Haberler

İzmir'de 2011 Böyle Geçti

EXPO 2015 yarışını az bir farkla Milano'ya karşı kaybeden İzmir bu kez EXPO 2020 için kolları sıvarken 1 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BIE Genel Sekreteri Loscertales'e, EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için başvuru mektubu gönderdi.

EXPO 2015 yarışını az bir farkla Milano'ya karşı kaybeden İzmir bu kez EXPO 2020 için kolları sıvarken 1 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BIE Genel Sekreteri Loscertales'e, EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için başvuru mektubu gönderdi.

Mayıs-Ağustos döneminde İzmir'de öne çıkan gelişmeler şöyle:

-MAYIS-

1 Mayıs: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales'e, EXPO 2020'nin Türkiye'nin ev sahipliğinde İzmir'de yapılması için başvuru mektubu gönderdi.

Böylelikle Türkiye dev organizasyona adaylığını resmen açıklarken "İzmir mi Ankara mı" sorusu da cevaplanmış oldu.

6 Mayıs: ABD'li otomotiv yan sanayi şirketi Cummins'in İzmir'de kuracağı filtre ve jeneratör fabrikasının temel atma töreni, Ege Serbest Bölgesi'nde

(ESBAŞ) yapıldı.

7 Mayıs: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kale Grubu ve ABD'li Pratt&Whitney grubu ortaklığıyla Ege Serbest Bölgesi'nde kurulacak F-135 uçak motoru fabrikasının temelini attı. Gül, aynı gün İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından Swissotel Büyük Efes'te düzenlenen "Bir İzmir Akşamında Ege İşadamları Buluşması" toplantısına katıldı.

7 Mayıs: Beko Basketbol Ligi'nde normal sezonun son haftasında Medical Park Trabzonspor'u yenerek ligi 21 galibiyetle tamamlayan Pınar Karşıyaka, play-off sisteminin uygulandığı 1983-1984'ten bu yana en iyi sezonunu yaşadı.

8 Mayıs: Spor Toto Süper Lig'de 32. haftada Trabzonspor'a 2-1 mağlup olarak bitime 2 hafta kala lige veda eden Bucaspor, 1984-1985 sezonundan bu yana yer aldığı profesyonel lig tarihinde ilk kez küme düştü.

11 Mayıs: Hentbolda, Bayanlar Süper Ligi play-off final serisinin son maçında Üsküdar Belediyesi, normal süresi 28-28 berabere tamamlanan müsabakada İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni 34-29 mağlup ederek, seride 2-1 öne geçti ve 2010-2011 sezonunun şampiyonu oldu.

14 Mayıs: Hentbol Erkekler Süper Ligi'nde play-off final serisinin ikinci maçında Beşiktaş'a mağlup olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sezonu ikinci tamamladı.

15 Mayıs: Bank Asya 1. Lig'de son haftada deplasmanda Adanaspor'a 4-1 mağlup olan Altay, 2. Lig'e düştü.

16 Mayıs: Pınar Karşıyala, Beko Basketbol Ligi play-off çeyrek final serisinde Efes Pilsen'e elendi.

16 Mayıs: İzmir'de 2010 yılına ait beyanlara göre Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük A.Ş., en fazla kurumlar vergisi tahakkuk eden şirket oldu. İlk üçün değişmediği listede ikinci JTI Pazarlama, üçüncü MSC Gemi Acenteliği şirketleri oldu.

18 Mayıs: İzmir'in EXPO 2020 adaylığı mektubu, Uluslararası Sergiler Bürosu

(BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales'e teslim edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı mektup, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Dışişleri Tanıtım Daire Başkanı, BIE Türkiye Delegesi ve BIE Usul Komitesi Başkanı Necil Nedimoğlu ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Ergüder Can tarafından, Loscertales'e verildi.

24 Mayıs: İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Folkart Towers projesi kapsamında ikiz kulelerin yapımına başlandı. Projenin 150 milyon dolarlık yatırımla 30 ayda tamamlanması planlanıyor.

27 Mayıs: Eskişehir'de oynanan Spor Toto 3. Lig play-off finalinde Darıca Gençlerbirliği'ni 1-0 mağlup eden Altınordu, 2008-2009'da veda ettiği 2. Lig'e dönmeyi başardı.

30 Mayıs: Karşıyaka Spor Kulübü'nde Hüseyin Çalışkan başkanlığa yeniden seçildi.

-HAZİRAN-

7 Haziran: İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, et ithalatının başlamasından bu yana İzmir Alsancak Limanı'na yurt dışından 5 milyon 551 bin 691 kilogram karkas, 5 bin 588 büyükbaş kasaplık canlı sığır geldiğini bildirdi.

11 Haziran: Bucaspor Kulübü'nde başkanlığına Şeref Üstündağ yeniden seçildi.

13 Haziran: İzmir Büyükşehir Belediyesi, buz hokeyi erkeklerde 2010-2011 şampiyonu oldu.

14 Haziran: İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığındaki İzmir Heyeti, Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) 149. Genel Kurul Toplantısı'na katılarak İzmir'in EXPO 2020 adaylığını tanıttı.

19 Haziran: İzmir'de düzenlenen 1. Uluslararası Tekvando Turnuvası'nda büyüklerde ve gençlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi takım halinde birinciliğe ulaştı.

