Haberler

Genel Sağlık Sigortası Başvuru Süresi Altı Ay Uzatıldı

Güncelleme:

Genel Sağlık Sigortası testi ve borç yapılandırması için 31 Mart son gündü. Resmi gazete yayınlanan kararla bu süre 6 ay uzatıldı.

Genel sağlık sigortası (GSS) borçluları için son tarih 31 Mart'da doluyordu. Test yaptırmadığı için prim borcu çıkanlar yarına kadar bulundukları il veya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırırlarsa borçlarını revize edebilir veya sildirebilirler. Bu durumdaki kişilerin yaşadıkları hanede kişi başına düşen gelir 400,5 TL'nin altındaysa bütün prim borçları silinebilir. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Genel Sağlık Sigortası gelir testi için bugün sona eren başvuru süresi altı ay uzatıldı.

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararında, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 53 üncü maddesinde yer alan başvuru süresi maddede belirtilen sürenin bitiminden itibaren altı ay uzatılmıştır" denildi.

ÖDEME SÜRESİ UZADI

Kararda, aynı yasada yer alan ilk taksit ödeme süresinin de altı ay uzatıldığı belirtildi.

TEST TARİHİNE GÖRE YAPILANDIRMA

Genel Sağlık Sigortası için yapılacak gelir testi sonucunda borçlar tescil tarihinden itibaren güncellenecek. Bu süre içinde gelir testi yaptırmayanların borçları ise en yüksek prim borcu üzerinden hesaplanacak.

NASIL HESAPLANIR

Haneye giren toplam gelir, kişi başına bölünerek kişiye düşen miktar asgari ücretin üçte birinden, asgari ücrete kadar geliri olanlar ayda en az 48 lira Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler. Kişi başına gelir asgari ücretin iki katı gelir elde ediyor ise kişi başına ödenmesi gereken prim 144 liraya, eğer bu tutar asgari ücretin iki katından fazlaysa kişi başına ödenecek aylık prim de 288 liraya yükseliyor.

NE KADAR PRİM ÖDENİYOR?

Test sonrası kişi başına düşen gelir 400,5 TL'nin altındaysa primleri devlet ödüyor. 400,5 ila 1.201,5 TL arasındakiler 48,06 TL; 1.201,5 TL ila 2.403 TL arasındakiler 144,18 TL, 2.403 TL'nin üzerinde olanlar ise 288,36 TL ödüyor. Gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayanlar ise gelirleri asgari ücretin iki katından yüksekmiş gibi düşünülüyorlar ve adlarına her ay en yüksek rakamdan prim borcu birikiyor. Kimlere gerek yok? Gelir testi yaptırmasına gerek olmayan kişiler şu şekilde sıralanabilir.

* Sigortalı olanlar.

* İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler.

* SGK'dan emekli aylığı, malullük aylığı, dul ve yetim aylığı alanlar.

* Geçici köy korucuları, 65 yaş ve engelli aylığı alanlar.

* İşsizlik maaşı alanlar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (85)

faruk ankaramobilWeb@haberler.com:

Hastaneye gitmiyoruz devlet bize her ay 230 400 tl arası para kitliyor ne bu be akp ye oy verdim bir daha size zınnık yok allah belanızı versin türkçülük milliyetçilik yapmayın türkiyede yaşanmaz yok böyle bişey işin garip tarafı gidiyorum sildiriyorum bir gün sonra tekrar sistemde gözüküyor ödemiyorum nasıl alacaksanız gelin alın hırsızlara verecrk param yok senelerdir akp ye oy verdim koyun gibi ağzımıza ettiniz nerde saçma sapan şeyler varsa çıkarttınız yeter artık

38
0
yanıtYanıtla
xxwxmobilWeb@haberler.com:

Yaptır madi millet ne oldu....uyandı artık halkım. ...is sizden para isteyin...Suriyeli lerde bedava....

33
1
yanıtYanıtla
cenk:

Senin akp hükümetin in avrupa birliginden aldigi yardimlari unutma KURBAN ve bu suriyliler kendilerini davet ettirmediler sein zamanin basbakani Erdogan fitne sokup suriyeyi parcalamak ve esadi düsürmek planladi amma Plani suyu düstü akli basinda bir insan memleketini sebepsiz terkedermi. yarin sein basinada gelir KINAMA insanlik ne icin gar?

yanıt1
yanıt2
MuammerMobil-IOS:

Genel sağlığının Allah belasını versin insanlar işsizken neden borçlandırılır ki anlamıyorum iş istihdam sağlayın önce insanlara

31
0
yanıtYanıtla
türkoğluMobil-IOS:

yukarıdaki yorumlara baktımda ahlakdışı yorumlarvar sen ödemeyeceksin ben ödemeyeceğim sonra daha evvelkiler gibi borçlamı yaşayalım yunanlılargibimi olalım artık türkiyede karnını kaşıyana yer yok haydi yeni türkiyem.selamsana.

6
24
yanıtYanıtla
TubamobilWeb@haberler.com:

Butun oylarim haram olsun akp ye. bundan sonra oy yok size.

26
3
yanıtYanıtla
Vatandaş14Mobil-IOS:

Para bitti çalışmayandan bile para isteyen bir devlet ve hükümetten bizi seçimler kurtaracak inşallah

28
0
yanıtYanıtla
sinan yıldırım:

sigortalı bi işte calıstıgım halde hala borc yazıolar ögrencıyım borc yazıolar devlet kurumlarının birbirinden haberi yok işsizden yoksuldan para alıyolar ne oluosa garibana oluo bu ülkede git iş adamlarına yasa cıkart onlardan para iste garibanın 3 5 kurusuna göz dikmeyin böyle hükümet olmaz olsun

26
1
yanıtYanıtla
FıratMobil-IOS:

Allah belasını versin bunları çıkartanın

25
0
yanıtYanıtla
Yazık yamobilWeb@haberler.com:

İssız adı üstünde ıssız ögrencı adı üstünde bunların ne gelırı olacakta bunlardan para alacaksın borclandıracaksın ödeyemez ödemezse faiz biner icra gelır ama alır aynı tefecı gbi bu hükumet görun ıste oy verdigınız akp bu sömurucü

22
1
yanıtYanıtla
Tüm 85 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title