Haberler

"Genç Demokrasi Ordusu Projesi"nin Açılışı Yapıldı

Güncelleme:

Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından uygulanmakta olan "Genç Demokrasi Ordusu" adlı projenin açılış etkinliği yapıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı 2013 Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında finanse edilen, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından uygulanmakta olan "Genç Demokrasi Ordusu" adlı projenin açılış etkinliği yapıldı.

Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış etkinliğine Vali Kenan ÇİFTÇİ, Belediye Başkanı Seyit TORUN, ODÜ Rektör Vekili Prof.Dr.Saim Zeki BOSTAN, Baro Başkanı Oktay ÇANAK, Vali Yardımcısı Engin AVCI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Namık UZUNLAR, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Vali Kenan ÇİFTÇİ, Ordu Valiliği, İl Özel İdaresi, Ordu Barosu, Gülsultan Kadını Geliştirme Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği Ordu Şubesi ortaklığında yürütülen "Genç Demokrasi Ordusu" adlı projenin açılış etkinliğinde, etkinliğe katılan gençlerle 'demokrasi' üzerine sohbette bulundu. Vali ÇİFTÇİ, demokrasinin ortaya çıkışının 2500 yıl öncesine Yunanlılara dayandırıldığını ifade ederek, antik çağlardan günümüze kadar demokrasinin gelişimi üzerine çeşitli örnekler sundu.

Demokrasinin, insanların hayata geldiği andan itibaren başladığına dikkat çeken Vali ÇİFTÇİ, ailede, okulda, iş hayatında, toplum hayatında demokrasinin var olduğunu ve yaşatıldığını anlattı.

Sosyal hayatta da demokrasinin var olduğunu ve uygulandığını vurgulayan Vali ÇİFTÇİ, demokrasi ile ilgili gençlere bazı tavsiyelerde bulundu. Vali ÇİFTÇİ, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Demokrasinin daha iyisini kim yapacak? Sizler yapacaksınız. Katılımcılığın daha iyisini kim yapacak? Sizler yapacaksınız. Saygının daha iyisini kim yapacak? Sizler yapacaksınız. Muhabbeti kim daha iyi yapacak? Sizler yapacaksınız. Çünkü, bizden aldığınız noktada bırakırsanız, o zaman siz zarar edersiniz, ülke de zarar eder. Bizim felsefemiz şu; benden sonra sıra sende. Gençler bu valiliktir, belediye başkanlığıdır, milletvekilliğidir, bakanlıktır bunlar kalıcı makamlar mı, hayır. Görevden alındığınızda veya seçilemediğinizde bitiyor bu iş. Bizim yerimize kim gelecek? Donanımlı, demokrasiyi özümsemiş, sizin gibi gençlerin gelmesi gerekiyor. O yüzden sizin de dolu dolu olmanız gerekiyor. Daha iyi demokrasi, daha iyi Cumhuriyet, daha iyi muhabbet, daha iyi katılımcılık, daha ileriye gitme nasıl olur? İşte sizlerle olur, sizin yapacağınız, sizin vereceğiniz kararlarla olur. Sizin kendinizi çalıştırmanızdan, kendinizi geliştirmenizden, daha ileriye gitmenizle olur."

Baro Başkanı Oktay ÇANAK, "Biz Ordu Barosu olarak Valiliğimiz nezdinde gerçekleştirilen bir sosyal sorumluluk projesine dahil olmayı büyük bir mutlulukla kabul ettik. Tabii bu proje özellikle engelli kardeşlerimize, genç kardeşlerimize, genç kadın kardeşlerimize ve yine bir takım engellemelerle karşı karşıya kalan vatandaşlarımıza demokrasiyi öğretmek, sosyal katılım bilincini aşılamak ve hak arama yolunu göstermek amacıyla ortaya konulmuş bir proje kapsamında yola çıktık" dedi.

