Haberler

Germenicia'da Kamulaştırma Çalışmaları Sürüyor

Kahramanmaraş'ta 2007 yılında kaçak kazılar sonucu bulunan Germenicia Antik Kentinde kamulaştırma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Kahramanmaraş'ta 2007 yılında kaçak kazılar sonucu bulunan Germenicia Antik Kentinde kamulaştırma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Kahramanmaraş turizminin geleceği olarak gösterilen Germenicia Antik kentinde kazı ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Roma İmparatoru Kaligula'nın babası Germenicia'nın ismini taşıyan antik kentin, 4 mahallenin altında olduğu ve 100'ün üzerinde yamaç villasının bulunduğu tahmin ediliyor.

Çalışmalar kapsamında bu güne kadar çok sayıda mozaik gün yüzüne çıkartılırken, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, 22 parsellik yeni bir alanı kamulaştırmak için gayret gösterdiklerini ifade etti. Geç Roma Dönemi, sosyal yaşamını anlatan mozaiklerin bulunduğu kazılarla ilgili bilgiler veren Küçükdağlı, kazıların tamamlanmasıyla birlikte bin 500 yıllık bir tarihi zenginliğin gün yüzüne çıkacağını söyledi. Bu çalışmaların çok uzun bir süreç olduğuna işaret eden Küçükdağlı, çıkartılacak

eserlerin ise bulunduğu bölgede kurulacak açık hava müzesinde sergileneceğini kaydetti.

Bulunan eserlerde, o dönemde yaşayan Romalıların giyim ve kuşamı, hangi hayvanların yaşadığı ve hangi meyvelerin tüketildiğinin mozaiklere resmedildiğini işaret eden Küçükdağlı, şöyle konuştu:

"Bu mozaikler bize sosyal yaşamı anlatıyor. Diğer Zeugma mozaiklerinde, Efes Yamaç Villaları'nda hep mitoloji anlatılır ama bizim bulduğumuz, ortaya çıkardığımız bu mozaikte günlük yaşam, sosyal yaşam anlatılıyor. Mozaiklere bakarak Germenicia evlerinin, villalarının nasıl olduğunu, hangi hayvanların o dönemde yaşadığını, hangi bitkilerin, hangi meyvelerin yetiştiği, bir Romalının ne giydiği, ayakkabısının nasıl olduğunu, avcılıkla uğraştıklarını hepsini bu mozaiklere bakarak anlayabiliyoruz."

Mozaiklerin arkeoloji dünyası açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Küçükdağlı, Kahramanmaraş'ta düzenlenen Uluslar arası Türkiye Mozaik Sempozyumu ile de bu eserlerin dünya literatürüne girdiğini vurguladı. Küçükdağlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu mozaikler sayesinde Maraş'ta kayıp bir kent gün yüzüne çıkarıldı. Eserlere paha biçmekte mümkün değil. Geçmişte bazı define avcıları bölgede kaçak kazılar yapsa da bu kültürel mirasın geleceğe taşınmasının bilincinde olan vatandaşlar kendi rızalarıyla bize bilgi verdiler. Şimdi kazılarda belli bir aşamaya geldik, 22 adet parselde yapacağımız kamulaştırmanın ardından da bu kazılar aralıksız devam edecek." - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kahramanmaraş Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title