Haberler

Havaalanında "Aşağılama" Krizi

Güncelleme:

İsrail'e giden her Türk yolcu rutin olarak bütün kıyafetleri çıkarılıp, uzun ve aşağılayıcı bir soruşturmadan geçiyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynakları, son bir yılda Türk vatandaşlarının İsrail havaalanında "aşağılandıkları" gerekçesiyle düzinelerce şikayette bulunduklarını belirtirken, İsrail'e gelen neredeyse her Türk yolcunun rutin olarak bütün kıyafetlerin çıkartılması da dahil uzun ve aşağılayıcı bir soruşturmadan geçirildiğini söylediler.

Yedioth Ahronoth gazetesi ise, İsrailli yetkililerin Türkiye ile bağların daha da zarar görme olasılığından duydukları kaygıyı vurguladı.

Haaretz gazetesine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail Ben-Gurion Havaalanı'nda Türk yolcuların aşağılanmasına bir tepki bile olsa, İsrailli yolcuların gecikmesinin olağandışı olduğunu belirterek, "Son bir yılda Ben-Gurion Havaalanı'ndaki yetkililer tarafından aşağılandıkları gerekçesiyle Türk vatandaşları tarafından yapılan düzinelerce şikayet var" dedi.

Dışişleri kaynağı, "İsrail'e gelen neredeyse her Türk yolcu rutin olarak bütün kıyafetlerin çıkartılması da dahil uzun ve aşağılayıcı bir soruşturmadan geçiriliyor. Türkler diğer yolculardan ayrılıyordu" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, "Türkler bütün çantalarını açtıkları ve bir saat sorgulandıkları zaman bunun güvenlik ihtiyacı dolayısıyla olduğunu anlıyorlardı ancak elbiselerini çıkartmaları söylendiğinde bozuluyor ve onurları kırılmış hissediyorlardı"

Haberde, Alina adında İsrailli bir yolcunun ise, "Beni soydular, iç çamaşırlarımı indirdiler, bunu bir kadın memur yaptı ancak nazik değildi. İncelemeden sonra kıyafetlerimi bir tarafa fırlattı ve giyinmemi söyledi" dediği belirtildi.

Yedioth Ahronoth gazetesine göre de yetkililer Türkiye ile bağların daha da zarar görme olasılığından kaygı duyarken, Kudüs'ün Ankara'ya bölgedeki gerilimi düşürmek amacıyla mesaj göndermeye devam ettiğini söylediler. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title