20 Haziran: İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen 30. İzmir Ayakkabı Çanta ve Aksesuarları Fuarı'nı 9 bin 142 kişi ziyaret etti.

20 Haziran: Dünyanın en büyük yağ organizasyonu olarak gösterilen Amerikan Yağ Kimyacıları Derneği (AOCS) tarafından 4 yılda bir düzenlenen Dünya Yağ Konferansı, İzmir'de başladı

22 Haziran: İzmir'de 2010 yılındaki üretimden satış rakamlarına göre en büyük firma Tüpraş İzmir Rafineri Müdürlüğü oldu. Sıralamada Habaş İzmir Şubesi ikinci, Petkim Petrokimya Holding üçüncü sırada yer aldı.

22 Haziran: Dünyanın önde gelen otomotiv tedarik şirketleri arasında yer alan Delphi, İzmir'in Menderes ilçesinde bir eğitim merkezi açtı.

-TEMMUZ-

1 Temmuz: İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Limanı'nda bu yıl içinde yapılması beklenen yolcu limanı ihalesiyle ilgili, kruvaziyer gruplarıyla görüştüklerini belirterek, "Biz elimizle, gövdemizle, kafamızla, her şeyimizle bu projenin içindeyiz" dedi.

1 Temmuz: İzmir Kalkınma Ajansının (İZKA), İzmir'in görsel kimliği, kurumsal kimlik kılavuzu ve marka mimarisinin oluşturulması için çıktığı uluslararası ihalenin ilk bölümü tamamlandı, 4 firma sunum için davet edildi.

6 Temmuz: 61. Hükümet kuruldu. İzmir'den milletvekili seçilen Ertuğrul Günay Kültür ve Turizm Bakanı, Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı oldu.

6 Temmuz: İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan'ın kriz nedeniyle satışa çıkardığı adalarda Türk-Yunan ortaklığıyla turizm beldeleri kurulmasını teklif ettiklerini, Yunanistan'dan bir emlak grubunun uygun ada belirlemek üzere çalışma yürüttüğünü söyledi.

14 Temmuz: Çiğli 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığından havalanan eğitim uçağı, Güzelbahçe ilçesi açıklarında denize düştü. Kazada pilot öğretmen Yüzbaşı Hasan Öztürk ve pilot adayı Teğmen Erol Er şehit oldu.

15 Temmuz: Çukurova bölgesinden sonra en fazla karpuz üretiminin yapıldığı bölge olarak gösterilen Küçük Menderes Havzası'nda karpuz fiyatının geçen yılın yarısı düzeyinde olması üreticiyi tedirgin ederken, kabak aşısının üründe kaliteyi ve talebi düşürdüğü öne sürüldü.

17 Temmuz: İzmir Narlıdere Yüzme Havuzu'nda düzenlenen Sualtı Ragbisi Türkiye Şampiyonası'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi takımı birinci oldu.

20 Temmuz: Bank Asya 1. Lig ekiplerinden Karşıyaka, İtalya'nın Milan takımından Ganalı Dominic Adiyiah ile kiralık olarak anlaştı.

21 Temmuz: Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde Özel Yamanlar Anadolu Lisesinden Deniz Çağlın Türkiye birincisi oldu.

22 Temmuz: Teknosa'nın, Türkiye pazarından çekilen Best Buy'ın, Türkiye'de faaliyet gösteren iştirakini satın alarak bünyesine kattığı İzmir ve Ankara mağazaları, eş zamanlı düzenlenen törenlerle "Teknosa" olarak hizmete açıldı.

25 Temmuz: BMC'nin ürettiği Türkiye'nin ilk mayına dayanıklı aracı

"Kirpi"nin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) sonra yakın bir dönemde Irak ve Afganistan ordularında da kullanılmaya başlanacağı belirtildi.

25 Temmuz: İzmir'de yolcusunu alıp Konak İskele'den ayrılan "İhsan Alyanak" vapuru deniz fenerine çarptı. Vapur İskeleye döndürülerek yolcular tahliye edildi. Ön tarafı suya gömülen vapur, kontrollü bir şekilde batırıldı.

28 Temmuz: Altay Kulübü'nde yapılan olağanüstü genel kurulda başkanlığa Ömer Hızlıok seçildi.

-AĞUSTOS-

11 Ağustos: İzmir'deki Yenikapı Tiyatrosu'nun düzenlediği Tiyatrolar Buluşması'nın beşincisi Dikili'de başladı. Festivalde farklı illerinden 22 tiyatro topluluğu yer aldı.

17 Ağustos: Türkiye'nin EXPO 2020 adayı olarak açıklanan İzmir'de adaylık çalışmalarının başlayabilmesi için gereken yasal düzenleme yapıldı.

19 Ağustos: İzmir'in Buca ilçesinde ormanlık alanda İrlandalı Marion Elizabeth Graham (54) ve arkadaşı Cathy Dinsmore (50) bıçaklanarak öldürüldü. Cinayetleri işlediği iddiasıyla Marion Elizabeth Graham'ın 15 yaşındaki kızı S.G'nin erkek arkadaşı R.Ç. (17) yakalandı.

26 Ağustos: Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), canlı hayvan vadeli kurbanlık kontratını işleme sokacağını açıkladı. Dünyada ilk dini bayram vadeli kontratın kurbanlık fiyatındaki hareketliliğe karşı alıcı ve satıcıyı koruyacağı belirtildi.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

title