Haberler

İhracatta Rekabet Gücü İçin Marka Şart

Destek Patent, Türkiye'deki İhracatçı Firmaların Marka Sahipliği Durumunu Gösteren Bir Araştırma Gerçekleştirdi. Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü Wıpo'da Kayıtlı Markalara Göre Yapılan Araştırmada, İhracatçı İlk Bin Firma Marka Sahipliğine Göre Analiz Edildi.

Destek Patent, Türkiye'deki ihracatçı firmaların marka sahipliği durumunu gösteren bir araştırma gerçekleştirdi. Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü WIPO'da kayıtlı markalara göre yapılan araştırmada, ihracatçı ilk bin firma marka sahipliğine göre analiz edildi.

Araştırmada yurtdışı marka sahipliğinde ilk on sırada 22 marka ile Temsa San. ve Tic. A.Ş. ve Brisa Bridgestone Sabancı Lastik San. ve Tic. A.Ş., 15 marka ile Kent Gıda Madd. San. ve Tic. A.Ş., 12 marka ile Hayat Kimya Sanayi A.Ş., 11 marka ile Evyap International Dış. Tic. A.Ş., 8'er marka ile Fırat Plastik Kauçuk San. ve Tic. A.Ş. ile Erkul Kozmetik San. ve Tic A.Ş., 7'şer marka ile Polinas Plastik San. ve Tic. A.Ş. ile Supra Plastik İnş. Teks. San. ve Tic. Ltd. Şti., 6 marka ile Dalan Kimya Endüstri

A.Ş. yer aldı.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, ülke ekonomisinin güçlenmesinde ihracatın artması kadar, ihracat yapan şirketlerin sahip oldukları marka sayısının artmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türk firmaların uluslararası pazarlardaki konumlarını güçlendirebilmeleri için, katma değerli ürünler sunmaları şart. Firmalar sahip oldukları markalarla ürünlerinin katma değerini ortaya koyabilirler. WIPO internet sitesinde yer alan verilere göre yaptığımız araştırmada Türkiye'deki bin ihracatçı firmanın yarısından fazlasının bir tane dahi markası bulunmuyor. Firmaların bu konuda daha bilinçli davranarak, sahip oldukları marka sayısını hızla artırmaları gerektiğine inanıyoruz. 1983 yılından bu yana

marka, tasarım ve patent sahipliği konularında yürüttüğümüz faaliyetlerle firmalara desteğimizi sürdüreceğiz."

(BGO-BGO-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title