Haberler

Genç İşadamından "Küçük Yatırımcı" Şartı

Güncelleme:

Yaşar Karakaya, küçük yatırımcıların olumsuz etkilenmemesi için satış sözleşmesine çağrı fiyatı şerhi koydurdu

Özcan Yıldırım - Türkiye'nin sondaj akışkanları alanındaki ilk şirketi olan Karkim'deki yüzde hisselerini Murat Çelik'e satma kararı alan Yaşar Karakaya, İMKB'de işlem gören şirketin satışının küçük yarımcıları olumsuz etkilememesi için satış sözleşmesine çağrı fiyatı şerhi koydurdu. Borsa tarihinde pek rastlanmayan bu anlaşma gerçekleşirse Karkim yatırımcısı hisse başına yaklaşık 0,40 ila 0,70 liraya kadar kar edebilecek.

Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karkim'deki hisselerini satmak için dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP)açıklamada bulunduğunu belirterek, şirketteki çoğunluk hisselerini Murat Çelik'e satma kararı aldığını söyledi.

Karkim'in Türkiye'nin sondaj akışkanları alanındaki ilk şirketi olarak 2005'te kurulduğunu ve 2011'de İMKB'de işlem görmeye başladığını ifade eden Karakaya, şirketin Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede petrol, doğalgaz ve jeotermal sondaj sektörüne akışkanlar, kimyasallar ve mühendislik hizmetleri sağladığını kaydetti.

-Kendi hissesi 2, küçük yatırımcı hissesi 2,40 lira-

Son 3 yılda şirketin karının 1 milyon 170 bin liradan 4 milyon 136 bin liraya yükseldiğine dikkati çeken genç işadamı Karakaya, satışla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu süreçte elde ettiğimiz kazancın büyük bölümünü kar payı olarak yatırımcılarımızla paylaşmaya çalıştık. Güvenerek Karkim hissesi alan yatırımcıların da katkısıyla şirket kısa sürede önemli bir marka değerine ulaştı. Madencilik, gıda ve finans alanına odaklanma kararı aldığımız için Karkim'i satma kararı aldık. Yalnız satış sırasında bize güvenen küçük yatırımcının olumsuz etkilenmesini özellikle istemedi ve satış sözleşmesine çağrı fiyatı şerhi koyulmasını istedi. Kendi hisselerimi 2 liradan devrederken, SPK'nın vereceği onay doğrultusunda şirketin yeni yönetimi 2,40 liradan yatırımcılarımıza çağrı yapacak. Murat Çelik, çağrıyla borsadaki küçük yatırımcıların elindeki paylar için de hisse başına en az 2,40 lira ayıracak."

-"Küçük yatırımcı hakkı korunursa işlem hacmi artar"-

Yaşar Karakaya, SPK'nın son aldığı kararları olumlu ve cesaretlendirici bulduğunu belirterek, gerek bu kararlara destek olduklarını göstermek gerekse de Karkim'in başarısında sermaye piyasalarının önemli katkısı olduğunu göstermek için böyle bir karar aldıklarını dile getirdi.

Halka arz seferberliğinin amacına ulaşmasının borsanın işlem hacminin artmasıyla mümkün olacağını savunan Yaşar Karakaya, küçük yatırımcının borsanın önemli bir zenginliği olduğunu, onların hakkının korunmasıyla borsanın işlem hacminin artacağını söyledi.

-Yatırımcının karı 0,40 ile 0,70 lira arası olabilecek-

2011 yılının haziran ayında İMKB'de işlem görmeyen Karkim 1,5 yıllık süre içinde dağıtılabilir karının tamamını dağıtarak yüzde 16 temettü vermesi ve yüzde 200 bedelsiz sermaye artırımı yapmasıyla yatırımcılarını sevindirmişti.

Hissenin temettü ve bedelsiz sermaye artırımı bölünmeleriyle hesaplanan değeri göz önüne alındığında işlem görmeye başladığından beri en yüksek 2,56 lirayı gören hisse, 2012 yılında ise en düşük 1,42 lira ile en yüksek 2,40 lira arasında işlem gördü.

Karkim'de genel olarak bu tür satışların ardından uygulanan çağrı bildirimlerindeki gibi bir uygulama yapılsaydı ya hakim ortağın pay başı satış fiyatı 2 liradan, ya da son 6 aylık ortalama fiyatı olan yaklaşık 1,70 liradan çağrı yapılacaktı. Karakaya ile Çelik arasında yapılan anlaşma gerçekleşirse Karkim yatırımcısı bu işlemle hisse başına yaklaşık 0,40 liradan 0,70 liraya kadar bir kar elde etmiş olacak.

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Yaşar Karakaya Murat Çelik Türkiye Ekonomi Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title