Haberler

Gözler Dilovası'na Çevrildi

"Doğum Yapmış Annelerin Sütünde Bile Ağır Metal Var" Açıklaması Dikkatleri Bölgeye Çevirdi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun yaptığı bilimsel araştırmalar sonunda "Dilovası'nda doğum yapmış annelerin sütünde bile ağır metal var" açıklaması dikkatlleri bölgeye çevirdi

ÇEVRECİLERİN GÖZÜ DİLOVASI'NDA

Demir Çelik, Kimya, Boya ve Petrol tesisleri başta olmak üzere yüze yakın sanayi kuruluşunun konut alanlarıyla iç iye girdiği, kanserden ölüm oranının dünya ortalamalarının 30 kat üzerinde olduğu anlaşılan Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde, doğum yapan anne sütünde bile ağır metale rastlanması çevrecileri yeniden harekete geçirdi. Dilovası sakinlerinin ise bu durumu bildikleri halde "Önce ekmek" deyip hemen her evde kanser hastası olmasına rağmen bu hastalığı kader olarak kabul ettikleri ortaya çıktı. 2006 yılında TBMM'de kurulan araştırma komisyonunda görev yapan Kocaeli eski milletvekili ve CHP Genel başkan Yardımcısı İzzet Çetin ise, her şeyi tesbit ettiklerini, ancak kmomisyonun yaptırım gücü olmadığını belirtirken, vurdumduymazlık nedeniyle tehlikenin daha da büyüdüğünü söyledi.

YILLARIN İHMALİ

Yılların ihmali nedeniyle hazine arazilerinin de işgaline göz yumulması sonucu Dilovası ilçesinde iç içe giren sanayi kuruluşları ile konut alanları burada yaşamı tam anlamıyla cehenneme çevirdi. İzmit ile Gebze arasında çanak şeklindeki bir arazide kurulu bulunan, denize kıyısı da olan Dilovası'nda fabrikaların bacalarından çıkan ağır metal partikülleri, gazlar ve diğer atık dumanları bölgenin üzerine kabus gibi çöküyor.

TEM VE D-100'DEN GEÇEN SÜRÜCÜLER DE YUTUYOR

Tam ortasından geçen TEM Otoyolu ile D-100'de seyreden araçlardaki sürücü ve yolcular da buradan geçerken birbirine karışmış gaz kokularını camlar kapalı olduğu halde kalorifer ve havalandırma aracılığıyla hissedip isyan ediyor. Dilovası'nda oturan veya burada çalışan sakinler ise gün boyu bu ağır metal partiküllerini ve salınan gazları yutup soluyor.

TBMM KOMİSYON ARASTIRMASI NE OLDU

Burada yaşayanların "Zehirovası" veya "Kanserovası" olarak da adlandırdığı Dilovası'ndaki bu durumu en iyi bilenlerden biri de şu anda CHP Genel Başkan Yardımcısı olan 22. dönem CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin. Buradaki yaşananlarla ilgili olarak AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar ile birlikte TBMM'de "Dilovası Araştırma Komisyonu" kurdurtan İzzet Çetin, kendisinin de görev aldığı 12 milletvekilinden oluşan üyelerle birlikte Dilovası'nda geniş araştırmalar yapılmasını sağladı. Bunun sonuçlarıyla ilgili olarak görüşünü aldığımız İzzet Çetin şunları söyledi:

"KOMİSYONA RAĞMEN DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI"

"2006 yılında AK Parti milletvekili Eyüp Ayar ile birlikte çalışma yaparak Dilovası'ndaki bu durumu araştırmak için TBMM'de komisyon kurdurttuk. Burada günlerce araştırmalar yaptık. Sanayi kurulaşlarını, Dil Deresi'ni, Çolakoğlu ve Diler Demir'in, boya ve kimya fabrikalarının tamamını gezdik. Buradaki korkunç kirliliği tesbit edip raporlar hazırladık. Fakat komisyonun bir yaptırımı yoktu. Değişen bir şey olmadı. Tam aksine üzerine yenileri konuldu. Orada Ormanlar yok edildi, yeni fabrikalar kuruldu. Sadece orayla da kalmadı. Soluşan onradan kurulan Organize Sarnayi Bölgesi atıklarını çevreye boşaltıp daha da zarar verdi. Sanayi de olacak ama insan da yaşayacak. malesef Dilovası'nda yaşanan acı bir gerçek"

ANNE SÜTÜNDE AĞIR METAL

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun yaptığı bir dizi bilimsel araştırmalar sonunda "Dilovası'nda doğum yapmış annelerin sütünde bile ağır metal var" şeklindeki açıklamaları burada yaşananları bir kez daha gündeme getirirken, çevrecilerin tüm dikkatleri buraya çevrildi.

Kocaeli'de 50 civarında sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan Kocaeli Çevre Platformu'nun yanı sıra CHP Kocaeli Çevre Komisyonu da burada araştırma yapıyor. Bu bölgede 6 aydır inceleme yapan komisyon üyeleri Dr. Müzeyyen Tan, Dr. Fatih Çağlar ve Ersin Ergün bölgede iginç tesbitlerde de bulundular. Dr. Tan, Dilovası'nda konuştuğu kadınların buradaki kanser vakalarının yaygın olduğunu, anne sütlerinde ağır metale rastlandığını gazete ve TV haberlerinden öğrendiklerini belirterken, "Ancak kadın ve erkeklerin tek derdi geçim derdi. Bizler bunları söylediğimizde, 'Her yerde kanser var', 'Kader neyse o olur' veya 'Bunları bizi buradan atmak için uyduruyorlar" şeklinde yaklaşımda bulunuyorlar. Dilovası'nda yaşayan insanlar öncelikle karınlarını doyurmanın derdinde" dedi.

ÖNCE EKMEK KAVGASI PEŞİNDELER

Komisyon üyesi Dr. Fatih Çağlar ise Dilovası'nda yaşayanların hem iş hem yaşam derdinde olduklarını söyleyerek, "İnsanlar hem iş hem yaşam derdindeler. Ekmek kavgası, yaşam kavgası burada yaşayanlar için ön plana çıkmış. Çevre ikinci planda kalıyor. "dedi.

BURADA YAŞAYANLARIN SAĞLIKLARI BOZULDU

Bölgede bir çok ağır kirli sanayi ve depolama tesisi olduğunu söyleyen Fatih Mahallesi sakinlerinden Şeref Düzgün, "Benim nefes darlığı ve bir çok rahatsızlığım var. Burada yaşayan mahalle sakinlerinin çoğu kirlilikten hastalandı. Biz buradan gitsek bile buraya başka sanayi kuruluşları gelecektir. Bizim buradan gitmemiz çözüm değil. Buraya kirli sanayiyi getirmemeleri gerekiyor." diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİ DE GELİYOR

Dilovası'ndaki bu son tesbitlerin ardından CHP'nin de milletvekillerinden oluşan bir araştırma komisyonu oluşturduğu ve muhtemelen Cuma günü bölgeye gelerek incelemelerde bulunacakları öğrenildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title