Haberler

Hürriyet Treni Kars'ta

Kuruluşunun 60. yıldönümünü kutlayan Hürriyet gazetesinin "Hürriyet Hakkımızdır-Tren Özgürlüktür" projesi Kars'tan başlatıldı. Düzenlenen törene çok sayıda sanatçı katıldı. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yayınlanmasının da 60. yılı olması nedeniyle trene ''Hürriyet İnsan Hakları Treni'' adı verildi.

Bugüne kadar birçok önemli sosyal sorumluluk projesine imza atan Hürriyet gazetesi, bir lokomotif ve 11 vagondan oluşan Hürriyet İnsan Hakları Treni ile 40'dan fazla Anadolu şehrinde sanatçı, köşe yazarı ve aydınlarla halkı garlarda buluşturuyor. Bu önemli sosyal sorumluluk projesinin ilk adımı Kars'ta atıldı. Sabah saatlerinden itibaren Kars Garı'nda başlatılan etkinlikler renkli görüntüler eşliğinde devam etti. Tiyatro gösterileri, çocuklarla söyleşiler, resim ve oyuncak bölümlerinin de yer aldığı garda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Tiyatro vagonunda, Akbank Çocuk Tiyatrosu'nun, Işıl Kasapoğlu'nun yazıp yönettiği 'Masal Masal İçinde' adlı oyun oynandı. İnsan hakları sergisi, sohbet toplantıları, film gösterimi ve insan hakları eğitimleri verildi. Sergiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle insan hakları konulu sohbet toplantıları, 'Aile İçi Şiddete Son' eğitimi, Uluslararası Af Örgütü'nün insan hakları eğitimleri, film gösterimi, demiryolunun tanıtılması programları büyük ilgi gördü.

SANATÇILAR KARS'A AKIN ETTİ Projeye destek veren ünlü sanatçılar havayoluyla Kars'a geldi. Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'yla birlikte Kars'a gelen sanatçılar Demet Akalın, Okan Bayülgen, Yavuz Bingöl, Nükhet Duru, Ferhat Göçer, Gökhan Özen, Gülşen, Hande Yener, Öykü ve Berk'i Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu havaalanında karşıladı. Kültür Evi'nde dinlenen ve yöresel yiyeceklerden atıştıran sanatçılar daha sonra Kars Garı'na geçtiler.

KARS GARI BAYRAM ALANINA DÖNDÜ Garda düzenlenen törene, Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Aliybeyoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

TREN CUMHURİYET DÖNEMİNİN ÖZGÜRLÜK VE KALKINMA İKONUDUR Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Hürriyet Treni'ni Kars'ta görmek hatta 'Hürriyet Hakkımızdır' temasıyla bir sosyal projenin Kars'tan başlamasına tanık olmak Kars için, bir Belediye Başkanı olarak benim için son derece mutluluk verici bir olaydır. Hürriyet gazetesinin 60. yaşını kutluyorum. Bu projede tema olarak treni seçenleri alkışlıyorum. Zira, Türkiye'nin hatırlanabilir yakın tarihi, kalkınması, modernleşmesi deyim yerindeyse hep tren üzerinde taşınarak gelmiştir. Kurtuluş Savaşı sonrası bırakınız tarım için gerekli çelik saban ve diğer malzemeyi yapmayı toplu iğne bile üretemeyen bir ülkenin birden bire lokomotif yapmasını, ray döşemesini 'Mevsimsiz' bir özgürlük arayışı olarak görenler olmuştur. Ama tren o yıllarda gelişmenin, kalkınmanın motoru ve önemli bir simgesidir. İnşa edilen traversler, döşenen raylar kısa zamanda posta ve yolcuları bir önceki rayın bıraktığı yerden kanadını alarak Anadolu'nun her noktasında daha ileri bir uzaklığa ulaştırabilmenin bahtiyarlığını yaşatmıştır. Gelişmeler bağlamında Cumhuriyet'in düşünürleri hedefi şöyle ortaya koyarlar: En son iç şehre ray, en son kıyı şehre liman, en son köye yol. İşte tren bu yüzden erken Cumhuriyet döneminin özgürlük ve kalkınma ikonudur. Ülkenin sevinci de hüznü de trenlerde taşınmıştır" dedi.

TÜRKİYE'NİN İSTİKAMETİ DE HEP DOĞU'DAN OLMUŞTUR Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ise şunları söyledi:

"Bugün trenimizi Doğu'dan başlatıyoruz. Çünkü Türkiye'nin istikameti de hep böyle olmuştur, Doğu'dan olmuştur. 'Hürriyet hakkımızdır' treni önemli bir adımdır. Amacımız tüm çocuklara, Türkiye'de yaşayan tüm gençlere, kadınlara, azınlıklara ve bireyim diyen herkese haklarını öğretmek, haklarının olduğunu bilmeleri ve başkasının haklarına saygı göstermeyi öğrenmelerini sağlamaktır. Kız çocuklarımız Türkiye'de zorla evlendiriliyor. Bu oran ülkemizde yüzde 10'dur." TRENİ SEVEN HERKES TRENE BİNMİYOR Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, ''Türkiye'de treni halkımızın yüzde 98'i seviyor ama yüzde 2'si trene biniyor. Demek ki treni seven herkes trene binmiyor. Ama Hürriyet'i seven herkes Hürriyet'i alıyor. Demiryollarının kuruluşunda da kültüre hizmet eden, daha eski yıllarda elektrik yokken de jeneratör vagonlarıyla garlarda sinema gösterimi yapan, sanat gösterisi yapan tren, 2008 yılında, teknoloji çağında yeniden gündeme geldi. Yeniden garlarımızda tiyatrolar ve kültür hareketleri başladı. Tren devlet politikası haline geldi ve hızlı tren projeleri yapmaya başladık. Hızlı tren fabrikasını Türkiye'ye kurduk. Hızlı tren İstanbul-Ankara arası başladı. Konya'da şu anda yapılıyor ve Kars'a kadar gelecek. 24 Temmuz'da da Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün katılımıyla Kars'ta Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu projesinin de temeli atılacak. Bu, bizim çok çalıştığımız, rüyalarımızı süsleyen ve Avrupa'yı Asya'ya bağlayan bir projedir. Bu projenin de Kars'a hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bu program şu anda 7 bölgede ayrı ayrı telekonferansla dinleniyor. Trene sahip olma duygusunu daha da pekiştirerek her garda bunu uyguluyoruz" diye konuştu.

Vali Mehmet Ufuk Erden de, "Kars doğal ve tarihi güzellikleriyle çok zengin bir ilimiz. Atalarımız 900 yıl önce bu kapıdan Anadolu'ya girdiler. 'Hürriyet Hakkımızdır' treninin bu kapıdan bu kapıdan hareket etmesi aynı zamanda tarihi bir olaydır" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra trendeki etkinlikler ve sergiler gezildi.

(BA-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title