Haberler

İstanbul: Yangın Riskine İnnotra'dan Patentli Çözüm: Fıre-o

Innotra, Uygulandığı Her Tür Eşyayı (Halı, Perde, Mobilya, Ahşap, Duvar Kağıdı) 1800c Sıcaklık Altında Bile Alev Almaz Hale Getiren Bir Kimyasalın Üretimini Başararak Patentini Aldı. İnnotra'nın, Yangın Çıkma ve Yayılma Riskini Ortadan Kaldıran, Kazazedelerin Olası Bir Yangından Kaçma Zamanını 3-4 Dakikadan Saatlere Uzatan Çözümü, Tamamen Türk Bilgi Birikimi ve Sermayesiyle Üretildi.

Innotra, uygulandığı her tür eşyayı (Halı, perde, mobilya, ahşap, duvar kağıdı) 1800C sıcaklık altında bile alev almaz hale getiren bir kimyasalın üretimini başararak patentini aldı. İnnotra'nın, yangın çıkma ve yayılma riskini ortadan kaldıran, kazazedelerin olası bir yangından kaçma zamanını 3-4 dakikadan saatlere uzatan çözümü, tamamen Türk bilgi birikimi ve sermayesiyle üretildi.

Innotra, uygulandığı her tür eşyayı (Halı, perde, mobilya, ahşap, duvar kağıdı) 1800C sıcaklık altında bile alev almaz hale getiren bir kimyasalın üretimini başararak patentini aldı. Bor bazlı, doğada yüzde 100 çözünebilen, insana hiçbir zararı bulunmayan, sonsuz ömürlü, dumanı zararsız bu kimyasalın adı Fire-O. Alınan bilgiye göre, Fire-O uygulanmış bebek odaları, mutfaklar, kapılar perdeler yanmaz hale geliyor. Innotra, Türk bilgi birikimi tarafından hazırlanan yenilikçi çözümleriyle, eşyaların tutuşmasını imkansız hale getiriyor. Yangının çıkmasını, yayılmasını engelleyecek ve kazazedelere yangını bir odaya hapsetmek ya da kaçış için değerli dakikalar hatta saatler kazandıracak kimyasallar üretiyor.

InnotraChemical Solutions Inc. Genel Müdürü Tayfun Zaman, dünyada her yıl meydana gelen yangınlar yüzünden yüz binlerce kişi öldüğünü ya da yaralandığını belirterek, "Sadece ABD' de yılda 6 bin kişi yangınlarda can verirken takribi 28 bin kişi yaralanıyor ve milyonlarca dolarlık mal kaybı oluşuyor. Duman dedektörleri yangın alarmını çalıştırdığında, yangının başladığı odadaki ısı çoktan yaşanabilir seviyenin üzerine çıkmış oluyor. (Yerden yükseklik 60cm '2feet', ısı 93oC '200oF'; yerden yükseklik 150cm '5feet', ısı 260oC '500oF', yerden yükseklik 350cm '11feet', ısı 427oC '800oF'.) Bir kez başladıktan sonra yangınla başarılı mücadele mümkün değil. Aslolan yangının çıkmasına karşı önlem alabilmek" dedi.

"Geçtiğimiz aylarda Marmaris'te orman yangını olduğu zaman çok üzüldüm. Orman yangınlarını önleyecek bir buluş içine girdik. Bu, insan hayatını kurtarmaya yönelik bir çabaya dönüştü. Bu ürün sayesinde evinizdeki herhangi bir eşyaya bunu sıktığınız zaman, yangının önüne geçebiliriz" diyen Tayfun Zaman, bu kimyasalların kullanım alanı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Fire-O ile ahşap malzemenin alev alması imkansız hale getirilirken, bu madde, ahşabın emprenye edilmesi sırasında uygulandığında ahşabı mantar, böcek ve çürümeden koruyor. Yangında zarar verme riski olan malzemeler arasında sadece ahşap yok. Özellikle kağıt, tekstil ve hatta elektrik kablolarında Fire-O kullanımı, herkesin yangın riskinden uzak bir hayat yaşamasını sağlıyor. Duvar kağıtları alanında yangının engellenmesi mümkün hale getirilirken; tekstilde ev ve ofis içindeki halıların yanması imkansız hale getirilebiliyor. Bunun yanında sanayinin birçok alanında çalışan işçilerin kıyafetlerinin yanmaz hale getirilmesi, muhtemel can ve mal kayıplarını da engelliyor. Otomobillerin iç kısmının Fire-O ile kaplanmasıyla arabaların yanması neredeyse imkansız hale getiriliyor. Bunun dışında Fire-O toz biçimde elektrik kablolarında mükemmel bir yalıtım sağlamak için de kullanılabiliyor."

Dünyada tutuşmayı geciktiren birçok farklı madde bulunduğunu kaydeden Tayfun Zaman, "Ancak bu maddeler tutuşmayı geciktirirken, farklı alanlarda zarar da veriyor. Örneğin bir kesim madde, ateşi engelleme aşamasında fosforik ve hidroklorik asidi yangın ortamına salarken; farklı türde yangın geciktiriciler kurşun ve arsenik gibi kansere yol açan zararlı kimyasallardan oluşuyor. Yüzde 100 doğal olan ve doğada yüzde 100 çözünebilen Fire-O, yanmadan önce ya da alevi engelleme aşamalarında kesinlikle sağlığa zararlı hiçbir maddeyi oda ortamına salgılamıyor. Bununla birlikte yapılan testler neticesinde Fire-O uygulanarak yakılan pamuk ve ahşabın alev almadığı ve çıkarttığı dumandaki karbon monoksit ve karbondioksit gazlarının da yarı yarıya düştüğü görülmüştür. Dolayısı ile Fire-O yangın anında alevlenmeyi ortadan kaldırdığı gibi okside olan maddelerin çıkarttığı dumanın zehirli etkisini de yarı yarıya düşürmekte" diye konuştu.

Zaman, açıklamasının ardından Fire-O'nun marifetlerini uygulamalı olarak gösterdi. Tahtanın yanı sıra, asetonlu bir pamuk, Fire-O sıkıldıktan sonra ateşe verildi. Tahta ve pamuk, tüm uğraşlara rağmen, koruma sayesinde yanmadı.

Bu kimyasalla ilgili dokümanlar, yangın testleri ve sonuçları www.fire-o.com adresinden incelenebiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title