Haberler

Hava Kuvvetleri'nde Nöbet Değişimi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Atanan Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Görevi Orgeneral Faruk Cömert'ten Devraldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, görevi Orgeneral Faruk Cömert'ten devraldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda düzenlenen devir-teslim törenine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Saime Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, eşi Özenç Özkök, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, emekli generaller, Ankara Valisi Kemal Önal, İstanbul Valisi Muammer Güler ile çok sayıda davetli katıldı.

Protokolün en ön sırasında oturan emekli Orgeneral Özkök'e, Başbakan Erdoğan ve Orgeneral Büyükanıt olmak üzere eski silah arkadaşları yakın ilgi gösterdi. Orgeneral Büyükanıt, Özkök'ü gördüğünde yanaklarında öptü. Erdoğan ise tören sonunda elini Özkök'ün omuzuna koyarak sıcaklık gösterdi.

Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Orgeneral Cömert'in emeklilik kararnamesi ve özgeçmişinin okunması ile Orgeneral Babaoğlu'nun atama kararnamesi ve özgeçmişinin okunmasıyla başladı.

VEDA KONUŞMASI

Bir veda konuşması yapan Orgeneral Cömert, Türk Hava Kuvvetleri'nde yaşanan dönüşüme dikkat çekerek, bu kapsamda, öncelikle hava ve uzay gücünün düşünsel alt yapısının ele alındığını, son askeri strateji ve uygulamaların gözden geçirildiği ve hava kuvvetlerinin yeni doktrin döküman sisteminin oluşturulduğunu söyledi.

Hava Kuvvetlerinde en önemli ve öncelikli yatırımı insana yapılan yatırım olarak gördüklerini dile getiren Orgeneral Cömert, havacı personeli, emsallerinden üstün kılacak sürekli yeni eğitim modeliyle, erinden generaline kadar tüm personelin eğitiminin, meslek yaşamı boyunca sürmesinin öngörüldüğünü söyledi. Bu yeni eğitim modelinin, son derece modern bir bilgisayar ağı sayesinde yurdun en ücra köşelerindeki birliklere kadar ulaşıldığını anlatan Cömert, şunları söyledi: "Böylece tüm personelimiz, görev

yerlerinden ayrılmadan, uzaktan verilen eğitimleri takip edebilmektedir. Örneğin Batman ve Van'da görevli personelimizin mesleki gelişim eğitimleri, İzmir'deki Hava Teknik Okullar Komutanlığı'ndan yüksek lisans ve doktora eğitimleri ise İstanbul'daki Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü'nden eş zamanlı verilebilmektedir. İleride tüm bu faaliyetleri çatısı altında toplayacak Hava ve Uzay Üniversitesi'nin kurulması, hava kuvvetlerimizin eğitim hamlesinde bir diğer dönüm noktası olacaktır. Son dönemde,

Hava Kuvvetleri Karargahı teşkilat yapısı yeniden düzenlenmiş, bu kapsamda Yeni Hava Kuvvetleri harekat merkezi açılmıştır. Bu yeni merkez, barış zamanındaki askeri havacılık faaliyetlerini ve savaş zamanı harekatımızı, modern bir hava kuvvetleri olmanın gerektirdiği yapı ve işleyiş içerisinde sevk ve idare edebilmemize imkan sağlayacaktır."

İLK MİLLİ UYDUMUZU 2012'DE UZAYA FIRLATMAYI PLANLIYORUZ

Orgeneral Cömert, Hava Kuvvetlerinin sevk ve idaresi açısından bir diğer önemli proje olan Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi projesine de son iki yılda hız verildiğini bildirdi. Cömert, "Gururla ifade etmek isterim ki, pek çok açıdan ABD hava kuvvetlerinden de ileri düzeyde bir otomasyonu hedefleyen, hava kuvvetleri bilgi sistemi projesi, ülkemizde otomasyon alanında başlatılan en büyük projelerden biridir" dedi. Orgeneral Cömert, birçok alanda canlı kullanıma geçilen bu projeye gelecekte envantere girecek

JSF ve A-400m gibi uçakların entegrasyon çalışmalarının da devam ettiğini hatırlattı.

