Haberler

Iğdır'ın BDP'li Belediye Başkanı'na Hapis Cezası

Iğdır'ın BDP'li Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmak ve Tehdit Suçlarından Yargılandığı Mahkemece 8 Yıl 9 Ay Hapis Cezasına Çarptırıldı.

Iğdır'ın BDP'li Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, silahlı terör örgütü üyesi olmak ve tehdit suçlarından yargılandığı Özel Yetkili Erzurum 2'nci Ağır ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı mahkeme yargılanan BDP'lilerden Iğdır'ın İl Genel Meclis üyesi Mecit Başdaş 46,5 yıl, Hoşhaber eski Belde Belediye Başkanı Nusret Aras 10 yıl, Aralık ilçesi eski Başkanı İsmail Tikit ise 8 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum oldu. Tutuksuz yargılanan üç kişinin de cezalandırıldığı duruşmayı izleyen BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, kararı protesto etti ve yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, Hoşhaber eski Belde Belediye Başkanı Nusret Aras, Aralık İlçe eski Başkanı İsmail Tikit ve Iğdır İl Genel Meclis Üyesi Mecit Başdaş Iğdır'da gerçekleştirilen operasyonun ardından 24 Ocak 2010 günü getirildikleri Erzurum'da Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Başkan Güneş ve 32 arkadaşı hakkında tehdit ve silahlı terör örgütüne üye olmak suçlarından dava açıldı.

Özel Yetkili Erzurum 2'nci Ağır ceza Mahkemesinde bugün (4 Mart) saat 10.30'da duruşmaya, tutuklu olarak Mehmet nuri Güneş, İsmail Tikit, Nusret Aras, Mecit Başdaş katıldı. Duruşmada BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk, çevre il ve ilçelerin BDP'li belediye başkanları ile sanıkların yakınları hazır bulundu. Sanık vekillerinin yaptığı savunmanın ardından mahkemeye öğle arası verildi. Öğleden sonra devam eden mahkemede ilk olarak Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'e söz hakkı verildi. Güneş, vicdani sorumluluk gereği Kürtçe savunma yapmak istediğini, bu nedenle iki dilde savunmadan yana olduğunu bildirdi. Ancak Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, bu istemi "Lükse kaçar" diye uygun bulmadı. Karatay, sanığın Türkçe savunma yapmasını bildirdi bu kez Güneş Kürtçe konuşmaya başlayınca Karatay "Anlamıyorum seni" diyerek sözünü kesti. Bunun üzerine Güneş, 5 sayfa Türkçe, 4 sayfa Kürtçe olan savunmasını yazılı olarak mahkemeye verdi.

Güneş'ten sonra İsmail Tikit'a söz hakkı verildi. Ancak sanık Kürtçe olarak konuşmaya başlayınca Mahkeme Başkanı Karatay sanığın duruşma dili dışında, mahkemece anlaşılmayan bir dille konuştuğu için savunmasını alamadıklarını bildirdi. Nusret Aras ve Mecit Başdaş da Kürtçe savunma isteğinde bulundular, mahkemeye yazılı olarak Kürtçe ve Türkçe olarak savunmalarını sundular.

Mahkeme heyeti, savunmaların tamamlanmasından sonra ara verdi. Heyet yarım saat kadar süren aranın ardından kararını açıkladı. Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ile İsmail Tikit, silahlı terer örgütüne üye olmak ve tehdit suçlarından 8 yıl 9'ar ay, Nusret Aras da 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Mecit Başdaş ise silahlı terör örgütüne üyelikten 7 yıl 6 ay, 15 ayrı kişiyi tehditten 39 yıl olmak üzere toplam 46 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca tutuksuz yargılanan Abdulbari Tenik'e 12 yıl 6 ay, Resul Yıldız'a 11 yıl 6 ay, Aziz Çam'a 10 yıl hapis cezası verdi ve tutuklanmalarını kararlaştırdı.

PERVİN BULDAN KARARI PROTESTO ETTİ

Kararın açıklanmasından sonra Adliye Sarayı dışında görüşlerini bildiren BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, "Iğdır Belediye Başkanı halkın iradesiyle seçilmiş bir halk temsilcisidir, 9 yıla yakın bir ceza aldı. Bu da bugüne kadar bu insanların burada yargılanmasının formalite olduğunu gösteriyor. Bizde davaları formalite icabı izlemeye gidip geliyorduk,. karar başında beri belliydi. PKK'nın başlatmış olduğu eylemsizlik kararını sona erdirmesiyle birlikte içimizde bir umut gelişmişti. Belki bir adım atılır barış süreci başlar diye. Devlet barıştan, çözümden yana değil. Devlet ülkede savaşın devam etmesinden yanadır. Bugün burada verilen ceza, belediye başkanımıza verilen ceza bundan sonraki mahkemelere de örnek teşkil edecektir. Buradan bir kez daha devlet yetkililerine seslenmek istiyoruz. Barıştan, kardeşlikten, demokrasiden yanaysanız bu tavrınızdan bir an önce vazgeçin. Bu kararları gözden geçirin ve doğru kararı veriniz. Önümüzde KCK davasından yargılanan belediye başkanlarımız, siyasetçilerimiz var. Bu kararlarla devletin tutumu değişebilir. Burası da yine yargıtaya gider, bu karar yargıtay'da da değişebilir. Önemli olan vicdanların yüreklerin konuşmasıdır. Başbakana buradan açık şekilde şu çağrıyı yapmak istiyorum: Halk sokaklardadır. Halk belediye başkanını yanında görmek istiyor. Kendisine hizmet etmesini istiyor. Siz onları dört duvar arasına sokarak, kelepçeleyerek, ceza vererek halkı mücadelesinde yıldıramazsınız. Örnek olarak Tunus'u Lİbya'yı almalısınız. Kaddafi'ye, Mübarek'e yaptığınız çağrıyı kendinizde uygulamalısınız. Halkın taleplerine kulak ve ses vermelisiniz.Bu çağrıyı yaparak verilen kararı protesto ediyoruz. Karar Kürt halkının, Iğdır halkının yüreklerini acıtmıştır. Bu karardan bir an önce vazgeçilmesi ve geri dönülmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title