Haberler

İstanbul Lale Devrine Hazırlanıyor

Çiğdem Pala - İstanbul, bir devre adını veren, doğu kültür ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip olan lale ile bu yıl 8'inci kez buluşacak. "Uluslararası İstanbul Lale Festivali" süresince, korularda, parklarda, meydanlarda, bahçelerde ve pencere önlerindeki saksılarda 120 farklı türde toplam 13 milyon lale açacak.

Bahar mevsiminin en gözde mekanları Emirgan Korusu, Gülhane Parkı, Yıldız Korusu, Soğanlı Bitkiler Parkı, Beykoz Korusu, Göztepe Gül Bahçesi, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Fethipaşa Korusu ve Hıdiv Çubuklu Korusu yine birbirinden farklı türdeki lalelerle renklenecek.

Nisan ayında düzenlenecek festival süresince etkinlik mekanı yine Emirgan Korusu olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festival için çalışmalara geçen yıl kasım ayında başladıklarını, iki ay süren ekim döneminin ardından lalelerin artık kendini göstermeye başladığını belirtti.

-Belediyeye maliyeti 13 milyon lira-

İstanbul'a bu yıl 13 milyon lale soğanı ekildiğini anlatan Şimşek, sümbül ve nergis gibi soğanlı bitkiler eklendiğinde bu rakamın 20 milyona ulaştığını söyledi.

Lalelerin bedelinin 70 ile 90 kuruş arasında değiştiğini ifade eden Şimşek, lalenin belediyeye bu yılki maliyetinin yaklaşık 3 milyon lira olduğunu anlattı.

İstanbul Lale Festivali süresince şehrin farklı noktalarında 120'ye yakın lale türünün görmenin mümkün olduğunu ancak ağırlıklı olarak 70 tür üzerinde çalıştıklarını aktaran Şimşek, "Çünkü her lale türü İstanbul'a uyumlu değil. Bir de her tür, hemen bulunan ve bilen türler değil. Konya Çumra'daki ana türeticimiz 50, Silivri'deki üreticimiz ise 70'e yakın tür üretiyor. İstanbul'a yeni getirdiğimiz türler de var. Çeşitliliği arttırmaya çalışıyoruz. Yurt dışından yeni türler getiriyoruz. İstanbul ile uyum sağlaması halinde üretimine başlıyoruz" diye konuştu.

-235 bin kişiye istihdam sağladı-

Dünyanın bir numaralı lale üreticisi Hollanda ile bir rekabetin mümkün olmadığını dile getiren Şimşek, "Hollanda lale üretimi konusunda çok ileride. Dünyada kişi başına düşecek kadar lale soğanı üretiyor. Hollanda bu alanda büyük bir pazara sahip. Yeterli toprağı olmadığı için laleyi suyun içinde üretip, diğer ülkelere gönderiyor. Türkiye'deki üretim ise 50-60 milyon civarında. Ancak bu üretim çok büyük bir istihdam sağladı. Yaklaşık 235 bin kişi, lale ve çiçek sektöründen ekmek yiyor" dedi.

İstanbul'da 2006 yılından beri Lale Festivali düzenlendiğini hatırlatan Şimşek, 8 yılda toplam 100 milyon lale soğanı ekildiğini belirtti.

-"Laleler artık kopartılmıyor"-

İstanbullular'ın lale festivaliyle yeni bir kültüre sahip olduğunu, güzel bir şey yapıldığında vatandaşın sahip çıktığını dile getiren Şimşek, "Laleler ilk yıllarda çok koparılıyordu, üzerine basılıyordu. Son yıllarda ise kopartılmıyor tam tersine sahip çıkılıyor. Eskiden çiçekler park, bahçelerden, caddelerden kopartılırdı, ağaç dallarına zarar verilirdi. Bunlar artık şehrin bir ögesi oldu" dedi.

Şimşek, laleyi İstanbul'dan kardeş şehirlere de götürerek oralarda lale bahçeleri oluşturulmasını sağladıklarını kaydetti.

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Hollanda Gülhane Emirgan Beykoz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title