Haberler

Gürcistan'dan "Abhazya Seçimlerine" Tepki

Gürcistan hükümeti, ülkeden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da yapılan sözde parlamento seçimlerine tepki gösterdi.

Gürcistan hükümeti, ülkeden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da yapılan sözde parlamento seçimlerine tepki gösterdi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, yazılı açıklamasında, Abhazya'daki parlamento seçimlerinin yasa dışı bir eylem olduğunu vurgulayarak seçimlerin Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik saldırganlıklarını meşrulaştırma girişimi olduğunu savundu.

Rusya'nın kontrolündeki Gürcistan topraklarından nüfusun büyük kısmının göç ettiğine ve geriye dönmelerine izin verilmediğine işaret ederek bu koşullarda seçim yapılmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Margvelaşvili, "İşgal edilmiş topraklarda etkili kontrolü yapabilecek tek yabancı devlet Rusya iken burada vatandaşların özgür iradesinden bahsetmek mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Rusya Gürcistan topraklarını ilhak etmeye devam ediyor

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı da Abhazya'da yapılan sözde seçimlere tepki gösterdi.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, işgal edilmiş topraklarda herhangi bir seçim veya referandumun kabul edilemez olduğu ve bu yasa dışı eylemin yasal sonuçlar getirmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, sözde seçimin, Gürcistan devletine karşı yapılan etnik temizliği, askeri müdahaleyi, işgali ve Rusya'nın saldırganlığının sonuçlarını meşrulaştıracak bir eylem olduğu ifade edildi.

Sözde seçimin Gürcistan topraklarının ilhakına doğru atılan bir adım olduğu savunulan açıklamada, Rusya'nın 12 Ağustos 2008'de imzaladığı ateşkes anlaşmasına uymadığı ve işgal edilmiş topraklarda yoğun askeri faaliyetlerini sürdürdüğü vurgulandı.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden bölgelerde yaşayan vatandaşların insan haklarının sürekli ihlal edildiği, bu topraklardan sürülenlerin evlerine dönemedikleri belirtilen açıklamada, uluslararası ortaklara bölgedeki durumu değerlendirme çağrısı yapıldı.

Seçimler

Gürcistan, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO, ABD, Japonya ve diğer uluslararası ortakların tepki gösterdiği seçimlerde "Aynar", "Amtsakhara", "Forum Narodnaya Yedintstva" ve "Narodnaya Forum Za Spravedlivosti Razvitiya" adlı partiler parlamentodaki 35 koltuk için yarışıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Gürcistan Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title