Haberler

İki Eski Film Altın Portakal'da

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ünlü yönetmen Lütfi Akad'ın filmi "Hudutların Kanunu" ile yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yaptığı "Kalabaka", geçen yıl ilk kez başlatılan "Pelikülün İzinde" başlığı altında gösterilecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalde, geçen yıl başlatılan "Pelikülün İzinde" başlığı altında bu yıl "Hudutların Kanunu" ve "Kalabaka" tozlu raflardan indirilecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın gerçekleştireceği festivalde Lütfi Akad'ın yönettiği 1966 yapımı "Hudutların Kanunu" ve yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yaptığı 1930 yapımı

"Kalabaka" restore edilmiş halleriyle izleyicinin beğenisine sunulacak.

-YILMAZ GÜNEY'E ÖDÜL KAZANDIRAN FİLM-

Lütfi Akad'ın filmi "Hudutlarını Kanunu"nda, kaçakçı olmamak için direnen, ama koşullara yenik düşerek kaçakçılığa başlayan Hıdır'ın öyküsü anlatılıyor.

1967 yılında düzenlenen Altın Portakal'da en iyi ikinci dram filmi seçilen, Yılmaz Güney'e de "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Altın Portakal kazandıran filmin kadrosunda, Erol Taş, Pervin Par, Tuncer Necmioğlu ve bu yıl Altın Portakal'da "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü alacak usta oyuncu Tuncel Kurtiz de rol alıyor.

64. Cannes Film Festivali'nde gösterilen ve büyük ilgi gören filmin restorasyonu, ünlü yönetmen Fatih Akın'ın öncülüğünde yapıldı. Dünya Sinema Vakfı'nın talebi üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan filmin kopyasını alan filmin yapımcısı Dadaş Film, kopyayı WCF'ye iletti. Restorasyon çalışmasının ardından "Hudutların Kanunu" dünya sinema kültürüne tekrar kazandırıldı.

-ÇİNGENE FİLMİNE ÇİNGENE MÜZİĞİ-

Yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yaptığı, 1930 yapımı "Kalabaka" ise Balkanlar'da yaşayan çingenelerin o dönemdeki hayatlarına tanıklık ediyor.

Filmin restore kopyası Türkiye'de ilk defa, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gösterilecek. Film, Kingalita and the Very Good Band'ın canlı performansı eşliğinde Antalya'da izleyiciyle buluşacak.

-İLKİ GEÇEN YIL YAPILMIŞTI-

Altın Portakal kapsamında, ilk kez geçen yıl başlatılan "Pelikülün İzinde" gösterimleri sırasında Türk sinema tarihi kaynaklarında adı geçmeyen, İstanbul'da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyan "Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği", Muhsin Ertuğrul'un 1918 yapımı kayıp filmi "Kara Lale Bayramı", "Kadın Charlie Chaplin" olarak anılan Mabel Normand'ın rol aldığı 1918 yapımı

"The Floor Below" ve hiçbir kopyası olmadığına inanılan 1922 yapımı "Beyond the Rocks"un gösterimleri yapılmıştı.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title