Haberler

İstanbul Lale Festivali Başladı

'7.İstanbul Lale Festivali'nin açılışı dolayısıyla, Emirgan Korusu'nda gerçekleştirilen törende konuşan Başkan Topbaş, "'Lale tekrar evine dönüyor' diye başlattığımız çalışma sonucunda bugün İstanbul'da 12 milyon lale soğanı İstanbullulara artık"...

'7. İstanbul Lale Festivali'nin açılışı dolayısıyla, Emirgan Korusu'nda gerçekleştirilen törende konuşan Başkan Topbaş, "'Lale tekrar evine dönüyor' diye başlattığımız çalışma sonucunda bugün İstanbul'da 12 milyon lale soğanı İstanbullulara artık kendini gösterdi" dedi.

Emirgan Korusu'nda kalabalık bir vatandaş topluluğunun katılımıyla başlatılan Lale Festivali'ne Ak Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers ve çok sayıda davetli katıldı.

İstanbul'u lale ile buluşturan "7. İstanbul Lale Festivali"nin açılışı dolayısıyla, Emirgan Korusu'nda gerçekleştirilen törende konuşan Başkan Topbaş, Orta Asya'dan Semerkant ve Buhara'ya, oradan da İstanbul'a taşınan lalenin 150 yıl önce Hollanda'ya gittiğini ve Hollandalıların laleyi sadece ekonomik değer olarak kullandığını ama artık lalenin evine döndüğünü söyledi.

Başka Topbaş, lalenin artık Türk kültürünün bir parçası olduğunun altını çizerek, "Lale tekrar evine dönüyor diye başlattığımız çalışma sonucunda bugün İstanbul'da 12 milyon lale soğanı İstanbullulara artık kendini gösterdi. 2005 yılında 600 bin lale soğanı diktiğimiz zaman o dönemde dahi bunu çok daha farklı değerlendirmesini yapan insanlarımız vardı. Ama burada bu gün gururla ifade etmek istiyorum ki, lale tekrar kültürümüze girdi. Hayatımızın içinde bir parça oldu" dedi.

Türkiye'de artık çiçek sektörünün ciddi anlamda kendisini hissettirir hale geldiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, "İstanbul bir ülke özelliği gösteriyor. Ama Türkiye'nin yapısı ve coğrafyası da bir kıta özelliği göstermekte. Türkiye'nin her yerinde her şey yetişebiliyor. Dünyanın her yerinde yetişen bitki türlerini burada görmek mümkün. Bu coğrafyanın bize sunduğu bir güzellik de her tür bitkiyi yetiştirme imkanımız var. Bu nedenle biz istiyoruz ki İstanbul'u ve Türkiye'yi bu bitkileri yetiştirme merkezi

haline getirelim" diye konuştu.

Başkan Topbaş Lalelerin İstanbul'da ekilmeye başlandığı ilk zamanlardaki tepkileri hatırlatarak şöyle devam etti:

"Bu sayede ekonomiye katkı sağlandı. Zamanında çok eleştirildik. Halbuki biz İstanbul'u zaten yeşillendirmek, ağaçlandırmak ve İstanbul'u güzel hale getirme çalışmalarımızın bir parçasıydı bu. Ama lale özeline, çiçek özeline girdiğimiz zaman bunların bize yıllık 2,5 milyon lira civarında bir maliyeti var. Bu bizim bütçemiz için çok küçük bir rakam."

Törende konuşmaların ardından lale özünden elde edilen gıda boyaları ile renklendirilen ve üzerinde lale figürleri bulunan 7 katlı yaş pasta protokol katılımcıları tarafından birlikte kesilerek festival alanını dolduran vatandaşlara ikram edildi. Vatandaşlara yine bu gıda boyalarından yapılan lokum ikram edildi. Başkan Topbaş ve beraberindekiler daha sonra Emirgan Korusu'nun renkten renge boyayan Laleler arasında gezerek vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kadir Topbaş İstanbul Türkiye Emirgan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title