Haberler

Geka, Güney Ege'nin Kültürüne Sahip Çıkıyor

Denizli'nin 'Yatağan Bıçaklarını' tanıtan GEKA, bu projenin ardından Söke'nin 'Körüklü Çizmesi' ile Milas'ın 'Ters Lalesi ve Halısını' tanıtmak için çalışma başlattı.yıldır üretimi devam eden, Osmanlı ordularının savaş silahı ihtiyacını...

Denizli'nin ' Yatağan Bıçaklarını' tanıtan GEKA, bu projenin ardından Söke'nin 'Körüklü Çizmesi' ile Milas'ın 'Ters Lalesi ve Halısını' tanıtmak için çalışma başlattı.

Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan beldesinde yaklaşık 800

yıldır üretimi devam eden, Osmanlı ordularının savaş silahı ihtiyacını karşılayan ve bugün hala birçok ailenin geçim kapısı olan bıçakçılık geleneğini geniş kitlelere duyurmak amacıyla GEKA'nın başlattığı "Yatağan Bıçakları: Kılıçtan Bıçağa Uzanan Bir Serüven" adlı tanıtım kitapçığı çalışması sona erdi.

GEKA uzmanlarının, Yatağan Beldesi'nde Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek ve üreticilerle birebir yerinde gerçekleştirdikleri ziyaretler sonrasında tespit ettikleri veriler ve kapsamlı akademik araştırmalar neticesinde oluşturdukları tanıtım kitapçığı çalışması, Yatağan Bıçakçılığı'nın bugün geldiği noktayı ve ileriye dönük sektörle ilgili neler yapılabileceğine dair tespitleriyle önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor.

Anadolu'da Türk akınlarından sonra ortaya çıkan Yatağan Kılıçları, Yatağan'da yüzyıllar öncesinden beri var olan demircilik sanatının yansıması olmuş. Yatağan Kılıçları'nın adını tüm dünyaya duyurmasına ise; Osmanlı ordusunun ve padişahlarının savaş meydanlarında bu kılıcı kullanmaya başlaması vesile olmuş. Kesici silahların önemini yitirmesiyle, Yatağan Kılıçları yerini Yatağan Bıçaklarına bırakmış. Yatağan halkının özverili çalışmalarıyla bu gelenek bıçak ve makas üretimi ile günümüze kadar getirilmiş. Ancak gerekli önlemler alınmazsa, Yatağan'da birçok ailenin geçim kapısı olan bu gelenek değerini yitirerek üretimin durma noktasına gelmesi tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu geleneğin devam ettirilebilmesi için öncelikle tanıtım faaliyetleri ile bir başlangıç yapmak istediklerini ifade eden GEKA yetkilileri bundan sonraki süreçte Yatağan Bıçakçılığı ile ilgili çalışmalarına Ajans olarak devam edeceklerini söylediler.

GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, "GEKA'nın Güney Ege Bölgesi'nin kültürel değerlerini geniş kitlelere tanıtmak amacıyla başlattığı 'Kültürel Tanıtım Kitapçıklar' çalışması kapsamında hazırlanan Yatağan Bıçağı Kitapçığı bu serinin ilk kitabı oldu. 'Söke Körüklü Çizme', 'Milas Halısı ve Ters Lale' adlı çalışmalar devam eden projelerimiz arasında yer alıyor. 'Yatağan Bıçakları: Kılıçtan Bıçağa Uzanan Bir Serüven' adlı çalışma, Denizli ilinde çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, STK'lar, Denizli milletvekilleri ile Kalkınma Bakanlığı'na dağıtımının gerçekleştirildi. Ajans çalışanlarımız tarafından büyük bir özveriyle gerçekleştirilen bu çalışmamız Yatağan Bıçakçılığı'nın tanıtımına önemli katkı sağlayacaktır" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Denizli Yatağan Milas Söke Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title