Haberler

İdrar Kaçırma Önemli Bir Toplumsal Sorun

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr.M.Ahmet Canbaz, idrar kaçıran hastaların yüzde 50'sinin sorunu doktorla paylaşmamasının, bunun da idrar kaçırmayı önemli bir toplumsal sorun haline getirdiğini belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. M. Ahmet Canbaz, idrar kaçıran hastaların yüzde 50'sinin sorunu doktorla paylaşmamasının, bunun da idrar kaçırmayı önemli bir toplumsal sorun haline getirdiğini belirtti.

Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. M. Ahmet Canbaz, idrar kaçırma (üriner inkontinans) hakkında bilgi verdi. Canbaz, idrar kaçırmanın kişilerde utanç ve özgüven kaybına yol açtığını, ekonomik yükün fazla olmasının, yaşam kalitesinde düşmeye neden olduğunu ve hastaların yüzde 50'sinin sorunu doktorla paylaşmamasının, idrar kaçırmayı önemli bir toplumsal sorun haline getirdiğini belirtti. İdrar kaçırmalarını, 'sosyal ve hijyenik bir problem olacak şekilde istemsiz idrar kaçırma' olarak tanımlayan Opr. Dr. M. Ahmet Canbaz, "Hastaların çekinmesi, utanması, idrar kaçırmasının yaşlılığın doğal bir sonucu olarak algılanması ve idrar kaçırmalarına tıbbi tedavinin iyi sonuç vermediği şeklinde ön yargılı olmaları nedeniyle gerçek prevalansını saptamak zordur" dedi.

İDRAR KAÇIRMA TİPLERİ

Urge inkontinans(sıkışma tipi) kişilerin idrar hissi geldiğinde tuvalete yetişemediğini söyleyen Dr. Canbaz,

"Aniden idrarı gelir ve bunu geciktiremez, hemen tuvalete yetişmek isterken kaçırır. Stres idrar kaçırmadan farklı olarak mesane kaslarının aşırı aktif ve duyarlı olmasından kaynaklanmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğunda neden bilinmemektedir" diye konuştu.

Opr. Dr. M. Ahmet Canbaz şu bilgileri verdi: "Öksürmek, hapşırmak, gülmek gibi karın içi basıncının arttırılması sonucunda idrar kaçırmanın oluştuğu durumlara' stres inkontinans' adı verilir. Kadınlarda idrar kaçırmanın en sık nedenidir ve idrar kaçıran kadınların yüzde 50-70'inde görülmektedir. Genellikle, kadınlarda geçirilen doğumlara veya yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilo da burada etkili bir faktör olabilmektedir. Hastalar hem stres hem de urge tipi idrar kaçırma şikayetlerine sahip olabilirler. Geçici inkontinans: Yaşlılarda sık olarak karşımıza çıkabilen, bunama, enfeksiyon, ilaç kullanımı, hareketsizlik, kabızlık ve bunlar gibi bir çok nedene bağlı olan durumlardır.

Taşma inkontinansı: Mesanenin kapasitesinin üzerinde dolarak taşması sonucu oluşur. Kadın hiçbir zaman idrar torbasını boşaltmadığı hissine kapılmaktadır. Diyabet, geniş pelvik ameliyatlar, omurilik yaralanmaları ve multible skleroz gibi bazı kas hastalıklarında sık görülür.

Devamlı İdrar Kaçırma: Sıklıkla idrar yollarının bir bölümü ve vajina arasında oluşan normal dışı açıklık nedeniyle devamlı idrar kaçırma oluşur."

EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. M. Ahmet Canbaz şöyle devam etti: "Sağlık durumu inkontinansla yakından ilişkilidir. Fiziksel mobilite kısıtlığı, nörolojik sorunlar, alt üriner sistem semptomları, respiratuar sorunlar, genital cerrahi öyküsü olanlarda inkontinans daha sıklıkla rastlanılmıştır. Diğer etmenlerse geriatrik inkontinans, aile öyküsü, hamilelik ve postpartum dönemde inkontinans, hormon kullanımı ve vajinal infeksiyonlarla ilişkili olanlardır."

İdrar kaçırma risk faktörlerine de değinen Dr. Canbaz, "Şişmanlık, yaşlanma-menopoz, birden fazla sayıda doğum yapmak, kronik öksürükle seyreden akciğer hastalığı/diyabet, idrar söktürücü ilaç kullanımı, çay ve asitli içecekler, nörolojik hastalıklar ve şeker hastalığı en önemli risk faktörlerindendir" dedi.

Bebeğin başı doğum kanalına yerleşmeden önce yapılan sezaryenin idrar kaçırma riskini azalttığını vurgulayan Canbaz, üç veya daha fazla sezaryen geçirenlerde risk oranının normal doğum ile benzer olduğunun altını çizdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title