Haberler

İtalya'da Medfilm Festivali 'Bal'la Açıldı

Roma'da Düzenlenen En Eski Film Festivali Olma Özelliğini Taşıyan Medfilm Festival'in 16'ncısı, Semih Kaplanoğlu'nun 'bal' Filmiyle Açıldı.

Roma'da düzenlenen en eski film festivali olma özelliğini taşıyan MedFilm Festival'in 16'ncısı, Semih Kaplanoğlu'nun 'Bal' filmiyle açıldı. Berlin Film Festivali'nden (Berlimale) Altın Ayı ödülüyle dönen Bal, MedFilm Festivali'nin de açılış filmi oldu. 'Yusuf' üçlemesinin son filmi olan 'Bal'ın yönetmeni Semih Kaplanoğlu, Roma Auditorium Conciliazione'de düzenlenen açılışa katıldı. 10 gün sürecek olan festivalde 'aşk ve ruh' kategorisinde ödüle aday gösterilen Bal filmi gösterilmeden önce bir konuşma yapan Festival Başkanı Ginella Vocca, film ve Kaplanoğlu hakkında övgü dolu sözler sarfetti. Semih Kaplanoğlu'nun 2 yıl önce de üçlemenin ikinci filmi olan Süt'le festivale katıldığını hatırlatan Vocca, sözü yönetmene bıraktı. Yumurta, Süt ve Bal'ın senaryosundan bahseden Semih Kaplanoğlu, 3 filmi de senaryoyu yazdıktan sonra çekmeye başladığını belirterek, 'Geriye doğru çektim. Amacım psikanalitik bir flash-back yapmaktı. Bu projeyi oluştururken kendi sorduğum sorular vardı. Belki neler yaptığım neler yapacağımla ilgili ve bu soruların cevaplarını aslında çocuklukta bulmaya çalıştım. Sonra şunu anladım bir insanın çocuklukta doğduğu andan itibaren getirdiği değişmez şeyler neler onu aramaya çalıştım' diye konuştu. Bal'ın sakin ve sessiz bir film olduğunun altını çizen Kaplanoğlu, 'Ama insanlar soruları kendi içlerinde cevaplamaya çalışıyorlar. Belki de onları yalnız bırakmak en doğrusu' dedi. Bal, gösterildiği büyük salonu dolduranlar tarafından büyük alkış aldı.

Festivalde ayrıca Türkiye'de çekilen ilk Kürtçe film olan, yönetmenliğini Miraz Bezar'ın yaptığı, Türkiye, Almanya ortak yapımı Min Dît de (Gördüm) Bal'la aynı kategoride yarışıyor. 'Yeni Avrupa' kategorisinde başrollerini Derya Alabora, Sibel Kekilli ve Nizam Schiller'in paylaştığı, Feo Aladağ'ın yönettiği Almanya yapımı Die fremde -When We Leave (Ayrılık), 'Açık Gözler' ödülüne ise Kamerayla izdivaç adlı belgesel filmiyle Doğa Kılcıoğlu aday gösterildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Kültür Sanat Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title