Haberler

İstanbul: Pakistan'dan Sınır Dışı Edildikten Sonra Gözaltına Alınan 4 Türk'ün Sorguları Sürüyor

Iha05272f2-asa/08-ara-0700-5050 - Pakistan'dan Sınır Dışı Edildikten Sonra Gözaltına Alınan 4 Türk'ün Sorguları Sürüyor - Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde Gözaltında Alınan 4 Kişinin İşlemleri Sürerken, Avukatlar Osman Karahan ve İlhami Sayan, Emniyet Müdürlüğü Önünde Konuya İlişkin Açıklama Yaptı Adnan Sular İstanbul (İha)- Pakistan'dan Sınır Dışı Edilen ve Atatürk Havalimanı'nda Göza...

IHA05272F2-ASA/08-ARA-0700-5050

- PAKİSTAN'DAN SINIR DIŞI EDİLDİKTEN SONRA GÖZALTINA ALINAN 4 TÜRK'ÜN SORGULARI SÜRÜYOR

- TERÖRLE MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NDE GÖZALTINDA ALINAN 4 KİŞİNİN İŞLEMLERİ SÜRERKEN, AVUKATLAR OSMAN KARAHAN VE İLHAMİ SAYAN, EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

ADNAN SULAR

İSTANBUL (İHA)- Pakistan'dan sınır dışı edilen ve Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınan 4 Türk'ün işçinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki kompleksinin önünde konuya ilişkin açıklama yapan Avukat Osman Karahan, "20 Haziran 2006 tarihinde bazı illerden İnsan Hukuku Koruma Derneği'ne (İHADER) başvuran aileler, 'çocuklarının medrese eğitimi için gittikleri Pakistan'da yakaladıkları yönünde duyum aldıklarını' söyledi. 4 Türk'ün yakalandıklarını da Pakistan'da aynı otobüs içinde seyahat eden fakat yakalanmayan bir başkası bildirmiştir Türkiye'ye. Bu kişiler Yılmaz Şimşek, Orhan Özer, Muhammet Kutucu ve Aslan Şahin'dir. İslamabad'a eğitim için gitmişler ve 20 Haziran 2006 günü Türkiye'ye dönerken otobüs içerisinde İngiliz istihbaratı tarafından yakalanmışlardır" dedi.

Karahan, olayın ilginç boyutları olduğunu ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti İslamabad Elçiliği sahip çıkmasına rağmen bu kişileri 6 ay boyunca Türkiye, İngiliz istihbaratının elinden kurtaramamıştır. Ama nihayetinde serbest bırakıldılar. Bunu da sevindirici bir gelişme olarak bildiriyorum. Ancak Türkiye'den giden ve dönen Türk vatandaşlarını yurt dışında Amerikan ve İngiliz istihbaratı sorgulamaktadır. Türkiye'nin güvenliği için kendilerini bir numaralı görevli saymaktadırlar. Ve nihayetinde sorgulamaları bittikten sonra 6 aylık esaret sona ermiş ancak 4 gündür İstanbul'a gelmeleri, uçak biletleri satın alınmasına rağmen Türk Hava Yolları tarafından güvenlik gerekçesiyle uçağa kabul edilmeme şeklinde maalesef engellenmiştir. Bu aşamada bizler devreye girerek, Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı taleplerle Karaçi'ye güvenlik görevlilerinin gönderilmesi sağlanmış ve Türkiye'den giden güvenlik görevlileri nezaretinde, eşliğinde bu 4 Türk İstanbul'a getirilmiştir" diye konuştu.

Bu kişilerin Pakistan'da gözaltında oldukları süre içinde hangi suçlamanın isnat edildiğinin sorulması üzerine Karahan, "El Kaide ile ilgili ve Türkiye'ye dönüp ne tür faaliyetler yapacaklarına dair, medrese eğitimlerinin içeriği konusunda 6 ay boyunca maalesef gayri meşru ve hukuksuz bir şekilde esir edilerek sorgulandılar. Ciddi hiçbir suçlama ve prosedür uygulanmadı. Sonuçta iddia edilen suçlarla ilgili hiçbir delil bulunmadığı için Türkiye'ye deport edilmişlerdir. Türkiye'nin bu 4 kişiyi herhangi bir şekilde iade talebi yoktur. Bizim, İHADER'in bizatihi Dışişleri Bakanlığı'na müracaat ederek Türkiye'ye getirilmeleri talebimiz doğrultusunda bu kişiler getirilmiştir" açıklamasında bulundu.

İslam ülkelerine giden ve gelenlerin keyfi olarak gözaltına alındığını savunan Karahan, müvekkillerinden biri ile görüştüğünü, diğeri ile görüşmesinin ise polis tarafından engellendiğini ileri sürdü. Avukat Osman Karahan, "Kendileri şu anda tekrar El Kaide suçlamasıyla gözaltına alındılar, hiçbir delil olmadığı halde. Pakistan'dan El Kaide suçlamasından dolayı serbest bırakılmış, Türkiye'de aynı suçtan haksız yere tekrar yakalanmışlardır" şeklinde konuştu.

Avukat İlhami Sayan da, "Bu insanların yasal anlamda haklarını savunan serbest meslek sahipleriyiz. Biz avukatız. Zorunlu müdafilik önümüze bir engel olarak çıkarılıyor. Sanıkların barodan avukat istediğini ve bizi istemediğini iddia ediyorlar. Oysa biz sanıklara kanuni temsilcileri tarafından müdafi olarak tutulduk. En azından gözaltındaki kişilerin bunu yüzümüze karşı söylemeleri gerekir. Biz şimdi içeriye girerek görevimizi yapmaya çalışacağız. Eğer engellenirsek gerekli hukuki yollara başvuracağız" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title