Haberler

İzin Yok, Rapor Yok, 16 Küçük Cenaze Var

Konya'nın Balcılar Beldesi Dün Faciayla Uyandı. Beldede Kuran Kursu Olarak Kullanılan Kız Öğrenci Yurdunda, Gaz Kaçağından Meydana Gelen Patlamada 16 Küçük Kız Öğrenci ile Bir Kurs Öğretmeni Can Verdi, 29 Kişi Yaralandı. 16'sı Küçük Öğrenci, Toplam 17 Kişiye Mezar Olan Kuran Kursu Binasının Ne Diyanet'ten İzni, Ne de Deprem ve İtfaiye Raporu Olmadığı Anlaşıldı.

Konya’nın Balcılar beldesi dün faciayla uyandı. Beldede Kuran kursu olarak kullanılan kız öğrenci yurdunda, gaz kaçağından meydana gelen patlamada 16 küçük kız öğrenci ile bir kurs öğretmeni can verdi, 29 kişi yaralandı. 16’sı küçük öğrenci, toplam 17 kişiye mezar olan Kuran kursu binasının ne Diyanet’ten izni, ne de deprem ve itfaiye raporu olmadığı anlaşıldı.

OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR...

HASTANEDEN İLK GÖRÜNTÜLER / VİDEO...

ENKAZDAN İLK GÖRÜNTÜLER...

4 ÖĞRENCİ SON YOLCULUĞA UĞURLANDI...

KONYA’nın Taşkent İlçesi’ne bağlı Balcılar Beldesi’nde izinsiz Kur’an kursu olarak kullanılan kız öğrenci yurdu, dün sabaha karşı gaz kaçağının yol açtığı patlamada çöktü. Süleymancılar cemaati kuruluşu olan Balcılar Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’ne bağlı 45 kişilik Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nda sabah namazı için uyanan kızlardan 16’sı ile Kurs öğretmeni Semra Ünal göçük altında yaşamını yitirdi. 29 öğrenci ise tedavi altına alındı.

Cuma ibadetine çağrıldılar

Okul dönemi boyunca yurdun hemen karşısında bulunan ilköğretim okuluna ve liseye yurttan gidip gelen öğrenciler, tatille birlikte Balcılar Beldesi ve çevre köylerdeki ailelerinin yanına gitmişlerdi. Ancak perşembe günü kızların büyük çoğunluğu yurda çağrıldı. Perşembeyi cumaya bağlayan geceyi ibadetle geçirme geleneğini benimseyen Süleymancılara bağlı yurdun yatakhane ışıkları yatsı namazının ardından söndü.

Düğmeye bastı, patlama oldu

Kızların büyük çoğunluğu yanlarında ailelerin hazırladığı yemekleri getirmişti. Akşam yemeği için mutfak kullanılmadı. Yurdun banyolarına sıcak su sağlayan mutfaktaki ısıtıcı binanın dışında bulunan LPG ile çalışıyordu. Ancak bu ısıtıcıya gaz akışı sağlayan LPG borusu belirlenemeyen bir nedenle yerinden çıktı. Öğrencilerle birlikte sabah namazı için uyanan ve gaz sızıntısının farkına varan bir yurt görevlisinin elektrik düğmesine basmasıyla birlikte yurtta büyük bir patlama meydana geldi ve bina çöktü.

90’da yapılan bölüm çöktü

Patlamada binanın 1990 yılında yapılan bölümü yerle bir olurken, daha sonra yapılan bölüm ağır hasar gördü. Bu bölülmde ve binanın dışında bulunan LPG tankının infilak etmemesi, facianın boyutlarının daha da büyümesini önledi. Faciada ayakta kalan bölümde bulundukları için yaralı kurtulan öğrencilerden 12 yaşındaki Hümeysa Akdede, "Sabah namazı için kalktık. Arkadaşlardan abdest almaya gidenler oldu ve orada büyük bir patlama oldu. Ben bir battaniyeye sarılıp korunmaya çalıştım. Sonra beni ve bazı arkadaşları kurtardılar" dedi.

Saat patlama anında durdu

Yurt binasındaki çocuklar, saat 04.08’de kılınan sabah namazı için saat 03.30 sıralarında uyandılar. Binayı yerle bir eden patlama ise çocukların kalkmasından dakikalar sonra meydana geldi. Enkaz yığını arasında dikkati çeken bir duvar saati ise saat 03.42’yi gösteriyordu. Patlama tam bu dakikada olmuş, yurt binasındaki olağan yaşam o an kesintiye uğramıştı.

Binanın deprem ve itfaiye raporu yok

KONYA Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, patlamada çöken Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nun deprem ve itfaiye raporunun bulunmadığını söyledi. Binanın 1990 yılında belge alıp erkek öğrenci yurdu olarak hizmete girdiğini kaydeden Şahin, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talabelerine Yardım Derneği yetkililerinin 4 ay önce binayı kız yurdu olarak kullanmak için başvurduğunu, ancak henüz izin verilmediğini anlattı. Şahin, binanın deprem ve itfaiye raporlarının da bulunmadığını, bu nedenle yeni çıkan yönetmelik gereği izin verilmediğini söyledi. Konya Milli Eğitim Müdürlüğü yurt ve burslardan sorumlu Şube Müdürü Sabit Çalık ise, "Yurt, en son 29 Mayıs 2008 tarihinde Kaymakamlık nezdinde denetlenmiş" dedi.

Diyanet’ten izni yok

KONYA Müftüvekili Muhammet Ünal ise yurdun, Diyanet İşleri Başkanlığı veya İl Müftülüğüyle hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. Bu tip yurtların Kuran kursu olarak değil öğrenci yurt ve pansiyonları olarak faaliyet gösterdiğini ifade eden Ünal, "Konya Taşkent’teki yurdun, Diyanet İşleri Başkanlığı veya İl Müftülüğüyle hiçbir ilgisi yoktur. Bize bağlı olan yerler müfettişlerimiz tarafından denetlendikten sonra bizim onayımızla açılır. Bu yurdun bizle alakası yok" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title