Haberler

IBM, Hatay Arkeoloji Müzesi'ni Yine Gönüllü OrtaklarıyLa Sanal Ortama Taşıdı

Güncelleme:

IBM öncülüğünde bir gönüllülük girişimiyle hayata geçirilen projeyle, dünyanın en zengin mozaik koleksiyonlarından birine sahip Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki eserler sanal ortama taşındı.

16 Haziran 2011 tarihinde yüzüncü yaşını kutlayan IBM, 100. yılının en önemli projelerinden bir tanesini Hatay'da hayata geçirdi. IBM öncülüğündeki gönüllülük girişimi çerçevesinde, dünyanın en zengin mozaik koleksiyonlarından birine sahip Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaikleri, tarihi ve sanat eserlerini, Hatay'a ait diğer kültürel zenginlikleri dünyaya tanıtmak üzere bir sanal müze projesi oluşturuldu.

13 ay önce Antakya'da düzenlenen IBM Çözüm Ortakları Liderler zirvesinde gündeme gelen Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi, 15 Aralık 2011 tarihinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı bir törenle ziyaretçilerin kullanımına açıldı.

IBM Türk, Index Grup, Özyeğin Üniversitesi, Marjinal Porter Novelli, Kanguru Sanat, 32 Bit Bilgisayar Hizmetleri ve önde gelen fotoğraf sanatçıları Fatih Demirhan ve Sadık Üçok'un gönüllü destekleri ve Kültür Bakanlığı, Hatay Valiliği, Antakya Belediyesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen bu proje kapsamında şu ana kadar 72 mozaik, 18 adet heykel ve Hatay'a ait 10 adet kültürel mirasın fotoğrafları ve videoları çekilerek sanal müzeye aktarıldı.

360 derece görüntüleme seçeneği, bilgisayarlar için flash ve mobil cihazlar için HTML versiyonlar, tanıtım videoları ve fotoğrafları, kapsamlı envanter bilgileri, Türkçe ve İngilizce dil seçenekleri gibi özellikleriyle sanal müze projesi, tarihe damgasını vuran eserleri web sitesi üzerinden ziyaretçilerin kullanımına açtı. Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi projesinin altyapısı IBM yazılım ve donanımları üzerinde çalışıyor.

Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yapan Ertuğrul Günay projeyle ilgili olarak "Bugün Türkiye turizm açısından dünyanın ilk on ülkesi arasında yer alıyor. Bunda kültürler ve dinler arası diyalogu yaşatan Hatay'ın ve bu toprakların rolü büyüktür.

Şu anda Hatay Arkeoloji Müzesi dünyanın en büyük ve en zengin üçüncü mozaik müzesidir ve 2013'te yeni Hatay Arkeoloji Müzesi açıldığında alan olarak en büyük müze olacaktır. Geçmişi bilmek ve sahiplenmek bir ihtiyaçtır ve IBM'in Hatay'ın en önemli zenginliklerini dünyaya tanıtmak için öncülük ettiği Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi projesi çok özel ve anlamlı bir katkıdır. Bu projeyi tüm içtenliğimizle destekliyoruz" diye konuştu.

IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk "Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi üzerinden bu bölgenin eserlerinin tüm dünyayla paylaşılması fikri, IBM'in 100 yaşını kutladığı 2011 yılında hayata geçirilen ve dolayısıyla bizim için son derece önemli yeri olan bir girişimdir.

IBM'in yıllardır gönül verdiği kurumsal sosyal sorumluluk anlayışıyla da birebir örtüşen bir projenin ve Hatay'a verdiği desteğin aslında birden fazla ayağı vardır. Bunlardan bir tanesi de IBM teknolojisini ve uzmanlığını kullanarak, toplum için önemli alanlara öncülük etmeye ve gelişime katkıda bulunmaya odaklanan IBM Kurumsal Hizmet Gücü Programı'dır.

Geçen yıl ülkemizde çeşitli şehirlerde yürüttükleri başarılı çalışmalardan ötürü Özel Sektör Gönüllüleri Derneği'nden de ödül alan "IBM Kurumsal Hizmet Gücü Programı" için dünyanın değişik ülkelerinden ülkemize gelen IBM çalışanları, geçtiğimiz Ekim ayında Hatay bölgesinde kentin gelişimi ve turizmin teşvik edilmesi için çalıştılar. Tüm bu projeler, 73 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren IBM'in bu pazara olan bağlılığının son örnekleridir" diye konuştu.

Index Grup CEO'su Erol Bilecik ise "Antakya, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, köklü tarihi ile farklı toplulukların bir arada yaşamasına olanak tanımış bir kenttir. Şehir, sahibi olduğu dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi Hatay Arkeoloji Müzesi'nin kapılarını bu proje ile tüm dünyaya açarak geçmişin izlerini bugüne taşıyor ve küresel arenada adını duyuruyor.

Uluslararası birçok platformdan ziyaretçisi olan bu değerli kent müzesinin, yıllara dayanan güvenilir bir iş ortaklığı sürdürdüğümüz IBM ana sponsorluğunda, son teknolojik donanımlarla zenginleştirilmiş bir şekilde sanal ortamda insanlığın hizmetine sunulması bizleri gururlandırıyor.

Bir Antakyalı olarak bu projeye katılan herkesten daha farklı bir heyecan duyuyorum. Yeryüzünün dört bir yanında yaşayan herkes Antakya'da ortaya çıkan kültürel değerlere erişim hakkı kazanarak dokunabilecek olması beni mutlu ediyor" diyerek görüşlerini ifade etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title