Haberler

Hasanoğlan'a '17 Nisan Halk Kütüphanesi'

Türkiye Cumhuriyeti'nin 15

Türkiye Cumhuriyeti'nin 15. köy enstitüsünün kurulduğu Hasanoğlan, yeni il halk kütüphanesine kavuştu. İsmini köy enstitülerinin kurulduğu 17 Nisan 1940 tarihinden alan kütüphanenin Elmadağ Belediye Başkanlığı tarafından tahsis edilen binasının onarımı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediye tarafından gerçekleştirildi.

Hasanoğlan 17 Nisan Halk Kütüphanesinin açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şenay Başer, Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula, vatandaşlar ve çevre okullardaki öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Başer, bilgi edinmenin yolunun kitap okumaktan geçtiğini, herkesin bilgiye olan ihtiyacını karşılamak amacıyla Bakanlık olarak kütüphanelerin yaygınlaştırılmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Hasanoğlan'ın, Türkiye'nin 15. köy enstitüsünün kurulduğu yer olması nedeniyle önemine işaret eden Başer, buraya yerleşen köy enstitüsü öğrencilerinin imece usulü inşa ettiği binadaki köy enstitüsünde başarılı çalışmalara imza atıldığını belirtti.

Kütüphanenin bu yönüyle de anlamlı bir konumda bulunduğunu anlatan Şenay Başer, 2004 yılında Hasanoğlan'a yaptıkları ziyarette kütüphane binasını da gördüklerini söyledi. Kütüphaneden bazı kitapların çalındığı, kiminin de hasar gördüğü şikayetlerinin kendilerine iletildiğini aktaran Başer, daha sonra Hasanoğlan'da okulu ziyaret ederek orada kütüphaneye ilişkin talepleri değerlendirdiklerini kaydetti. O dönemde köy enstitülerinin kurulduğu alanı da gezdiklerini ifade eden Başer, daha sonra Hasanoğlan'da bir kütüphane binasına ihtiyaç duyulduğu sonucuna vararak Elmadağ Belediyesince tahsis edilen binanın onarımının başlatılmasının kararlaştırıldığını belirtti. Binanın tepeden tırnağa yenilendiğini dile getiren Başer, kütüphaneye kitap bağışlayan hayırseverlere de teşekkür etti.

- 'PARKLAR ESKİR AMA KİTAPLAR ESKİMEZ'-

Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin de kütüphanelerin, değerli eserlerin muhafaza edilmesi konusunda tarih boyunca önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Hasanoğlan 17 Nisan İl Halk Kütüphanesinin belediye ve Bakanlığın iş birliğiyle hizmete açıldığını ifade eden Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol çerçevesinde Elmadağ'da bir kültür merkezinin de temelinin atılacağını bildirdi.

Kütüphanenin, halkın da talepleri göz önünde bulundurularak hizmete açıldığını dile getiren Şahin, 'Bir hanımefendinin bana bir notu vardı, 'Başkanım, parklar eskir, oyuncaklar kırılır ama kitaplar hiç eskimez' demişti. Gerçekten de kitaplar hiç eskimiyor. Onun için bu kütüphaneyi açtık' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula ise köy enstitülerinin Türkiye'nin kurucu ruhunu, uzak görüşünü yansıtan önemli kurumlar olduklarını ifade etti.

Köy enstitülerinden birine ev sahipliği yapan Hasanoğlan'da bu kütüphanenin açılmasının anlamlı olduğunu dile getiren Kula, 'Bu küçük kütüphane, bir şeylerin başlangıcı olsun ve buradaki kitaplar çok kişiye ulaşsın istedik. Bu kütüphane gelişir ve güzelleşirse, insanlar ne kadar çok kitaba ulaşırsa o kadar büyür' diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Klasik Türk Müziği topluluğundan sanatçıların Türk müziği eserlerini yorumladığı törende, daha sonra kütüphanenin açılışı küçük bir kız öğrenci ile yetkililer tarafından gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Anayasa değişikliği çalışmaları nedeniyle törene katılamadığı belirtildi. (BUR-ARF-ARD) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title