Haberler

Genel Enerji, Kuzey Irak Petrolü İçin Atakta

İngiliz Vallares şirketiyle birleşme süreci bu ay sonunda sonuçlanacak olan, enerjide dünya devi olmayı planlayan Genel Enerji, bir yandan Kuzey Irak petrolünü Yumurtalık boru hattıyla buluşturacak yeni bir boru hattı projesini hayata geçirmeyi planlarken, bir yandan da Kuzey Irak'ta şirket avına çıktı.

Kuzey Irak'ta 6 bölgede petrol arama lisansı olan Genel Enerji, şu anda bölgenin en büyük petrol üreticisi konumunda bulunuyor. İngiliz Vallares firması ile birleşme sonrası ismi Genel Enerji Plc. olacak olan şirket bölgede satın almalarla büyürken, aynı zamanda Kuzey Irak petrolünü Yumurtalık boru hattıyla buluşturacak yeni bir boru hattı projesini de hayata geçirmeyi planlıyor. Genel Enerji CEO'su Mehmet Sepil, şirket satın almalarda ellerini çabuk tutmaları gerektiğini belirtti. Sepil, petrol dünyasında büyük yankı uyandıran Exxon Mobil'in Kuzey Irak'taki 6 bölgenin lisansını alması ile ilgili olarak, 'Exxon Mobil'in gelmesi hem iyi hem de kötü. İyi çünkü bölge için bu istikrarın tartışma konusu olmaktan çıktığının göstergesi. Aynı zamanda bizim bugüne kadar yaptıklarımızın da doğru olduğunu gösteriyor. Kötü, çünkü biz konsolidasyon düşünürken bu hamlenin şu an değil 6-8 ay sonra gerçekleşmesini isterdik. Bölgedeki tüm şirketlerin, biz dahil değeri artmış oldu. Gerçi onların hemen bölgede satın almalara gireceğini sanmıyorum. Çünkü sahaya yatırım yapacaklardır. Bir sure Kuzey Irak ile Irak hükümeti arasındaki sorunlarla uğraşacaklar. O nedenle bizim yaptıklarımızı etkilemeyecekler.' dedi.

Sepil, bu dönemde kendisini en çok heyecanlandıran konunun ise satın almalar olduğunun altını çizdi. Kasım sonuna kadar Vallares ile birleşmenin tamamlanmış olacağını anlatan Sepil, birleşme tamamlanır tamamlanmaz bölgede satın almalara hız vereceklerini belirtti. Görüşmelerinin sürdüğü 4-5 şirket olduğunu söyleyen Sepil, "Örneğin DNO bizim doğal ortağımız ve onu Genel bünyesine katabilirsek çok iyi olur. Ama önce şu andaki birleşme sürecini sonuçlandırmamız gerekiyor. Bazı şirketlerle ilgiliyiz, ancak bu noktada detaylı görüşmeler yürütülmüyor. Ama eminim ki gelecek birkaç ay içinde bizden pek çok açıklama duyacaksınız" diye konuştu.

Sepil, konsolidasyonda amaçlarının herhangi bir şirketten hisse almak değil, Genel Enerji'yi gerçekten büyütecek şirketlerle ilgilenmek olduğunu söyledi. Sepil, Exxon Mobil'in Kuzey Irak'ta lisans almasının esas öneminin bölgedeki şirketlerin Irak'ın güneyine de inebilmesine olanak tanıyacak olması olduğunu belirtti. Kuzey Irak'ta lisansı olanlar güneyde, güneyde lisansı olanlar ise kuzey de lisans alamıyorlardı. Konuyla ilgili merkezi hükümet ile bölgesel hükümet arasında görüşmeler devam ediyor.

Exxon Mobil'in Kuzey Irak'a gelmesinin aslında kendilerine güneyin kapılarını da açabileceğini anlatan Sepil, 'Exxon Mobil sat ın almalara başladığında siz çoktan konsolidasyonu bitirmiş olur musunuz" sorusuna da 'Muhtemelen' yanıtını verdi.

