Haberler

Gezici Festival "Sarmaşık" ile Başladı

Ankara Sinema Derneği'nin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 21'nci yolculuğuna başladı.

Ankara Sinema Derneği'nin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 21'nci yolculuğuna başladı.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşen başkent gösteriminde ödüllü film "Sarmaşık" sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Filmin yönetmeni Tolga Karaçelik de festivalin açılışına katıldı.

Karaçelik, festivale ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gezici Festival'in çok özel olduğunu belirterek, gişe memurluğu yaptığı zamanda gezici festivalde yer alma şansını yakaladığını anlattı.

Karaçelik, "Güzel insanlarla filmleri bir araya getirmeye çalışan samimi bir festival. Seyirci ile biz bize olan bir festival. Bizlerin üreten insanların rahat rahat şımarabildiği bir festival" diye konuştu.

Dünya Promiyeri Sundance Film Festivali'nde büyük beğeni toplayan ve İngiltere'nin en önemli festivallerinden East End Film Festivali'nden de 'En İyi Film' ödülünü kazanan "Sarmaşık" filmine gelen ödüller konusunda Karaçelik,  şu değerlendirmelerde bulundu:

"En çok hoşuma giden şey farklı kültürdeki insanların filme tepki vermesi. Yunanistan, Avustralya, Brezilya, Kanada ve İngiltere'den insanlar filmde bir şeyler bulabiliyorlar. Bu çok güzel bir his. Bir karşılığı olduğunu görmek mutlu ediyor insanı. Filmi yazarken benim kafamdaki düşünce, iktidar işlevini kaybettiği zaman otoritesini devam ettirmek için neler yapabilir. Yani gemi eğer gitmiyorsa gemi gemi değildir. Kaptanla ne yapacağız?. Birkaç film üzerinde daha çalışıyorum. Benim heyecanlandıran fikirler var. Aslında biraz komedi yapmak istiyorum. Seyirci güldüğü zaman çok güzel şeyler oluyor. Aynı anda gülme duygusunu bunu eğer becerebilirsem bundan sonra komedi çekmek isterim. Çok komik bir insan olduğumu söyleyemem ama ne çıkacak merak ediyorum."

Festivalin teması "Güvencesiz Hayatlar"

Gezici Festival'in bu yılki teması, "Güvencesiz Hayatlar" olarak belirlendi. Cannes'da Vincent Lindon'a En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandıran, Stephane Brize imzalı İnsanın Değeri ve ilk gösterimi Berlin Film Festivali'nde yapılan, Emine Emel Balcı'nın Nefesim Kesilene Kadar'ı, bu bölümde izlenebilecek filmler arasında.

Türkiye'deki ilk gösterimleri festivalde gerçekleşecek ve "Güvencesiz Hayatlar" bölümünde seyircisiyle buluşacak iki güçlü belgeselden ilki, çağımızın en önemli düşünürlerinden Noam Chomsky'i kendine rehber edinen Amerikan Rüyasına Ağıt (Peter D. Hutchison, Kelly Nyks, Jared P. Scot). Diğeri ise, Michael Winterbottom'ın yönettiği ve ünlü yönetmene provokatif oyuncu Russell Brand'in eşlik ettiği Kralın Yeni Giysileri.

Gezici Festival'in klasikleşen Dünya Sineması bölümünde ise Raul Garcia'nın canlandırma filmi Olağanüstü Öyküler, Bosnalı kadın yönetmen Ines Tanovic'in, Bosna Hersek Oscar adayı filmi Gündelik Yaşantımız, Ivan Ostrochovsky'nin yönettiği, Slovakya'nın Oscar adayı Koza, Anne Muylaert'in Brezilya'nın Oscar adayı filmi Annemle Geçen Yaz, Santiago Mitre imzalı Paulina, Avishai Sivan'ın filmi Tikkun, Paolo Sorrentino imzalı Gençlik ve Altın Palmiyeli Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul'un Saltanatın Mezarlığı filmi yer alıyor.

