Haberler

İleri Yaş Sempozyumu Başladı

İzmir 5.İleri Yaş Sempozyumu "İleri Yaşta Evde Bakım" konusu ile Balçova Termal Otel'de başladı.

İzmir 5. İleri Yaş Sempozyumu "İleri Yaşta Evde Bakım" konusu ile Balçova Termal Otel'de başladı.

İzmir Valiliği himayesinde Konak Belediyesi'nin destekleri ile Ege Geriatri Derneği tarafından düzenlenen sempozyuma İzmir Vali Yardımcısı Şahin Aslan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Akınbingöl, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya, Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Murat Işıl, Ege Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ile davetliler katıldı.

Açılış konuşmasında İzmir'deki kurumların evde yaşlı bakımı konusunda etkin çalışmalar gerçekleştirdiğini ve bu konuda İzmir'in hayli mesafe aldığını vurgulayan Dr. Sırrı Aydoğan şunları söyledi: "Bu yıl sempozyumun konusu ileri yaşta evde bakım. Bu iyi bir seçim. 2004 yılından önce kısa bir dönem Bornova Belediye Başkanlığı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz

Kocaoğlu

ile ilk projemiz,

'Evde ağır hasta ve yaşlı bakımı' konusunda bir Avrupa Birliği programıydı.

Bu ciddi çalışmamız başarıya ulaştı. Biz proje süresi tamamlandıktan sonra da bu

çalışmalara devam ettik. Önemli bir boşluğu doldurduk. Artık İzmir'de yerel yönetimlerin bu alana ciddi katkısı var. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak oluşturduğumuz 'Sağlıklı Yaş Alma Merkezi'nde çok yararlı toplantılar ve etkinlikler düzenliyoruz. Konak, Bornova, Gaziemir ve diğer belediyelerimizin de bu konuda ciddi çalışmaları var. Hepsi de yaşlılıkla ilgili problemlerin çözümüne katkı koymaya çalışıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmetler müdürlüklerimiz de ciddi çalışmalar yapıyor. Gerçekten İzmir bu konuda mesafe aldı.

Ben son 7 seneyi takip ediyorum. İzmir ciddi bir atılım yaptı. Bir ivme kazandırıldı ve iyiye doğru gidiyoruz."

"BİR ÇOK YAŞLI İLERİ BAKIM MERKEZLERİNE ULAŞMAKTAN YOKSUN"

Evde bakım hizmeti tıbbi desteğin yanı sıra sosyal, teknik ve rehabilitasyon unsurlarını da içerdiğini ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, "Yaşlılar haftası etkinliği çerçevesinde 5.'sini düzenlediğimiz İleri Yaş Sempozyumu herkesi onurlandırmıştır. Bir çok yaşlı birey kronik hastalıklar, sınırlı ekonomik imkanlar ve yalnız yaşama gibi bir çok nedenlerle ihtiyaç duydukları bakım merkezlerine ulaşmaktan yoksunlar. Bu bakımdan geçen zaman içerisinde ileri yaş nüfusun tanımlanan ihtiyaçlarına en uygun yanıtın evde bakım ile sağlanabilecektir. Bu sempozyumun da ortak çalışmalara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

İzmir İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Ahmet Murat Işıl, "Bizim yaşantımıza eklediğimiz yıllar sağlıklı değil sorunlu yıllar. Sıkıntı burada başlıyor. Çözüm üretmemiz gerekiyor. Bu işin bir de sosyal boyutu var. Bu işin tıbbi boyutunun hastaneler ayağı bundan 10 yıl öncesine oranla çok gelişti. İleri yaşta ihtiyaç duyulan yoğun bakım yatak sayılarını iki katına artırdık. Tıbbi ortamlara ulaşamayan insanlara ulaşmayı hedefledik, bunun içinde hızlı bir şekilde yapılandık. Dışarıdaki insanlarımıza karşı bizim bir vefa borcumuz var. Bu konuda da ciddi çalışmalar yürütülmektedir" dedi.

İzmir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya, "İleri yaş konusunda en az kapasite ile en yüksek verimle bu hizmetleri vermek ve hedeflere ulaşmak açısından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak sempozyumu önemsiyoruz. Bu anlamlı sempozyuma destekleyen her birime teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konak Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Akınbingöl ise, " İnsan yaşlanmaya karar verdiği gün yaşlanıyor.

Konak Belediyesi olarak bizim de politikamıza yön veren ve anlam katan bu sempozyuma destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Bu Sempozyumun bir amacı da daha sonra yapacağımız ortak çalışmalara taban oluşturmasıdır. Yaşlıyı evinde bakımın dışında sosyal yaşama ne kadar katarsak bence o toplum açısından önem arz ediyor.

Sempozyuma destekleyen Ege Geriatri Derneği ve tüm kurumlara teşekkür ediyorum" diyerek ortaklaşa çalışmanın önemini vurguladı.

Açılış konuşmalarının sonrasında "Yaşlılara Yönelik Evde Bakımla ilgili Sağlık ve Sosyal Örgütlenmeler" konulu panel ile evde yaşlı bakımında yaşanılan sıkıntılar ele alındı.

(ERG-

22.03.2012 16: 41: 46

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Murat Balçova Termal Konak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title