"Yaklaşık 12 ay sürecek bu projede Ordu ilinde ikamet eden 400 tane genç kardeşimize bu hizmeti hep birlikte vermiş olacağız" diyen Baro Başkanı Oktay ÇANAK, "Proje içerisinde yaş grubu 13 ve 30 olan kardeşlerimiz olacak. Evet demokrasi diyoruz 21.yüzyıla girdiğimiz bu bağlamda demokrasi gerçekten kavramların tartışıldığı, tanımların tartışıldığı, hatta bu tür kavramların neticesinde savaşların bile çıktığı bu ortamda bizim ülkemiz, milletimiz ve devletimiz adına çok önem arz ediyor. Demokrasi tanımına bakıldığında çok basit tanımı olan halkın kendi kendini yönetmesi olması denilen bir tanım olmakla birlikte aslında günümüzde insanların ön yargılarıyla tanımlamalar yaptığı bir kavram olarak önümüze çıkıyor. Ve maalesef bu tanımlamalarla, ön yargılarla yapılan bu tanımlamalarla bir çok kardeşimiz demokrasi adına hak ve özgürlüklerden mahrum kalıyor. Biz Ordu Barosu olarak bu projeye katılım gösteren gençlerimize bu bağlamda fayda vermek ve destek olmak için ortak olduk" şeklinde konuştu.

Proje Koordinatörü Özden SIRIMSI, "Genç Demokrasi Ordusu" adlı proje üzerinde üç aydır çalıştıklarını söyleyerek, projenin 94 bin TL bütçesi olan Gençlik ve Spor Bakanlığı projesi olduğunu kaydetti.

Özden SIRIMSI, "Çok geniş katılımlı bir proje gerçekleştirdik" diyerek, projenin amacını şöyle anlattı: "Ordu İlindeki 13-30 yaşları arasındaki 400 gencin 700 saat eğitim, Ankara ilinde 4 günlük yerinde inceleme ziyareti ile genç kadınlarımız, özürlü gençlerimiz ve dezavantajlı gençlerin; önlerindeki engelleri aşmalarında daha güçlü toplum ve daha güçlü devlet olma yolunda yol göstermek ve yardımcı olmak; girişimcilik ruhunun geliştirilmesi ve teşvik edilmesi, kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, kendine olan özgüvenin pekiştirilmesi ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine imkân sağlanması, temel haklar, yerel ve ulusal düzeylerdeki karar alma süreçlerinin işleyişi ile kendilerine sunulan imkân ve hizmetler konusunda bilgilendirilmesi, gerekli katılım ve liderlik kapasitesine sahip olmaları konusunda desteklenmesi, karar alma ve uygulama süreçleri ile sosyal hayatın her alanına etkin katılımlarının teşvik edilmesi, demokratik yaşama katılımının ve aktif vatandaşlık bilincinin teşvik edilmesi ve başvuru süreçlerinin tanıtımının yapılmasının sağlanması, gençlerin karar alma sürecine etkin katılımını sağlamayı teşvik edilmesi, gençlerin topluma kazandırılması ve hareketliliğinin artırılmasıdır."

Proje kapsamında düzenlenecek eğitimlerde başarı gösteren merkez ilçeden 2, diğer ilçelerden 18 genç, proje ekibi ve proje ortaklarından 5 kişi olmak üzere toplam 25 kişi 4 gün süresince ziyarete katılacak. Ziyaretler, Ankara'da bulunan Cumhurbaşkanlığı, T.B.M.M., Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Adalet Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlara Ordu Barosu tarafından alınacak randevular sonrası gerçekleştirilecek. Ayrıca, Türkiye'de ve Ordu ilinde spor alanında başarı göstermiş sporcuların katılımı, profesyonel ve amatör spor kulüplerinin temsilcileri, Ordu ilinde sporla uğraşan STK ve diğer kamu kurumlarının temsilcileri, Gençlik ve Spor Bakanlığından katılacak temsilciler ile 2023 Ordu'da Spor Vizyonu Çalıştayı gerçekleştirilecek. 3 gün sürecek olan bu Çalıştayda Ordu ilinin 10 yıllık spor planlaması yapılacak ve 2013 vizyonunun oluşması sağlanacak. Çalıştaydan elde edilecek sonuçlar bir rapor haline getirilecek ilgili kurumlara tavsiye niteliğinde sunulacak. Bu faaliyet kapsamında 520 kişi kapasiteli Ordu Kültür Sanat Merkezinde projenin çıktılarının anlatılacağı bir kapanış etkinliği düzenlenecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title