Haberler

İkinci El Cep Telefonunda 150 Kilo Altın Yok Oluyor

Türkiye'deki İkinci El Cep Telefonlarında, 3.5 Ton Gümüş, 150 Kiloyu Aşkın Altın, Tonlarca Nikel ve Kobalt Geri Dönüşüm Prosesinden Geçirilmediği İçin İsraf Oluyor.

Türkiye’deki ikinci el cep telefonlarında, 3.5 ton gümüş, 150 kiloyu aşkın altın, tonlarca nikel ve kobalt geri dönüşüm prosesinden geçirilmediği için israf oluyor.

Turkcell ve Nokia’nın çözüm ortağı Teleses’in hazırladığı "Cep’teki Fırsatlar Raporu", ikinci el cep telefonlarında kullanılan birçok değerli madenin geri dönüşümünün gerçekleştirilememesi nedeniyle ekonominin kayba uğradığını gözler önüne serdi. İkinci el cep telefonlarını yeniden değerlendirerek zararsız hale getiren bir sistemin oluşturularak bu telefonların ekonomiye yeniden kazandırılmasının acil çözüm bekleyen bir sorun haline gelmeye başladığına dikkat çekilen raporda, Türkiye’de halen yaklaşık 200 milyon adet ikinci el cep telefonu bulunduğu kaydedildi.

DÜNYADA GERİ DÖNÜŞÜM VAR: Raporda, bir cep telefonun içinde altın ve gümüş gibi değerli madenlerden, nikel, kobalt gibi özel metallere, kurşun, civa, kadmiyum gibi toksik maddelere kadar birçok element bulunduğu hatırlatılarak, tüm dünyada yeniden kullanım ve geri dönüşüm projeleri ile cep telefonlarının zararsız bir şekilde geri dönüştürülmeye çalışıldığı belirtildi. Türkiye’de böyle bir uygulamanın bulunmadığı da belirtilerek, "Geri dönüşüm hem doğanın korunmasına hizmet ederken hem de ekonomik bir değer yaratmaktadır" denildi.

YÜKSEK KDV VE KAYITDIŞI: Türkiye’de cep telefonlarından alınan yüzde 18 KDV’nin çok yüksek olduğu ve yüksek KDV nedeniyle her yıl 9 milyonu aşkın cep telefonu ticaretinin kayıt dışına itildiği kaydedilen raporda, "Sektördeki KDV kaybı ciddi boyutlarda" denildi. Avrupa genelinde toplamda her yıl 8 milyon ton elektronik atığın tüketiciler tarafından çöpe atıldığı ifade edilen raporda, elektronik endüstrisinde en çok tüketiciye ulaşan ürünün cep telefonları olduğu belirtildi. Rapora göre, sadece geçen yıl dünyada 1 milyar 150 milyon, Türkiye’de ise 11,5 milyon cep telefonu satıldı. Her 11-14 ayda yeni bir telefon alındığına ve kullanılmayan telefon sayısının gün geçtikçe arttığına işaret edilen raporda, Türkiye’de bir yıl içinde satılan cep telefonlarının ağırlığının 1 milyon 46 bin kilogram olduğu tespit edildi. Raporda, 11.5 milyon cep telefonunun üretimi için harcanan enerji miktarının ise 486 milyon kilovat olduğu belirtildi.

İKİNCİ EL DESTEKLENMELİ: Raporda, "Tüm dünyada, gerek çevrenin korunması, gerekse bu yönde devletin vergi gelirlerinin artırılması amacıyla hükümetler tarafından desteklenen ikinci el cep telefonu kullanımı, Türkiye’de ikinci el telefonlara uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı ile ülkemizde imkansız hale gelmektedir" denildi ve uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı düşürülerek sektör kayıtlı ticarete özendirilmeli" uyarısı yapıldı.

Cep telefonunda hangi madenden ne kadar var

1 ton cep telefonundan 3.5 kilogramdan fazla gümüş bulunuyor.

3 ton telefondan ise 0.5 kilogram altın elde edilebiliyor.

Türkiye’de ikinci el cep telefonlarından her yıl yaklaşık 3.5 tonu aşkın gümüş elde edilebilir.

Türkiye pazarında yılda 150 kiloyu aşkın altın ve tonlarca kobalt ve nikel gibi değerli madenin dönüşümü mümkün.

Ekonomi kazanır

TELESES Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, "Geri dönüşüm ekonomik ve ekolojik zorunluluk. Devlet önümüzü açarsa ekonomiye çok şey kazandırırız" dedi. Hükümete ikinci el cep ticaretinde KDV’nin indirilmesi için çağrıda bulunduklarını kaydeden Uzelli, sektörün bütün aktörlerini içine alacak bir kampanyayı başlatmak istediklerine dikkat çekti. Böylece ikinci el telefonları yastık altından çıkarıp, yeniledikten sonra ihracat kapılarını açacaklarını belirten Uzelli, şunları kaydetti: "Cep telefonuna her yıl ortalama 2 milyar dolar para ödüyoruz. Hiç olmazsa bu paranın bir kısmını ülke ekonomisine yeniden kazandıralım. İkinci el telefonun ticaretinde KDV oranını düşürüp, kayıtdışı değişimi önleyelim. Kayıtdışı olan ikinci el telefonları sisteme alalım. Yenilenebilir olanları da üçüncü ülkelere ihraç edelim. Bu projeye hazırız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title