Haberler

İzmir'deki 'Sarmaşık' Operasyonu Davası

İzmir'de 'Sarmaşık' adı verilen operasyon kapsamındaki davada, aralarında eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran'ın da bulunduğu tutuklu 6 sanık tahliye edildi. Davada tutuklu sanık kalmadı. İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 6 sanık ile tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada, eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Hülya Yarbuz ile belediye çalışanı Güler Başkurt tanık olarak dinlendi.

Yarbuz, 1994-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yaptığını ve kendisinden sonra belediyede yanlışlıklar yapıldığını öne sürdü.

Belediye çalışanı Güler Başkurt'un kendisini arayarak, belediyede yolsuzluklar yapıldığını, bunları müfettişlere bildirdiği için spor salonuna görevli olarak sürüldüğünü anlattığını, daha sonra Başkurt'un arabasının ve kendisinin kurşunlandığını öğrendiğini söyledi.

Güler Başkurt ise, Saymanlıkta görev yaptığını, bir takım yolsuzluklar olduğunu, bu nedenle müfettişliğe şikayette bulunduğunu ve başka bir yere sürgün edildikten sonra arabasının ve kendisinin kurşunlandığını anlatarak, Avkıran'dan şikayetçi olduğunu bildirdi, cezalandırılmasını istedi.

Avkıran ise savunmasında, maddi ve manevi olarak yıprandığını, ailesinin perişan olduğunu, sağlının bozulduğunu ağlayarak anlattı. Sanık Avkıran, Başkurt'u kendisinin işe aldığını ve duruşmada anlattıklarını hayretler içerisinde dinlediğini vurgulayarak, 'Bu nasıl bir vicdandır, anlamış değilim. Güzelbahçe 40 bin nüfuslu bir ilçe ve hiç kimse benden şikayetçi değil. Yarbuz ve Başkurt'un başını çektiği bir grup benimle uğraşmaktadır. Bu ne kıskançlık, bu ne kindir' diye konuştu.

Avkıran, daha fazla mağdur olmaması için tahliyesini talep etti.

Diğer sanıklar da, tutuklu bulundukları süre içerisinde psikolojik olarak yıprandıklarını, ailelerinin ve kendilerinin perişan olduğunu belirterek, tahliyelerini istediler.

Mahkeme heyeti, 11 Ocak 2009 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Ertan Avkıran, Mehmet Halis Yalar, Soner Akın, Yusuf Budak, Halil Durak ve Bülent Aktepe'nin tahliyesine karar verdi.

Tahliye kararı, tutuklu sanıkların yakınları tarafından coşkuyla karşılandı.

- DAVA-

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin düzenlediği operasyonda, dönemin Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, o dönemde belediye meclis üyesi olan Güzelbahçe'nin görevdeki Belediye Başkanı Mustafa İnce, Değirmendere Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren, bazı meclis ve encümen üyeleriyle belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 74 kişi gözaltına alınmıştı. İhaleye fesat karıştırma, imar kanuna muhalefet, rüşvet alıp verme, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal etme, irtikap, devleti zarara uğratma iddialarıyla adliyeye sevk edilen zanlılardan, aralarında Avkıran'ın da bulunduğu 39 kişi tutuklanmış, farklı tarihlerde zanlılar tahliye edilmiş, sadece 6 sanığın tutukluluk hali devam etmişti. Soruşturmayı yürüten savcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın da ifadesine başvurmuştu. Operasyonla ilgili Cumhuriyet Savcısı Sait Demiröz tarafından hazırlanan ve İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, belediye bürokratları ve müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 66 sanığın cezalandırılması talep edilmişti. İddianamede, dönemin Güzelbahçe Belediye Başkanı Avkıran'ın 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, görevi kötüye kullanma, göreve ilişkin sırrın açıklanması, 5'er kez ihalelere fesat karıştırma, 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 2 kez rüşvet, 12 kez resmi belgede sahtecilik, kamu görevlisi sıfatıyla 7 kez resmi belgede sahtecilik ve zincirleme akaryakıt hırsızlığı' suçlarını işlediği iddia edilmiş, bu suçlardan toplam 355 yıl hapis cezası istenmişti. Avkıran, belediye çalışanı Güler Başkurt'un silahla vurulmasında azmettirici olduğu iddiasıyla da suçlanmıştı. İddianame 10. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilmiş, duruşma günü 20 Kasım 2009 olarak kararlaştırılmıştı. Ancak mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. 1. Ağır Ceza Mahkemesinin de verdiği görevsizlik kararının ardından dosya Yargıtay'a gönderilmiş, Yargıtay, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkili olduğu belirterek, dosyayı yeniden bu mahkemeye göndermişti.

(NAZ-BEL-MV-OSM) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title