Haberler

İstanbul'da Kültür-sanat

Alevi-Bektaşı müziğinin deyiş geleneğini bugüne taşıyan usta yorumcu Sabahat Akkiraz, 11 Kasım'da İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi'nde sevenleriyle buluşacak.1983 yılında profesyonel müzik yaşamına başlayan Akkiraz, ilk albümü "Şafak Söktü"yü Musa Eroğlu ile birlikte yaptı.

Alevi-Bektaşı müziğinin deyiş geleneğini bugüne taşıyan usta yorumcu Sabahat Akkiraz, 11 Kasım'da İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi'nde sevenleriyle buluşacak.

1983 yılında profesyonel müzik yaşamına başlayan Akkiraz, ilk albümü "Şafak Söktü"yü Musa Eroğlu ile birlikte yaptı. Ardından Arif Sağ ile çalışmaya başladı ve art arda albümler yaptı.

Milyonlarca baskı yapan bu albümler, Alevi-Bektaşi müziği temelinde Anadolu türkü ve halaylarıyla renklenmişti. O güne kadar yasaklanmış ya da görmezden gelinmiş eserler birbiri ardından gün yüzüne çıktı.

Sanatçı, Anadolu'yu köy köy, kasaba kasaba gezen sadece bir okuyucu değil, derleyici ve araştırmacı olarak da kayıtlara başladı. Akkiraz, dede ve kaynak kişilerden kaybolmaya yüz tutmuş eserleri kaydetti ve bugün de buna devam ediyor.

90'lı yıllarda ilk uluslararası davetini alıp Hollanda'da dört konser yapan Akkiraz, Londra Caz Festivali'ne davet edildi. Grand Union Orkestra ile

"Anadolu'dan Yansımalar" projesini yaptı. Sadler's Wells Theatre'da dört gün sahnelenen "Where The Rivers Meet" projesinde yer aldı. Queen Elizabeth Hall'de

"Womans of Tradition" projesinde Anadolu'nun derin müziğini paylaştı.

Ayrıca Akkiraz, Mercan Dede ile birlikte "Kerbela" adlı eseri hazırladı ve bu eserin yer aldığı Mercan Dede'nin "Su" albümü, BBC World Music Chart'ta ilk sıraya kadar yükseldi.

Akkiraz'ın Orient Expressions ile hazırladığı ve Doublemoon tarafından yayınlanan "Külliyat" albümü ise World Music Chart'da altıncı sıraya kadar yükseldi. 16 ülkede basılan bu albüm, Anadolu müziği ile elektronik müziğin en iyi harmanlandığı albüm olarak kabul ediliyor.

Bestelediği "Beni Beni" adlı deyiş Azam Ali ve Niyaz grubu tarafından seslendirildi ve Harrison Ford'un, "Crossing Over" adlı filminde kullanıldı.

Son projesi Mercan Dede&Secret Tribe'tan sonra, yeni projesi "İstanbul Quartet"te genç yaşlarına rağmen sazlarında ustalaşmış 3 genç müzisyeni bir araya getiren Mercan Dede, 11 Kasım'da Babylon'da sahne alacak.

Sanatçı, "İstanbul" Quartet ile akustik ağırlıklı performanslarla Doğu ile Batı'yı, geleneksel ile moderni sadece seslerle değil, görsel sanatların değişik formlarını da kullanarak bir araya getiriyor.

Gün doğumu ve batımı olarak iki ayrı ana repertuarı içeren projenin gün doğumu bölümünde daha meditative ve akustik ağırlıklı bir performans, gün batımında ise enerji seviyesi daha yüksek ve elektronikle akustiğin birleştiği daha hareketli bir repertuar dinleyenlerle buluşuyor.

Billboard dergisi tarafından Elvis Presley ve The Beatles ile birlikte 21. yüzyılın en büyük müzik ikonları arasında gösterilen Kanadalı şarkıcı Paul Anka, 14 Kasım'da Haliç Kongre Merkezi'nde konser verecek.

