Haberler

İşte Yıllardır Beklenen Taksim Camii!

Güncelleme:

Ahmet Vefik Alp'in "Taksim Cumhuriyet Camisi ve Dinler Müzesi" Projesi'nden Uluslararası alanda büyük başarı.

Sofya'da gerçekleşen Dünya Mimarlık Zirvesi Interarch 2012'de Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Ahmet Vefik Alp'e hazırlatılan "Taksim Cumhuriyet Camii ve Dinler Müzesi" projesi ödül aldı. Ödül Töreni 16 Mayıs Çarşamba akşamı saat 20:00'de yapılacak.

Ahmet Vefik Alp, 9 Şubat 2012 tarihinde konuk olduğu Habetürk TV de yayınlanan " Türkiye'nin Nabzı" programında da projeye dair bilgiler vermişti.

Ahmet Vefik Alp projeyi şu şekilde anlatıyor:

"Osmanlı'dan bu yana Beyoğlu-Pera bölgesi İstanbul gayrimüslimlerinin yaşam ve ticaret mekanı olarak gelişmiştir. Burada batıdan esinlenilmiş bir mimari üslup egemen olmuş, Taksim ve İstiklal Caddesi çevrelerine görkemli elçilikler, konsolosluklar, kiliseler, sinagoglar ve benzerleri inşa edilmiştir. Müslüman nüfusun sınırlı olması nedeniyle bölgede camiler sayıca az ve küçük ölçeklidir. Özellikle Cuma namazlarının sokaklarda eda edildiği gözlenmektedir.

50 yaşındaki Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı'nın, Taksim Meydanı'nı batıdan sınırlayan tarihi Maksem Sarnıcı arkasında bugün otopark olarak kullanılan ve içinde şekilsiz bir mescit bulunan 2 bin 500 metrekarelik alanda bir cami geliştirme çabaları, liberal kesimlerin tepkilerine neden olmuş ve Taksim'de cami inşası, muhafazakar kesimler ile batılı kesimler arasında bir nevi bir rejim tartışması haline getirilmiştir. Zıtlaşmalar bugünlere akmış, temel endişelerden bir tanesi de Taksim'e Mimar Sinan üslubunda devasa bir cami inşası ihtimali olmuştur.

Taksim bölgesinde doğru arsada doğru bir projeyle bir cami inşası, yüzde 99'ı müslüman olan Türkiye'miz için hem simgesel hem de işlevsel bir gerekliliktir.

CAMİDE DİNLER TARİHİ MÜZESİ DE VAR

Ayrıca proje, her dinden yabancı turistlerin gezebileceği bir 'Dinler Tarihi Müzesi' ile zenginleştirilmiş ve böylece Taksim Meydanı'nın, dünya kültürlerinin buluşma noktasına dönüştürülmesi hedeflenmiştir.

Halen otopark olarak kullanılan 2 bin 500 metrekarelik arsadan en üst düzeyde faydalanmak üzere kurgulanan cami kompleksinin ana namaz mekanı, ana plato seviyesinde kollarını yukarı açmış, Allah'a yalvaran insanları simgeleyen kolonların taşıdığı dairesel çanağa oturtulmuş 15 metre çapındaki bir küreden oluşmaktadır. Bu mekanda 300 kişi namaz kılabilmekte ayrıca 70 kişilik bir kadınlar mahfeli bulunmaktadır.

40 metre yüksekliğindeki minare, ana kubbe benzeri bir doku ile sarılmakta ve bir asansör hem kadınlar mahfeline bağlanan köprüye hem de şerefeye hizmet vermektedir. Minareyi taçlandıran 4 küçük hilal, 4 halifeyi, en üstteki büyük hilal de İslam dini ve kültürünü simgelemektedir.

HEM TÜRK BAYRAĞI HEM GÜNEŞ HEM AY

Cami bütününe yukarıdan bakıldığında zeminde Türk Bayrağı'nı simgeleyen bir ay yıldız şekli algılanmaktadır. Taksim Meydanı'ndan bakıldığında ise cami; gündüzleri, doğan bir güneşi, geceleri; ise doğan bir mehtabı anımsatmaktadır"

Kaynak: Güncel

Ahmet Vefik Alp Türkiye Taksim Sofya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title