Orgeneral Cömert, teknik nedenlerden kaynaklanan kazaların önüne geçmek ve uçuş emniyetini artırmak amacıyla F-4, F-5 ve F-16 uçak motor revizyonlarının gelişmiş ülkelerin standartları ile paralel olacak şekilde başlatıldığını, bu revizyonlar tamamlandığında Türk uçaklarının dünya standardında olacağını ve daha emniyetli olarak uçurulabileceğini söyledi.

Gelecekte, hava gücü kadar uzay gücünün de önem kazanacağına işaret eden Orgeneral Cömert, şöyle konuştu: "Bu anlayıştan yola çıkılarak, ilk keşif uydumuzun 2011 yılında, tamamen yurt içinde üretilecek ilk milli keşif uydumuzun ise 2012 yılında uzaya fırlatılması yönünde planlama yapılmıştır."

Orgeneral Cömert, son dönemde, geleceğin modern ve güçlü hava gücünün unsurları arasında yer alacak; temel eğitim uçağı tedarik sözleşmesinin imzalandığını, en son sistem ve silah teknolojilerine sahip müşterek taarruz uçağı-JSF'in tedarik kararının alındığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Şu an sahip olduğumuz F-16'lardan daha uzun menzile ve daha gelişmiş sistemlere sahip 30 adet F-16 Blok 50+ uçağının tedarik kararına imza atılmıştır. Tüm bu kararlar, Hava Kuvvetlerinin güçlü ve parlak geleceği

için önemli yatırımlar olmuştur"

Orgeneral Cömert, Türk pilotlarının kazandığı yeteneklerle, tedarik süreci devam eden ve uzaktan atılabilen modern silahlarla birlikte düşünüldüğünde; Türk Hava Kuvvetleri'nin savaşı 24 saat sürdürebilme yeteneği ve gece düşmanın odasının penceresinden içeri girebilen hassasiyetteki silahlarıyla, caydırıcı ve prestijli bir güç olarak ülke politikalarının uygulanmasında öne çıktığını ve kendisini hızla çağın gereklerine adapte edebildiğini anlattı.

Orgeneral Cömert, Türkiye'nin, dünya üzerindeki konumu, tarihten gelen güçlü devlet birikimi, kültürel zenginliği, doğal kaynakları ve dinamik insan gücü ile fark edilenden çok daha güçlü bir ülke olduğunu söyledi. Cömert, "Bu potansiyel güç harekete geçirilebilirse kısa bir zamanda dünyanın en güçlü ülkeleri tarafından dahi sözü dinlenen bir ülke olmamız mümkündür" diye konuştu. "Bu konuda bizler için en büyük engel, tüm farklılıklarımızı vatan sevgisi potasında bir türlü eritememek ve birbirimizi

yeteri kadar anlamaya çalışmamaktır" diyen Cömert, sözlerine şöyle devam etti: "Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında ve vatan sevgisinin bütünleştirici atmosferinde; demokratik olgunluğumuzu pekiştirdiğimizde, birbirimizden kuşku duymak yerine birbirimizi daha iyi anlamaya çalıştığımızda, sorunlarımızı açık yüreklilikle konuşarak, düşüncelerimizin farklılığından kaynaklanan dinamizmi harekete geçirebildiğimizde, terörün son bulması ve yaşam standardımızın yükseltilmesi de dahil ülkemizin bütün

problemlerinin üstesinden gelmemiz hiç de zor olmayacaktır. Bu konuda, özellikle devletin üst kademelerinde bulunan herkese büyük görevler düştüğüne inanıyorum."

CÖMERT'İN AİLESİ AĞLADI

Orgeneral Cömert, konuşmasını, "Görevime başlarken söz verdiğim gibi, sahip olduğum makamın yetki ve olanaklarını, şahsım, ailem ve yakın çevremin çıkarları için asla kullanmadım ve etik yeminime daima sadık kaldım. Sahip olduğum tüm otoriteyi, ülkem ve ulusuma daha iyi hizmet etmemin çok önemli bir fırsatı olarak değerlendirmeye çalıştım" sözleriyle bitirdi.

