Haberler

Hayvanlarınızı Susuz Bırakmayın

Güncelleme:

Adana'da veteriner hekim Pınar Mutlu, nemle birlikte hava sıcaklığının 40 derece hissedildiğini, güneşte kalan, susuz bırakılan kedi ve köpeklerin ölebileceğini söyledi.

Artan sıcaklardan insanlar kadar hayvanların da etkilenebileceğini belirten veteriner Pınar Mutlu, evcil hayvan sahiplerine uyarılarda bulundu. Vücutlarının yüzde 70'i su olan hayvanlarda sıvı kayıplarının geri dönüşümü olmayan hasarlara yol açabileceğini belirten Mutlu, suluklara günde 3- 4 kez su konulması gerektiğine dikkat çekti. Sıcak yaz günlerinde otomobilde bırakılan kedi ve köpeklerin sıkıntı yaşadığını hatırlatan Mutlu, "Hayvanlar su kaybettiği zaman sıcakta perişan oluyor. Suluklarına gün içinde mutlaka taze su konulmalı. Hatta suyun içine buz parçacıkları dahi atılabilir" dedi.

Mutlu, sıcak havalara bağlı hayvanların susuz ve sıcağa bağlı kalmaktan vücut dengelerinin bozulduğuna dikkat çekti. Mutlu, "Su kaybı vücut için çok büyük bir problem olur. Sıvı kaybında dolaşım ve iç denge bozulur. Buna bağlı olarak böbrek yetmezliği olabilir. Vücudun bütün dengesi bozulur. Bu yüzden de özellikle sıcakta çok su tüketmeleri gerekmektedir. Hayvanların vücutları terlemez, sadece ayaklarının altından terlerler. Özellikle köpekler balkonda ve otomobil içinde de kesinlikle tutulmamalıdır. Çünkü siz bıraktığınız zaman gölge olan balkona daha sonra güneş vurabilir. Hayvanınızı mutlaka güvende olduğunu düşündüğünüz bir alana bırakın" diye konuştu.

EVİNİZİN ÖNÜNE 1 KAP SU SOYUN

Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Nesrin Çıtırık ise hayvanlarında insanlar gibi sıcaktan etkilendiğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Çıtırık, herkesi evinin önüne, damına veya balkonuna bir kap içinde su koymaya çağırdı. Çıtırık şöyle konuştu:

"Biz insanlar sıcak havada nasıl bunalıyorsak, hayvanlarda aynı şekilde güneşten çok etkileniyor. Evinizin önüne koyacağınız bir kap suyla bir çok hayvanın hayatını kurtarabilirsiniz. Herkesi birkaç hayvanın canını kurtarmaya çağırıyoruz. Belediyelerin, Orman Bölge Müdürlükleri'nin, ilgili kurum ve kuruluşların kent merkezlerinde yaşayanların başıboş hayvanların dışında yabani hayvanlar için de daha fazla su yalakları yapmalarını istiyoruz. Hayvanların yaz aylarını biraz daha rahat geçirmeleri sağlanmalı. Bunun için vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Unutmayınız ki su her canlı için yaşamdır." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title