklama yapmak istedi. Yeni Malatyaspor'la yapılan maçın ardından dağılan Altay taraftarları, BDP'lilere tepki gösterdi. Polisin biber gazı kullanmasının ardından kavgaya karışan gruplar dağıldı.

Turizm Oscarı İzmir'in oldu…

"Turizm Oscarları" olarak da kabul edilen World Travel Awards'ın (Dünya Seyahat Ödülleri) 2012 Avrupa Ödülleri'nde İzmir, 2011 yılının ardından üst üste ikinci kez "Avrupa'nın en iyi kruvaziyer destinasyonu" ödülünü aldı. Portekiz'de düzenlenen törende 69 dalda dağıtılan Turizm Oscarlarının 14'ünü alan Türkiye, törene damgasını vurdu.

İzmir'e nazar boncuklu logo…

(İZKA) İzmir Kalkınma Ajansı'nın, İzmir'in kentsel pazarlama görsel kimliğinin oluşturulması için açtığı ihaleyi, Hollywood filmlerinin afiş tasarımcısı olarak bilinen Emrah Yücel'in "I Mean It Creative" şirketi kazanmıştı. Dünyanın önde gelen tasarımcılarından olan, birçok filmin afişinde imzası bulunan Emrah Yücel ve ekibinin hazırladığı İzmir Görsel Kimliği Lansman toplantısında, Emrah Yücel ve ekibi, hazırladıkları görsel sunumu İzmirlilerin beğenisine sundu. Böylece, İzmir'in yeni logosu nazar bocuğu olurken, sloganı ise İzmir'in ilklerinden yola çıkılarak düşünülen 'Öncü İzmir' olarak belirlendi.

81.Enternasyonal Fuarı ses getirdi…

81. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu yıl 67 ülkeden 1090 firmayı ağırladı. Katılımın yoğun olduğu fuarda, birçok bürokrat ve üst düzey yönetici de yer aldı. 'Yaşamın Her Alanında Tasarım' ana temasıyla açılan törene, 11 konuk ülkeden bakan düzeyinde katılımcılar ve büyükelçiler de katılım gösterdi.

En Çok konuşulan İzmirliler…

Medya Takip Merkezi'nin 2012 yılını değerlendirdiği İzmir gündeminde; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yılın en çok konuşulan İzmirli ismi olarak öne çıktı. Yıldırım, gerek İzmir gerekse ülke genelinde ulaşım alanında yaptığı faaliyetlerle 20 bin 145 habere konu edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ise 2012'nin gündeminde en çok yer alan bir diğer isim oldu. Günay, yıl boyunca 15 bin 903 adet haberde adından söz ettirmeyi başardı.

İzmir'de 2012 yılına damga vuran markalar…

MTM'nin 2012 yılını kapsayan araştırmasına göre, bu yıl en çok konuştuğumuz İzmirli marka Ege Seramik oldu. Seramik çalışmalarında atılımlar yapmaya devam eden firma, Türkiye'nin en büyük 1000 şirketi arasına da girmeyi başardı.

2012 yılında adını sıkça duyduğumuz bir diğer marka ise, Pınar oldu. Ürün yelpazesini genişleten ve reklam çalışmalarıyla beğeni toplayan Pınar, sponsorluk anlaşmalarıyla da bu yıl hem değer katmaya hem de gündemde yer almaya devam etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

title