Film ekipleri izleyici ile buluşuyor

Filklerin gösterimleri her yıl olduğu gibi bu yıl da yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek. Türkiye 2015 bölümü en yeni, heyecan verici ve bol ödüllü filmleri izleme fırsatı sunuyor. İlk gösterimi Venedik Film Festivali'nde yapılan ve Jüri Özel Ödülü'nü alan, Adana Altın Koza'da da En İyi Film dahil beş ödül kazanan Emin Alper imzalı Abluka, Ankara'daki ilk gösterimi festivalde yapılacak.

Ben Hopkins imzalı Hasret, ilk gösterimi Sundance Film Festivali'nde yapılan, Britanya'nın en büyük festivallerinden East End Film Festivali'nde En İyi Film ödülüne layık görülen ve Adana Altın Koza'da En İyi Yönetmen ile En İyi Erkek oyuncu ödüllerini alan Tolga Karaçelik'in ikinci uzun metrajlı filmi Sarmaşık, Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Bulantı ile Venedik Film Festivali'ndeki dünya prömiyerinden sonra, Adana Altın Koza ve Varşova Film Festivallerinden ödüllerle dönen Senem Tüzen'in ilk uzun metrajlı filmi Ana Yurdu, festivalde gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Yönetmenler, Zeki Demirkubuz, Emine Emel Balcı, Tolga Karaçelik, Emin Alper ve Senem Tüzen, Gezici Festival seyircisiyle bir araya geliyor.

Sinemada Caz Süprizi

ABD Büyükelçiliği'nin katkılarıyla hazırlanan ve ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak olan "Sinemada Caz Bölümünde" ise Gezici Festival'in bu yılki sürprizlerinden.

Bölümde, canlı performans ve turne kayıtlarını içeren kısa filmlerin yanı sıra müzisyen karakterlere odaklanan iki önemli kurmaca film yer alıyor. Seçkinin aynı zamanda küratörlüğünü üstlenen Jonathan Rosenbaum ve Ekhsan Khoshbakht'ın sunumu eşliğinde, Geç Kalan Hüzün (John Cassavates, 1961), Pete Kelly'nin Şarkıları (Jack Webb, 1955), Cab Calloway Söylüyor (Fred Waller, 1934), Black and Tan Fantasy (Dudley Murphy, 1929), Ben Webster Avrupa'da (Johan van der Keuken, 1966), Begone Dull Care(Norman McLaren, 1949), Yağmur Yağınca (Charles Burnett, 1995) ve Canlı Blues (Gjon Mili, 1944) hem sinema hem de müzikseverlerin beğenisine sunulacak.

Sinemada Caz bölümüne paralel olarak gerçekleştirilen "Çizgi Roman: Sinemada Caz" sergisi 26 Kasım-2 Aralık'ta Çağdaş Sanatlar Merkezi, Aliye Berger Sergi Salonu'nda görülebilir. Naiel Ibarrola'nın illüstrasyonları ve Ekhsan Khoshbakht'ın yazımıyla sergilenecek eserler, sinema tarihinin çizimlerle aktarımına dair bir projenin parçası.

Gezici Festival ve Goethe Institut Ankara işbirliğiyle bu yıl restore edilen, Alman yönetmen Ewald André Dupontimzalı 1925 yapımı sessiz film Varyete, İngiliz müzisyen Stephen Horne ve Alman müzisyen Frank Bockius'un performanslarıyla canlı müzik eşliğinde gösterilecek. Festival, Toplumsal Hafıza konusuna ise özel bir filmle, Askıya Alınmış Zaman'la dikkat çekecek.

Çocuk filmleri gezici festivalde

Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri, her yıl olduğu gibi bu festivalde de yerini alıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran filmler arasından seçilen kısa filmler, izleyicileri farklı ülkelerin yenilikçi sinemasıyla tanıştırıyor. Minik seyirciler için film gösterimleri düzenleyen Gezici Festival, bu yılki çocuk filmlerini Norveç'ten seçti. Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri gösterimleri her yıl olduğu gibi ücretsiz gerçekleşecek.

Bu yıl çocukları bir de Canlandırma Atölyesi bekliyor. Avusturya Büyükelçiliği'nin katkılarıyla Roland Schütz'ün düzenleyeceği atölyede, katılımcı çocuklar ilk filmlerini üretecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Tolga Karaçelik Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title