Haberler

Hükümet Sözcüsü Çiçek: Askerlerin Sivil Mahkemede Yargılanması Partilerin Mutabakatı ile Geçti (1)

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Askerlerin Sivil Mahkemelerde Yargılanmasının Önünü Açan Düzenleme ile İlgili TBMM Ayağının Sona Erdiğini Belirterek, "TBMM'den Geçmiştir, Yeterli Çoğunlukla Geçmiştir. Hatta Tartışılan Madde Açısından Bakarsanız; Herkesin Mutabakatı ile Geçmiştir. Tutanaklara Baktığımızda da Aksine Bir Durum Söz Konusu Değildir" Dedi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenleme ile ilgili TBMM ayağının sona erdiğini belirterek, "TBMM'den geçmiştir, yeterli çoğunlukla geçmiştir. Hatta tartışılan madde açısından bakarsanız; herkesin mutabakatı ile geçmiştir. Tutanaklara baktığımızda da aksine bir durum söz konusu değildir" dedi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Askerlerin sivil yargıda yargılanmasının önünü açan değişikliğe ilişkin Çiçek, hükümetlerin anayasaya aykırılığı değerlendiren kurumlar olmadıkları yanıtını verdi. Hükümetlerin bir tasarı hazırlarken hazırladığı tasarının anayasaya uygunluğunu dikkate aldığını anlatan Çiçek, "Buna rağmen muhalefet ya da Anayasa Mahkemesine götürmeye yetkili yargı makamları, Hükümet tarafından anayasaya uygun olduğu kanaati ile Meclis'e sevk edilen tasarı kanunlaşırsa, onu Anayasa Mahkemesine götürebilir. Uygunluk denetimini yapabilecek olan makam Anayasa Mahkemesidir" dedi.

-"TASARI HERKESİN MUTABAKATI İLE GEÇTİ"-

Söz konusu tasarı ile ilgili olarak televizyondaki tartışmaları izlediğini kaydeden Çiçek, konuyla ilgili kişisel kanaat diyenlerin yanı sıra, anayasaya uygun olduğunu ya da aykırı olabileceğini iddia edenlerin bulunduğunu vurguladı. Konunun Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelmesi halinde konunun ne ölçüde hukuken doğru olup olmadığının karar vereceğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

"İkincisi tabiatıyla bir konu yasalaşıncaya kadar bir takım evrelerden geçiyor. Tasarı, parti önergeleri değişikliklerin ile birlikte TBMM'deki devresi bitmiştir. TBMM tarafından şu an yapılabilecek herhangi bir şey yok. Artık Sayın Cumhurbaşkanının onayına sunulmuştur. Meseleyi anayasa, iç tüzük ve demin söylediğim usul açısından takip etekte fayda var. Bu tartışmalar teorik olarak yapılabilir ama pratikte yapılabilecek ne vardır diye baktığımızda bu tasarı TBMM'den geçmiştir, yeterli çoğunlukla geçmiştir. Hatta tartışılan madde açısından bakarsanız herkesin mutabakatı ile geçmiştir. Tutanaklara baktığımızda da aksine bir durum söz konusu değildir. Bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanı onaylar ya da onaylamaz, o kendi taktiridir. Anayasa Mahkemesine gider ya da gitmez, bu da bu işi Anayasa Mahkemesine götürecek makamların kendi takdiridir. Bununla ilgili yeteri kadar da konuşma yapıldığına inanıyorum."

-"İRTİCA EYLEM PLANI TARTIŞMALARI PEHLİVAN TEFRİKASI GİBİ OLDU"-

Gazetecilerin irtica eylem planı belgesi hakkındaki sorusuna ise Çiçek, konunun çok tartışıldığı ve yargı sürecinin devam ettiği yanıtını verdi. Çiçek, "Türkiye'nin en başarılı olduğu konu, bir konuyu en uzunca süre tartışması ve belli bir noktada nokta koymayı bilemememizdir. Tartışırız tartışırız, bu konuda 50 yıldır tartıştığımız konular var. Sanki dün gündeme gelmiş gibi tartıştığımız konular var. Konuyu eğer hukuk açısından bakacaksak hukuki süreç devam ediyor. Ve bu kürsüde ister başka vesilelerle ifade etmiş olmamıza rağmen hukuki sürecin devam ettiği noktada, hukuki süreci şu veya bu şekilde etkileyecek açıklamaları doğru bulmadığımızı defalarca açıklamıştık. Siz soruyorsunuz biz cevap veriyoruz, başlıyoruz pehlivan tefrikası gibi konuyu günlerce sürdürmeye. Bu sorduğunuz sorunun konuşulmadık ne yanı kaldı ben şahsen bilmiyorum" diye konuştu. Çiçek, konunun açık oturumlarda, meydanlarda, gazete sayfalarında, köşe yazılarında tartışıldığının altını çizerek "Ben konunu yeteri kadar konuşulduğunu düşünüyorum, buna eninde sonunda karar verecek olar yargı makamlarıdır" dedi.

-"15. MADDEYİ KONUŞMADIK"-

Bir gazetecinin, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin değiştirilmesine ilişkin görüş sorması üzerine Çiçek, maddeye ilişkin Bakanlar Kurulu'nda görüşme olmadığını söyledi. Çiçek, "15. madde ile ilgili Bakanlar Kurulunda görüşme yapmadık. Anayasa değişikliği, Bakanlar Kurulu meselesi değil, siyasi parti ve Meclis meselesi. Partinin yetkili organları ile konuşulur ve karar bağlanır. Biz, bu manada bir Anayasa değişikliği konusunu görüşmedik. Yani gerek görüyorsa partinin ilgili toplantısında görüşülür" diye konuştu. (ANKA) (SÜRECEK)

(ONR/BUN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title