'NAKİTİMİZ AVANTAJIMIZ'

Sepil de, 'biz özel bir şirket olarak nerede olmayı istiyoruz' sorusuyla çok karşılaştıklarını belirterek, 'Bizi almak isteyen birçok Çinli şirket vardı ama düşünmedik. Çünkü biz sahalarımıza güveniyoruz ve bu sahaların kapasitesini de zorlayacak ve aynı zamanda nakit gücü de olan Vallares birleşmesi ile büyümek çok daha cazip' diye konuştu.

Sepil, bugüne kadar bölgeye sadece Genel Enerji olarak 400 milyon dolar, ortakları ile birlikte toplam 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını dile getirdi. 2012 için 350 milyon dolarlık, 2013 için ise 750 milyon dolarlık yatırım planı olduğunu kaydeden Sepil, buna petrol boru hattının dahil olmadığını söyledi.

Şu an için Kuzey Irak'ta önemli olan şeyin nakit olduğunu ifade eden Vallares'in CEO'su Tony Hayward ise, 'Yeterli nakitle burada çok güzel işler yapılabilir. Bizim de 2 milyar dolarımız var. Onu bu bölgede de kullanabiliriz, başka yerlerde de. Sahip olduğumuz petrol sahası çok kuvvetli. Kapasitesini çok zorlayabiliriz' diyerek elinde nakdi olanın güçlü olacağının altını çizdi.

Neden Irak'a yatırım yapmayı tercih ettiklerini anlatan Hayward, 'Kuzey Irak dünya üzerinde kalmış son büyük rezerv. Şu an Genel Energy'nin kesin olarak ispatlanmış rezervi 750 milyon varilden fazla. Bizim kurduğumuz yönetim ekibi de sahaların potansiyelini zorlayarak ve araştırması bitmemiş sahaları aktive ederek bu potansiyelin çok daha fazlasını kolaylıkla aktive edebilecek bir ekip. Politik olarak bunun bir risk olduğu doğru. Ben politikadan anlamam ama görünen o ki pragmatik çözümler herkesin yararına olacak. Bu konuda bir şüphemiz yok. Ayrıca burada gördüğünüz gibi bir Türk şirketi olarak Irak 'ta olmak bir risk değil' şeklinde konuştu.

KUZEY IRAK PETROLÜ YENİ BORU HATTIYLA YUMURTALIK'A TAŞINACAK

Kuzey Irak Petrol ve Gaz Konferansı'nın sürpriz haberi ise, Genel Enerji'nin 450 milyon dolarlık yeni boru hattı projesi oldu. Halen bölgede çıkardığı petrolü tankerlerle Yumurtalık Boru Hattı'na ulaştıran Genel Enerji, varil başına 3 dolarlık maliyetten kurtulmak üzere geliştirdiği projeyi 1.5 yılda tamamlamayı planlıyor. 255 kilometre uzunluğa sahip olacak yeni boru hattı, Taq Taq bölgesinden başlayıp Fishour'a kadar uzanacak. Mühendislik çalışmaları tamamlanan ve pazar araştırması da yapılan boru hattı, günde 400 bin varil petrolü Yumurtalık'a taşıyacak. Boru hattına Genel Enerji'nin yan ı sıra bölgede yer alan diğer şirketlerin de petrol vermesi bekleniyor.

TAQ TAQ SAHASI TÜRKİYE'NİN TOPLAMINDAN FAZLA ÜRETİM YAPIYOR

Genel Enerji'nin üretim yaptığı sahalardan Taq Taq 'ta günde 120 bin varil petrol üretiliyor. Kalite olarak da Türkiye'de çıkan petrole göre kat kat iyi durumda olan petrol, Türkiye'de yaklaşık 45 kuyuda çıkan petrolden iki kat daha fazla. 2013 yılı içerisinde kapasiteyi günlük 200 bin varile çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Mehmet Sepil, 'Planladığımız boru hattının tamamlanması ve diğer sahalarımızdaki ticari keşiflerin gerçekleşmesi ile Türkiye 'nin petrol ihtiyacının yüzde 50 'sini karşılayacak ve boru hattına direkt bağlı bir günlük üretim kapasitesine ulaşmış olacağız' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title