Sanatçının yarım yüzyılı aşkın kariyerine sığdırdığı "Diana", "My Way",

"Having My Baby", "Put Your Head On My Shoulder", "You're My Destiny" ve

"Lonely Boy" gibi hit şarkılar, Nina Simone, Buddy Holly, Frank Sinatra, Elvis Presley, Tom Jones, Michael Jackson ve Robbie Williams gibi müzik tarihinin saygın isimleri tarafından seslendirildi.

Michael Jackson'dan "The Way You Make Me Feel", Pet Shop Boys'dan "It's A Sin", Oasis'ten "Wonderwall" ve Nirvana'dan 'Smells Like Teen Spirit' gibi 80'ler ve 90'ların sevilen pop ve rock şarkılarını kendi üslubuyla seslendirdiği Rock Swings albümüyle hayran kitlesini genişleten Paul Anka, dünya çapında satışı yarım milyona varan bu albümüyle Billboard'un En İyi Caz Albümleri listesinde ikinci sıraya kadar yükseldi, İngiltere listelerinde de ilk 10'a girdi ve İngiltere, Fransa ve Kanada'da altın plak kazandı.

Albüm ve single satışları toplamda 80 milyonu aşan müziğin bu yaşayan efsanesi, güçlü sesi ve unutulmaz şarkılarıyla, İstanbulluları popüler müzik tarihinde yolculuğa çıkaracak.

30 yılı aşkın müzik kariyeri boyunca modern müzik dünyasının en önemli yenilikçi figürlerinden biri olmayı sürdüren Ralph Towner, 15 Kasım'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sevenleriyle buluşacak.

-Sahne sanatları-

Dünya edebiyatının başyapıtlarından biri Olan Don Kişot, 12 Kasım'da Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi'nde seyirci karşısına çıkacak.

İpek Kadılar Altıner tarafından oyunlaştırılan ve baş rolünü Haldun Dormen'in üstlendiği oyun, Hakan Altıner tarafından sahneye konuyor. 1600'lü yıllarda geçen oyunun dekor tasarımı Barış Dinçel, kostüm tasarımı ise Türkan Kafadar imzasını taşıyor.

Özen Yula'nın yazıp yönettiği, Yetkin Dikiciler, Teoman Kumbaracıbaşı, Sinan Tuzcu, Sema Keçik, Beste Bereket ve Jehan Barbur'un rol aldığı Şems!.. Unutma!.., 14 Kasım'da Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenecek.

Sırların, kutsallığın, ailenin, aşkın sorgulandığı oyunda Mevlana'yla Şems'in hikayesi, onlar yokken yaşananlara odaklanarak anlatılırken, oyun, ailenin kutsallığını, örtbas edilenlerini, unutturulmak istenenleri sorguluyor.

Oyunda XIII. yüzyıl Konya'sında bir gece, Mevlana'nın evine konuk gelen bir hikayecinin o evdeki bütün düzeni nasıl değiştirdiği konu ediliyor. Oyun, Şems'in kaybolmasının ardından altı kişinin hesaplaşmalarını ele alıyor.

Ali Poyrazoğlu'nun yazdığı, yönettiği ve oynadığı Beni Unutma isimli oyun, 17 Kasım'da Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda seyirci karşısına çıkacak.

Özdemir Çiftçioğlu, Eser Ali Yıldırım ve Nur Gürkan'ın da rol aldığı Beni Unutma, yavaş yavaş hafızasının yok olup gittiği gerçeğiyle karşı karşıya kalan bir matematik profesörünün ve ailesinin öyküsünü anlatıyor.

Oyun, bireysel Alzheimerdan toplumsal unutkanlığa, bireylerde başlayan geçmişi unutma, yok sayma, sıfırlamaya çalışma halinin toplumun bilinç altına da nasıl sızdığını anlatan bir güldürü. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title