Haberler

Gümüşhane Valisi Salihoğlu:

Gümüşhane Valisi Salihoğlu: 'Engelli Yurttaşlarımıza İyi Bir Yaşam Sağlamak Onlara İmtiyaz Değil, Sosyal Devletin Görevidir'

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane'de hayata geçirdiği 'Engel Bizde Değil Bize Destek Olmayanlarda' ve 'Eğitim Her Engeli Aşar' projeleri dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül tarafından ödüllendirildi.

Vali Salihoğlu, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan çalışmanın değerlendirilerek 18 il valisinin ödüle layık görüldüğünü belirterek, 'Sembolik olarak verilen bu ödül içerisinde valiliğimiz de bulunmaktadır. Bu onur verici ödülü hanımefendinin elinden Çankaya Köşkü'nde almaktan büyük mutluluk duyduk' dedi.

Ödülün manevi değeri yanında teşvik edici de olduğunu ifade eden Salihoğlu, 'Bu ödül bizim için ayrıca teşvik edici manevi bir ödüldür. Kendilerine bu vesileyle yoğun çalışmalarından dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca milletvekilimiz sayın Lokman Ayva da bu konuda gayret içerisindedir. Kendileri valiliğimiz ve bir sivil toplum kuruluşunun ortaklaşa düzenlediği engelliler şenliğine katılarak bizleri ayrıca onurlandırdılar. İlimizi ziyareti, bizi teşvik etmesi açısından da önem taşıyor. Kendisine de ayrıca teşekkür ediyorum. Engellilerle ilgili çalışan herkes kutsal bir görev yapıyor' diye konuştu.

Engelliler için yapılan çalışmaların kamuoyu önünde yapılmasının bir kısım engelli yurttaşları rencide ettiğini dile getiren Salihoğlu, 'Bu nedenle onlarla ilgili yapılan çalışmalar kendileri istediği takdirde basına ve medyaya verilmelidir. Onlar nasıl istiyorsa ona göre hareket etmek durumundayız. Bu nedenle engellilerle ilgili yapılan çalışmalar genel çerçeve içerisinde oluyor. Fotoğraflayarak o kişileri basın önünde tanıtmak bizim ölçülerimize uymuyor. Onların özel hayatlarıyla ilgilidir, kişiliklerinin zerre kadar incinmesine de müsaade etmeyiz. Bunun da bilinmesinde fayda var' dedi.

Türkiye'de nüfusun yüzde 12.9'unun engelli olduğunu bildiren Salihoğlu, şöyle devam etti:

'İlimizde de bu oran üzerinden değerlendirme yaptığımızda 15 bin dolayında engelli vatandaşımızın olduğu ortaya çıkıyor. Ancak bunların bir kısmını kendileri gizliyor, aileleri gizliyor. Engelin tanımını bilmiyor. Böylece Türkiye oranının daha altında engelli vatandaşımızın olduğu ortaya çıkıyor. İlimizde ilgili kurumlarımız tarafından yapılan çalışma sonrası engelliler haritası çıkardık. Hepsi tek tek adresleri ile tespit edildi. Dolayısıyla yarın bir doğal afet anında, yangın anında, herhangi bir durumda bu yurttaşlarımıza nasıl ulaşılacağı imkanlarını belirlemiş olduk. Bu engellilerimizin engel durumlarını ortadan kaldırmak, onların engellerine uygun bir yaşam ortamı oluşturmak, kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, tüm insanlığın görevidir.'

Kentte 25 engelliye evinde bakım hizmeti sunduklarını vurgulayan Salihoğlu, 'Evde bakım hizmeti kapsamında Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce bin kadar engelli vatandaşımıza asgari ücret kadar aylık ödeniyor. İlçelerimizde engellilerin nasıl eğitileceği konusunda çeşitli konferanslar düzenledik. Milli eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler müdürlüğü eğitimlerini sürdürüyorlar. Umuyorum bu çalışmalarımız engelli yurttaşlarımızı mutlu ediyordur' diye konuştu.

- 'İMTİYAZ DEĞİL'-

Salihoğlu, engelli yurttaşlara iyi bir yaşam sağlamanın imtiyaz olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

'Engelli yurttaşlarımıza iyi bir yaşam sağlamak onlara imtiyaz değil, sosyal devletin görevidir. Bazıları yapılan bu çalışmaları engellilere bir imtiyaz olarak değerlendirmektedir. Bu yanlıştır. Uzun boylu bir insana evdeki kapılar nasıl yüksek yapılıyorsa, engelli vatandaşımıza da yaşayabileceği ortamı sağlamak zorundayız. Engelli vatandaşlarımızın yaşam koşullarına uygun fiziki ortam oluşturmak devletin asli görevlerindendir, onlara tanınan bir ayrıcalık değildir. Pozitif bir ayrımcılık da değildir. Onlar bu ülkenin yurttaşı olduğuna göre, devlet bu yurttaşlarının ihtiyaçlarını, fiziki ihtiyaçlarını yerine getirmek zorundadır.'

Vali Salihoğlu, geçen yıl başlattıkları 'Engel Bizde Değil Bize Destek Olmayanlarda' projesinin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde sürdürüldüğünü belirterek, engelli gençlerin burada eğitim gördüklerini ve fiziki durumlarına uygun spor yaptıklarını sözlerine ekledi.

(ÖZ-ORH-NÖZ) - GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title