Haberler

Hanefi Bostan: "Yüksek Lisans Öğrencilerinin Sevk Tehirleri ile İlgili Mağduriyetleri Giderilmeli"

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Yüksek lisans öğrencilerinin sevk tehirleri ile ilgili mağduriyetleri giderilmelidir” dedi.

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, "Yüksek lisans öğrencilerinin sevk tehirleri ile ilgili mağduriyetleri giderilmelidir" dedi.

Bostan, anayasanın 10. maddesi gereğince herkesin kanun önünde eşit olduğunu vurgulayarak, "Bu hükme rağmen yüksek lisans öğrencilerine haksızlık yapıldığı sendikamıza yapılan başvurulardan anlaşılmaktadır. Nitekim yüksek lisans öğrencilerinin askerlik tehir işlemlerinin yürürlükte bulunan kanun maddelerine aykırı olarak yapılmadığı ortaya çıkmaktadır. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 46. maddesine göre öğrenciler kayıt yenileme işlemlerini gerçekleştirdikleri takdirde öğrencilikleri devam eder. Öğrencilikleri devam edenlerin askerlik sevk tehirleri 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 35/E-2 maddesi ve Askerlik Sevk Tehiri Yönetmeliği'nin 12. maddesine göre yapılmaktadır. İlgili kanun ve yönetmeliğe göre 'Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir.' Yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile ilgili hüküm de şöyledir: 'Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların, bağlı oldukları bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi herhangi bir bakanlığa bağlı veya ilgili bakanlığı bulunmayan kurum personeli ile staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların ilgili kurum amirinin teklifi üzerine 35 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar askere celp ve sevkleri tehir edilebilir.' Görüldüğü üzere öğrencilerin sevk tehirleri lisans seviyesinde 29. yaşın sonuna, yüksek lisans ve doktora programlarında da 35. yaşın sonuna kadar ertelenebileceği hükme bağlanmıştır. Ancak bu kanun maddesine rağmen yüksek lisans öğrencilerinin sevk tehir işlemleri yapılmamaktadır" diye konuştu.

Aynı kanun hükümlerine tabi olan ve aynı maddelere göre işlem görmesi gereken "doktora" ve "yüksek lisans" öğrencilerinin farklı bir muameleye tabi tutulmalarının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Bostan, "Yüksek lisans öğrencilerinin askere sevk tehirleri ilgili enstitülerce teklif edilmesine rağmen Asker Alma Dairesi Başkanlıkları tarafından ret edildiği görülmektedir. Yüksek lisans öğrencilerine reva görülen bu haksızlık ortadan kaldırılarak mağduriyetlerini bir an önce giderilmelidir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title