Haberler

İstiklal Marşı’nın Hayatımızdaki Yeri

Güncelleme:

İstiklal Marşı Derneği'nin Genel Başkanı İsmet Özel, İstiklal Marşı'nı Anlatmak İçin Belediyenin Düzenlediği Şehir Konferanslarının 12.'sine Katıldı.

Şehir konferansları serisine Niğde Belediyesi olarak devam ettiklerini belirten Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Bugünün anlam ve öneminin milletimizin yüreğinde farklı bir yeri vardır. Merhum Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşı'nın ne denli önemli bir marş olduğunu milletimize, bağımsızlığımıza yakışır olduğunu biliyor ve anlıyoruz. Bu vesileyle Mehmet Akif Ersoy'u bir kez daha rahmetle anıyorum. İstiklal Marşımızın kabulünün 90. yılı kutlu olsun" dedi.

"İstiklal Marşı'nın Hayatımızdaki Yeri" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan İstiklal Marşı Derneği Genel Başkanı İsmet Özel; "İstiklal Marşı'nın hayatımızdaki yerini görmek için önce nasıl bir hayat yaşadığımıza bakmalıyız. Bitkisel bir hayat mı, insani bir hayat mı yaşıyoruz? Biz İstiklal Marşı'na hayatımızın içinde yer arayacağımıza, İstiklal Marşı'nın içinde kendimize yer aramalıyız. Hayatımız dediğimiz şey, bizim bileğimizin hakkıyla ele geçirdiğimiz şey değildir. Hayatımız dediğimiz şey, bize tahsis edilen alanda vakit öldürmektir. Bize tahsis edilen yeri biz de kabul ettik. Bir insanın insan olduğunu tırnağından, saçından anlayamayız. İnsanca davranışlar sergilemesinden anlayabiliriz. Türkiye Cumhuriyeti olmak için İstiklal Marşı lazımdı. İstiklal Marşı olmadığı takdirde Türkiye'de yoktur. İstiklal Marşı bize nelerden uzak durmamızı, nelere yakın olmamızı anlatıyor. Bizim hayatımızı insan hayatı olmaktan çıkaran şey, bileğimizin hakkıyla elde ettiğimiz istiklalimizi, ihtiyacımız olmayan bir yaşama biçimiyle manalandırmasıdır. İstiklal Harbi, İstiklal Marşımızın ürünüdür. Biz istiklalimizi kazanalım diye İstiklal Marşı yazıldı. İstiklal, Arapça bir kelime değil, Türkçe bir kelimedir. Bir şeyi selamete alıp götürmek demektir. Türk milleti eşi benzeri olmayan bir millettir. Milliyetini ve dinini bir arada tutabilmiştir. Dünyada eşi benzeri yoktur. Sevr Mağarasında Allah Resulünün Ebu Bekr-i Sıddık'a söylediği "Korkma" sözüyle başlar İstiklal Marşı. Bir hadis-i şerifle başlar. Mahsur kalınmıştı o mağarada. Sakarya Meydan Muharebesi'nin eşi ve benzeri yoktur. Hiçbir meydan muharebesi 22 gün 22 gece sürmez. İstiklal Marşı kabul edildikten dört ay sonra Sakarya Meydan Muharebesi oldu. İstiklal Marşı, bize İstiklal Savaşı'nı kazanılmasını sağlamaktan başka nasıl yaşamamız gerektiğinin yol haritasını çizdi" şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Niğde Valisi Alim Barut ve Belediye Başkanı Faruk Akdoğan İstiklal Marşı Derneği Genel Başkanı İsmet Özel'e günün anısına plaket verdiler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title