Orgeneral Cömert'in konuşması sırasında duygusal anlar yaşandı. Cömert'in veda konuşması esnasında eşi Özay Cömert ve çocukları gözyaşlarına hakim olamadılar. Özay Cömert, sık sık mendille gözyaşlarını sildi.

ORGENERAL BABAOĞLU'NUN KONUŞMASI

Konuşmasının ardından komutanlık forsu indirilen Orgeneral Cömert, daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı amblemini Orgeneral Babaoğlu'na taktı.

Komutanlık forsunun göndere çekilmesinin ardından bir konuşma yapan Orgeneral Babaoğlu da, "Bu şerefli ve yüce göreve beni layık gören komutanlarıma, büyüklerime, beni bugünlere getiren milletime, devletime, yetiştirilmemde emeği geçen aileme, öğretmenlerime, komutanlarıma ve birlikte görev yaptığım tüm Türk Silahlı Kuvvetler personeline şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini, uzun yıllar birlikte görev yaptığı, kanat ve kader arkadaşlığı yaptığı Orgeneral Faruk Cömert'ten almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Orgeneral Babaoğlu, "Kendilerine şükran borçluyuz. İzninizle, şahsım, eşim ve tüm hava kuvvetleri personeli adına kendilerine ve sayın eşleri Özay Cömert hanımefendiye yeni hayatlarında sağlık ve mutluluklar diliyorum" dedi.

Bugün, soğuk savaş döneminden farklı olarak, simetrik ve asimetrik niteliğe sahip, değişik boyutlarda geniş bir tehdit yelpazesi ile karşı karşıya olunduğunu anımsatan Orgeneral Babaoğlu, bu tehditlere karşı koyabilmenin, ulusun hak ve çıkarlarını her koşulda koruyabilmek için sahip olduğu ayırt edici özellikler nedeniyle etkin bir hava gücüne ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Hava gücünün en önemli unsuru olan Türk Hava Kuvvetleri'nin bu ihtiyaca cevap verebilecek seviyeye büyük ölçüde ulaştığını anlatan Babaoğlu, şunları kaydetti: "Bugün hava kuvvetlerimiz, dünya havacılığı içinde müstesna bir yerdedir. Kurulduğu günden beri, hızı her gün biraz daha artan teknolojik gelişmelere paralel olarak kendini sürekli yenileyerek çağdaş ve güçlü bir kuvvet konumuna gelmiştir. Komuta etmek bahtiyarlığına erdiğim, bu gücü daha da yüceltmeyi, teslim aldığım bu kutsal görev bayrağını

daha da yükselterek teslim edebilmeyi, asker olarak ettiğim yeminin gereği sayıyorum. Modern teknoloji ürünü silah sistemleri ile teçhiz edilmiş hava kuvvetlerimiz, yüce milletimizin destekleri ile daha modern ve çağın gerektirdiği silah ve teçhizata sahip olmaya devam edecektir. Ancak tek başına bu yeterli değil. Modern silah sistemlerini, üstün nitelikli, iyi eğitilmiş personel ve etkin bir yönetim sistemi ile bütünleştirmenin gereği vardır."

Orgeneral Babaoğlu, ülkeye yönelik her türlü tehdidi sürekli ve yakından takip edeceklerini, şartlar ne olursa olsun tehdidin üstesinden gelecek tedbirleri üretme gayreti içinde bulunacaklarını ifade ederek, "Ne zaman ve hangi şartta görev alacağımızın önceden ve açık bir şekilde bilinemeyeceği gerçeğinden hareketle daima göreve hazır olacağız" dedi.

Orgeneral Babaoğlu, "Görevimizi yaparken örneğimiz Ulu Önder Atatürk, rehberimiz O'nun ilke ve devrimleri ile bitmek tükenmek bilmeyen çalışma azmi ve engin vatan sevgisi olacaktır. O'nun aydınlattığı yoldan ayrılmayacağız" ifadelerini kullandı.

Törenin sonunda, Orgeneral Cömert'e Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı, Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı şiltleri takdim edildi.

(TAN-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title