Haberler

Donald Trump'a İlk Resmi Rest İsveç'ten! Maslahatgüzarı Geri Çağırdılar

Güncelleme:

Donald Trump'ın, ülkeye göçmen alımını yasaklayan kararnamesini imzalamasından sonra, Avrupa'nın birçok ülkesi kınama mesajları yayınladı, İsveç ise ABD maslahatgüzarını ülkeye çağırdı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın "mültecilerin ülkeye kabulünü sınırlandıran ve göçmen vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiren" ve "terörle ilintili olduğu düşünülen" ülkelerden gelenlerin 30 gün boyunca ABD'ye kabul edilmeyeceği başkanlık kararnamesine ABD içinden ve dünyadan tepki yağdı.

BM: ABD ROLÜNÜ DEVAM ETTİRMELİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Trump'ın 27 Ocak'ta Pentagon'u ziyaretinde imzaladığı "Yabancı Teröristlerin ABD'ye Girişinden Ülkeyi Korumak" başlıklı başkanlık kararnamesine karşı ortak yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, dünya genelindeki mülteciler ve göçmenlerin ihtiyaçlarının her zamankinden daha fazla olduğu belirtilerek, ABD'nin bu insanlar için uyguladığı yerleştirme programının önemine ve bunun devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Mültecileri yerleştirme programının hayati önemi olduğunun altı çizilen açıklamada, "BM, ABD'nin dünya genelinde savaştan, çatışmalardan ve zulümden kaçanları koruyucu rolünü ve bu alandaki liderliğini devam ettireceğini umuyor." ifadesi kullanıldı.

İSVEÇ, ABD MASLAHATGÜZARINI ÜLKEYE ÇAĞIRDI

İsveç Dışişleri Bakanı Margor Wallström, ABD Maslahatgüzarlarını ülkeye çağırdıklarını açıklayarak, "Şimdi dünyanın geri kalanı tepki göstermeli ve birlikte hareket etmeli. Sığınma hakkını korumak zorundayız" dedi ve şöyle konuştu:

"Biz ABD'yi her zaman dünyanın erime potası olarak gördük.İnsanların kökeni, ten rengine bakmaksızın gidebilecekleri, gelecek kurabilecekleri fırsatlar ülkesi olarak gördük. Şimdi ise içe dönen, kapanan bir ülke olarak görüyoruz; Milliyetçi ve korumacı bir ülke. Bu dünyanın geri kalanı için büyük endişe verici bir durum."

MERKEL, TRUMP'I ARAYARAK TUTUMUNU ELEŞTİRDİ

Alman hükümeti, Trump'ın yasağına tepki gösterdi. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Cenevre Mülteci Sözleşmesi'nin, savaştan kaçan sığınmacıların uluslararası devletler topluğu tarafından insani sebeplerden dolayı kabul edilmesini öngördüğünü anımsatan anımsatarak, sözleşmeye imza atan tüm ülkelerin buna uyması gerektiğine vurgu yaptı.

ABD'nin bu kararı nedeniyle Merkel'in üzüntü duyduğunu aktaran Seibert, Trump ile Merkel'in dün telefonda görüştüğünü ve düşüncelerini aktardığını söyledi.

İSVİÇRE: ABD YANLIŞ YÖNDE HAREKET EDİYOR

İsviçre, ABD'nin bu kararının dini ayrımcılığı tetiklediği uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin kendi göçmen politikasını belirleme hakkı olduğu ama bu politikaların dünya genelinde de etkileri olduğunu belirtti.

Burkhalter, "İnsanların dini ayrımcılığa maruz kalmasına her zaman karşı olduk. Bu bağlamda, ABD'nin göçmen kararı dini ayrımcılıkla mücadelede açık şekilde yanlış yönde hareket ediyor." uyarısını yaptı.

İTALYA: AYRIMCILIĞA İZİN VERMEMEK AVRUPA'NIN YAPI TAŞIDIR

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Twitter mesajında, "İtalya, değerlerine bağlıdır. Açık toplum, çoğul kimlik ve ayrımcılığa izin vermemek. Bunlar Avrupa'nın temel yapı taşlarıdır." ifadesini kullandı.

SUDAN: ABD BU KARARI GÖZDEN GEÇİRSİN

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Sudanlıların da aralarında bulunduğu bazı İslam ülkeleri için getirilen ABD'ye giriş yasağından duyduğu rahatsızlığı dile getirmek için ABD'nin Hartum Maslahatgüzarı Steven Koutsis'i bakanlığa çağırdı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdulgani en-Naim, Koutsis'e, Sudan hükümetinin, vatandaşlarına yönelik uygulamalarından ötürü duyduğu rahatsızlığı iletti.

Naim, Sudan'a ticari yaptırımların kaldırıldığı ve iki ülke arasında terörle mücadele alanında işbirliğinin başladığı bir dönemde söz konusu kararla olumsuz mesaj verildiğini belirtti. Naim, Sudan'ın isminin "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarılmasını ve Sudanlıların ABD'ye girişine getirilen yasağın yeniden gözden geçirilmesini istediklerini kaydetti.

DANİMARKA: KARARNAME MANTIKSIZ

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Trump'ın imzaladığı mülteci ve göçmenlerin ülkeye girişini sınırlandıran kararnamenin "mantıksız" olduğunu söyledi.

Samuelsen, konuyla ilgili Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Trump'ın aldığı bu kararın "mantıksız" olduğu ifadesine yer verdi. TV2News kanalına da açıklamalarda bulunan Samuelsen, "Kişileri bağlı bulundukları din ve topluluklara göre yargılamak yanlış. ABD'nin, şimdiye kadar yaptığı gibi insanları birey olarak değerlendirmesi gerek." diye konuştu.

ENDONEZYA: ÜZÜNTÜ VERİCİ

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, söz konusu kararnamenin üzüntü verici olduğunu açıkladı.

ARAP BİRLİĞİ: DÜNYADAKİ OLUMLU GELİŞMELERE TERS DÜŞÜYOR

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin aldığı bu karardan dolayı derin endişe duyduğunu ifade etti. Getirilen bu yasağın, güvenlik problemi teşkil etmeyen bireylerin dolaşım özgürlüğü konusunda ülkeler arasındaki açılım gibi son yıllarda dünyada yaşanan olumlu gelişmelere ters düştüğünü kaydeden Ebu Gayt, ABD yönetiminin kararı gözden geçirmesini umduğunu belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuzey Afrika Donald Trump Stockholm İsveç Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title